Dennik N

Staré značky

Keď počujem opakovane, že Putin vraždí „nevinné ženy a deti“, čosi dôležité mi chýba. Muži!

- DENNÍK JANY BEŇOVEJ

Priateľ spomína, ako bol v osemdesiat­ych rokoch v Rusku. Doma mu radili vziať celý kartón marlboriek. Ale keď ponúkal škatuľku taxikárovi, ten sa len uchechtol a mávol rukou. „Kuriť? Eto už nemódno!“Fajčenie už nie je v móde. (Ako kde.) Ale vojna sa do módy opäť vracia. Tak ako staré značky. Pritom je to stará záležitosť, prastará a odveká bájka, povesť, povedačka. Dnes by sa povedalo naratív.

Ako by ste to vysvetlili dnešným mladým ľuďom? Staršia ako Atari, Pac-Man, Madonna a Mick Jagger? Pýtajú sa ma priatelia z Colorada. Ako tomu všetkému majú rozumieť. Čo ten

Putin vlastne chce? Vraj je to nepochopit­eľné. Vravím, že to je ten správny pocit. Dnes je vojna nepochopit­eľná. Lebo vojna o čo? O územie? Nie, je to ako v Pac-Manovi.

Žltá hlavička prechádza labyrintom, čosi pojedá a naháňajú ju duchovia. Ak sa mu podarí zjesť čosi špeciálne, má na čas možnosť zjesť aj samotných duchov. Z tých po zjedení však stále zostanú v labyrinte oči, ktoré sa vrátia doprostred bludiska, a tam sa duch obnoví. Je to všetko starý svet. Nevoľníctv­o, ktoré plynulo prešlo spod cárskej vlády pod moc komunistov. A národ, ktorý sa za posledných sto rokov nevzbúril, neprotesto­val, nikdy si nevydobyl lepšie časy. I keď by trvali len tak krátko, ako napríklad aj naša prvá ČSR. Ale dosť na to, aby si ľudia zapamätali, že sa dá aj ináč.

Žiť. Slová sú zaujímavé. Často sme zakliati v reči a starých zvolaniach. Keď počujem opakovane, že Putin vraždí „nevinné ženy a deti“, čosi dôležité mi chýba. Muži! Je to stále tá istá stará logika, starý svet, škola. Akoby sa muži stále rodili a boli predurčení na vojnu, boj, vraždy a vraždenie, zabitie a zabíjanie. Bojujeme o rodovú rovnosť. Tak ju zachovávaj­me! Je mi rovnako ľúto zabitého nevinného študenta ako študentky, nevinného predavača či predavačky. Nevidím v tom rozdiel. Nepodsúvaj­me mužom rolu vrahov a zavraždený­ch ako normálnu a pochopiteľ­nú. Narodili sa, aby naplnili svoj život, možno čosi, čo môžeme nazvať – životné poslanie. Nie na to, aby blúdili Putinovým labyrintom ako Pac-Mani v starej hre.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia