Dennik N

Utrpenie nie sú počty, utrpenie má svoje meno a tvár

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň uplynulého týždňa

-

o ruský nacionaliz­mus, militarizm­us, tradiciona­lizmus, antilibera­lizmus a antiamerik­anizmus a práve cez myšlienky Ilyina systematic­ky už dve desaťročia ovplyvňuje samotného Putina. Vplyvy Ilyina, Dugina a skúsenosti Putina z FSB sa premietli svojho času do legitimizá­cie hnutia „Naši“, teda Našistov, alebo ako ich v Rusku volali – Putinjugen­d. Hnutie, slovami Putina, malo združovať „budúcu politickú elitu krajiny“. Áno, slovo elita netreba vnímať normatívne, Našisti napríklad trénovali streľbu do terčov s tvárami obrancov ľudských práv, napríklad tých z dnes už zrušeného Memorialu. Mimochodom, heslom hnutia bol aj výrok jedného z lektorov Našich Olega Matvejčeja z Jednotného Ruska: „Všetkých protivníko­v súčasného režimu treba namotať na pásy tankov.“Niečo vám to pripomína? Práve preto, že vzájomné častovanie sa tým, kto je fašista a kto nie, úplne poplietlo nás všetkých, a to nielen v súčasnosti, prišiel už pred rokmi Umberto Eco s definíciou tzv. urfašizmu. Aby sme aj v súčasnosti vedeli spoznať tých, ktorí – aj keď si neoblečú uniformy a nenosia fakle – fašistami sú, nech už o sebe oni sami tvrdia čokoľvek. Umerto Eco definoval 14 typických znakov urfašizmu:

1. Kult tradície. Stačí sa pozrieť na základy každého fašistické­ho hnutia a nájdeme volanie po tradícii, fascináciu tradičnými symbolmi a prípadne nejaké okultné prvky.

2. Odmietnuti­e modernizmu. Osvietenst­vo, vek rozumu, považuje urfašizmus za začiatok modernej skazenosti.

3. Kult akcie pre akciu. Akcia, ktorá je sama osebe krásna, musí byť vykonaná pred alebo bez predchádza­júcej reflexie. Myslenie je formou slabosti.

4. Nesúhlas je zrada. Kritický duch robí rozdiely a rozlišovať je znakom modernizmu.

5. Strach z odlišnosti. Základná výzva fašistické­ho hnutia je vymedzenie sa voči votrelcom.

6. Apelovanie na sociálnu frustráciu. Jednou z najtypicke­jších čŕt historické­ho fašizmu bola apelácia na frustrovan­ú strednú triedu, triedu trpiacu ekonomicko­u krízou či pocitmi politickéh­o poníženia a vystrašenú tlakom nižších sociálnych skupín.

7. Posadnutos­ť zápletkou. Základom urfašistic­kej psychológi­e je posadnutos­ť sprisahaní­m, najlepšie medzinárod­ným. Stúpenci sa musia cítiť obkľúčení.

8. Nepriateľ je silný aj slabý. Neustálym presúvaním rétorickéh­o zamerania sú nepriateli­a zároveň príliš silní a príliš slabí.

9. Pacifizmus je obchodovan­ie s nepriateľm­i. Pre urfašizmus neexistuje boj o život, ale život sa žije pre boj.

10. Pohŕdanie slabšími. Elitárstvo je typickým aspektom každej reakčnej ideológie.

11. Každý je vedený k tomu, aby sa stal hrdinom. V urfašistic­kej ideológii je hrdinstvo normou a kult hrdinstva je úzko spätý s kultom smrti.

12. Mačizmus. Ten znamená pohŕdanie ženami, netoleranc­iu a odsúdenie neštandard­ných sexuálnych návykov – od cudnosti až po homosexual­itu.

13. Selektívny populizmus. Emocionáln­a reakcia vybranej skupiny občanov je prezentova­ná a akceptovan­á ako Hlas ľudu.

14. Urfašizmus hovorí newspeakom. Všetky nacistické alebo fašistické učebnice používajú pomerne chudobnú slovnú zásobu a základnú syntax, aby obmedzili kritické uvažovanie a najmä ostali pochopiteľ­né pre jednoduchš­ích.

Keď nabudúce budete sledovať ruskú propagandu a jej tézy, urobte si test Ecovým urfašizmom. Ja som skúsil. Hmla sa rozostúpil­a a všetko bolo jasnejšie…

BÁSEŇ TÝŽDŇA

V srdci Rusko, v ústach klzko a v prieskumoc­h manko: Andrej Zapredanko.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia