Dennik N

Cez Hasana vidím starú mamu

Toto je aj naša vojna. Každý, kto hovorí, že máme stáť bokom, je v skutočnost­i Putinov spolupácha­teľ

- MATÚŠ KOSTOLNÝ šéfredakto­r

Čítal som ten príbeh a ticho som plakal. Hasan má iba 11 rokov a prišiel z Ukrajiny úplne sám. Tak by deti cestovať nemali. Zrazu si až príliš živo viem predstaviť, ako vyzerá vojna.

Myslím na svoju starú mamu. Mala iba 12, keď chcela s mamou a bratom utiecť z Bratislavy do Maďarska. Bolo to na jar v roku 1942 a zo Slovenska začali odchádzať prvé transporty do koncentrač­ných táborov. Cez hranicu ich mal previezť prevádzač. Čakali učupení v poli. Namiesto prevádzača prišli policajti. Brata mojej starej mamy rovno zobrali, ich dve pustili späť a podarilo sa im dostať do Bratislavy. Moju prastarú mamu po pár dňoch zobrali a odviezli v transporte. Stará mama zostala sama. Svoju mamu ani brata už nikdy nevidela.

Stará mama vojnu prežila.

Bolo to dramatické, ale prežila. Nehovorila o tom veľa, ale keď mi o tom rozprávala, zdalo sa mi to ako niečo šialené. Niečo, čo my už nikdy nezažijeme. Teraz vidím Hasana a spolu s ním milióny ďalších, ako utekajú pred ruskými raketami. Vojna je tu a to, čo mi pripadalo ako história, ktorá sa už nesmie zopakovať, je naša realita.

Od ruského útoku rozmýšľam o veciach, ktoré som predtým nikdy neriešil. Znovu a znovu sa sám seba pýtam, či by som dokázal bojovať, brániť sa pred vojakmi, a teda aj zabíjať. Úplne ma paralyzuje predstava, že by narukovať musel aj môj starší syn, ktorý už má 18.

Uvažujem, kedy je čas utekať. Nevyzerá to hrdinsky, ale víťazmi v roku 1942 boli tí, ktorí už dávno boli v Británii či Amerike. Spätne sa to zdá nepochopit­eľné, prečo neutiekli všetci, veď Hitler aj naši fašisti im jasne hovorili, že ich zabijú, lebo sú škodcami.

Lenže dnes to nie je také isté. V 1939 boli terčom jednoznačn­e Židia. Označili ich žltými hviezdami, zbavili ich práv a slobôd, urobili z nich podradných ľudí. Dnes Putin útočí na Ukrajincov bez ohľadu na to, či je niekto Žid, Ukrajinec alebo dokonca etnický Rus. A vyhráža sa aj nám. Všetkým, ktorí sme sa previnili iba tým, že sme odišli z jeho vysnívanéh­o sovietskeh­o bloku.

Najzásadne­jší rozdiel oproti minulému storočiu je to, že dnes sme naozajstno­u súčasťou Západu. Posledné roky sa zdalo, že si to nevážime, a aj dnes si to neuvedomuj­e veľa ľudí. Ale sme. To nás chráni viac ako pred 80 rokmi. Súčasne to však znamená aj obrovskú zodpovedno­sť, lebo náš vstup na Ukrajinu by mohol znamenať tretiu svetovú vojnu.

Slovenské dejiny sú plné situácií, keď o nás rozhodoval­i iní. Stáli sme buď bokom a iba sa prizerali, čo s nami robia, alebo sme sa márne pokúšali presvedčiť, že sme dospelí a môžeme robiť aj vážne rozhodnuti­a. Až teraz sme pri stole, kde sa píšu dejiny.

Bol som vychovaný v predstave, že ľudstvo už pochopilo, že vojny sú zlým riešením. Bezstarost­ne som veril, že nás sa vojna nemôže týkať. A keď zomreli moji starí rodičia, stratil som priamy kontakt s obdobím, keď to tak nebolo. Hrôza, ktorú zažívajú ľudia v Mariupole, Charkove či Kyjeve, ma núti všetko premyslieť nanovo. Pozerám sa na Hasana a vidím svoju starú mamu.

Nemôžeme dovoliť, aby sa to opakovalo. Tých 80 rokov musí znamenať, že dokážeme Putina zastaviť.

Uvažujem, kedy je čas utekať. Nevyzerá to hrdinsky, ale víťazmi v roku 1942 boli tí, ktorí už dávno boli v Británii či Amerike.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia