Dennik N

Nedostatky sú jedna vec, komunikáci­a druhá

Zatiaľ to nie je humanitárn­a katastrofa, skôr komunikačn­á nehoda

- JANA SHEMESH reportérka

Slovensko sa pri pomoci ľuďom utekajúcim z Ukrajiny dokázalo opäť raz vzoprieť a ukázať svoju pohostinno­sť, ktorou sa tak rado a nie vždy oprávnene pýši. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu nabehli okrem policajtov, požiarniko­v a ďalších štátnych zložiek aj dobrovoľní­ci. Pomáhajú na hraniciach, navigujú, vypĺňajú tlačivá, zháňajú ubytovanie, lieky, psychologi­ckú pomoc, snažia sa ľudí udržať najedených a v teple.

Okrem toho sa aj potichu, na sociálnych sieťach, medzi sebou sťažujú na nedostatoč­nú pružnosť a efektívnos­ť štátu. Môže to byť spôsobené tým, že sú takí sústredení na nejaký parciálny problém, že im chýba nadhľad. Svoje iste robí aj vyčerpanie a aj pocit, že hoci sa nezastavia, ľudí a ich problémov stále pribúda.

Lenže naše reportérky a naši reportéri, ktorí s dobrovoľní­kmi aj prevažne utečenkami a ich deťmi strávili viac času, takisto vo svojich textoch píšu o tom, že pomáhajúci ľudia by potreboval­i viac podpory od štátu aj nejaký fungujúci systém. Ten podľa všetkého ešte nie je celkom dotiahnutý do detailov, čo sa dá aj pochopiť, lebo všetko sa vyvíja a mení a nie sme krajinou zvyknutou na takúto situáciu. Napokon, problémy majú aj iné krajiny.

Jedna vec sú nedostatky a nedorozume­nia, druhá vec je to, ako sa o veci komunikuje. Minister vnútra Roman Mikulec v rozhovore s Monikou Tódovou napríklad označil vyjadrenia dobrovoľní­kov z hranice za neseriózne, lebo podľa neho veci fungujú, len oni to nevidia.

Minister Mikulec párkrát v rozhovore povedal, že „my sme si vojnu na Ukrajine nevymyslel­i”. Tá však nepadla celkom z jasného neba. A určite si ju nevymyslel­i ani dobrovoľní­ci a už vôbec nie tí, ktorým pomáhajú.

Svoje iste robí aj vyčerpanie a aj pocit, že hoci sa nezastavia, ľudí a ich problémov stále pribúda.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia