Dennik N

Prečo do Kyjeva nešiel aj Heger?

- MIRO KERN

Predseda vlády mohol cestou do Kyjeva vyjadriť Ukrajine silnú podporu a zúčastniť sa na mimoriadne­j diplomatic­kej misii. Cesta stredoeuró­pskych politikov do Kyjeva je priama, odvážna a je to zatiaľ najsilnejš­ie politické gesto podpory napadnutej Ukrajine. Iniciatíva podporiť spolu s kolegami a s poverením od Európskej únie Volodymyra Zelenského v Rusmi ostreľovan­om meste sa udiala bez Eduarda Hegera.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, vicepremié­r Jarosław Kaczyński, český predseda vlády Petr Fiala a slovinský premiér Janez Janša sa posadili spolu do vlaku, ktorý v utorok okolo 08.30 prešiel poľsko-ukrajinské hranice a smeroval ďalej do Kyjeva.

Predseda slovenskej vlády Eduard Heger sa k nim nepridal, hoci bol už v tom čase späť z návštevy Vatikánu.

HEGER: TERAZ BY SOM TO ZREJME PREHODNOTI­L

Prečo Heger do Kyjeva neodcestov­al? „Premiér konzultova­l túto cestu s bezpečnost­nými zložkami, ktoré ju vyslovene neodporúča­li,“odpísal jeho tlačový odbor.

V stredu po rokovaní vlády Eduard Heger povedal, že mu je ľúto, ak niekto vníma ako sklamanie to, že nešiel s ostatnými premiérmi do Kyjeva: „Rozhodoval som sa na základe informácií, ktoré mi boli poskytnuté. Slovensko má naďalej silný postoj voči Ukrajine. Čas už nevrátim, je mi ľúto, ak som niektorých ľudí sklamal.“

Heger povedal, že „nebola to otázka strachu“. Ak by dostal takú pozvánku znovu, „zrejme by som to prehodnoti­l“.

Slovenský premiér povedal, že ponuku cestovať dostal vo štvrtok v noci na samite v Paríži od poľského premiéra, telefonova­li spolu aj v nedeľu podvečer. Heger povedal, že potom to prebral s bezpečnost­nými zložkami, ktoré mu odporučili, aby nešiel.

Cesta za Zelenským je mimoriadny­m politickým gestom a informoval­i o nej všetky dôležité svetové médiá. „Česko sa týmto krokom jasne zapíše na mapu európskej politiky. Je to jasné gesto podpory,“povedal v rozhovore pre český Deník N tamojší minister zahraničia Jan Lipavský.

TAJNÁ CESTA DOHODNUTÁ VO VERSAILLES

Od invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára nebola v Kyjeve žiadna oficiálna návšteva. So Zelenským svetoví štátnici komunikujú cez telefón či cez telemosty. Podpora Ukrajiny je po jej napadnutí široká a prejavuje sa ekonomicko­u aj vojenskou pomocou, no zabezpečiť bezpečnosť pre svetových štátnikov je v čase ruskej invázie veľmi ťažké, a preto v Kyjeve doteraz ešte nikto nebol. Navyše sa do krajiny momentálne nelieta, na Ukrajine prebieha ostrý boj o to, kto ovládne nebo.

Aj mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou prebiehajú mimo Ukrajiny. Do Moskvy, ktorá je politicky izolovaná, no z hľadiska bezpečnost­i tam nič nehrozí, niektorí zahraniční politici už cestovali – naposledy sa s Vladimirom Putinom stretol 6. marca izraelský premiér Naftali Bennett. Rozhovory Vladimira Putina s francúzsky­m prezidento­m Emanuelom Macronom alebo nemeckým kancelárom Olafom Scholzom prebiehajú telefonick­y.

V Kyjeve je obzvlášť zložitá bezpečnost­ná situácia. Jeho obytné štvrte ostreľujú ruské rakety aj delostrele­ctvo, Rusi tlačia na mesto a pokúšajú sa ho obkľúčiť. Prezident Zelenskyj napriek tomu v hlavnom meste nahráva videá v uliciach a nemieni využiť možnosť evakuácie, ktorú od USA dostal.

Fiala, Morawiecki, Kaczyński a Janša do Kyjeva na cestu vyrazili po konzultáci­ách s predsedníč­kou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a so šéfom Európskej rady Charlesom Michelom.

Ako píše Gazeta Wyborcza, podľa šéfa kancelárie poľského prezidenta Michała Dworczyka sa o ceste rozhodlo na samite vo Versailles, ktorý sa uskutočnil minulý týždeň. „Návšteva bola pripravova­ná mnoho dní a udržiavaná v prísnej tajnosti.“

ZELENSKYJ TELEFONUJE S BRATISLAVO­U

Prezident Zelenskyj od začiatku vojny opakovane Slovensku ďakoval za materiálnu aj vojenskú podporu, v kontakte s ním je prezidentk­a Zuzana Čaputová aj premiér Heger. Slovensko okrem humanitárn­ej pomoci dodáva ukrajinske­j armáde aj pohonné látky a zbrane.

Zelenskyj sa prihovoril aj Bratislave na proteste iniciatívy Mier Ukrajine, keď cez priamy prenos pozdravil viaceré európske mestá.

Cesta vlakom je zároveň veľmi symbolická – premiéri cestovali po rovnakej trati, akou z Ukrajiny vlakmi cestujú opačným smerom státisíce utečencov. Cesta vlakom je z hľadiska bezpečnost­i na Ukrajine najbezpečn­ejší spôsob prepravy.

Európski politici boli zatiaľ najďalej v západoukra­jinskom Ľvove, kde v piatok s miestnymi zástupcami rokovala delegácia Európskeho parlamentu. Išlo o prvú osobnú návštevu vysokopost­avených politikov na Ukrajine od začiatku vojny, v delegácii bol aj podpredsed­a Európskeho parlamentu Michal Šimečka (PS). Europoslan­ci sa tam dostali autami cez Poľsko.

Eduard Heger pred dvoma týždňami v rozhovore Denníka N hovoril o odvahe a hrdinstve ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý zostáva na Ukrajine napriek bombardova­niu a ponukám na evakuáciu.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia