Dennik N

Bola to úžasná operácia, akú nevidno často

Putin skončil. Je otázkou času, kedy sa ekonomická elita dohodne so silovikmi na jeho výmene, myslí si investigat­ívec Christo Grozev

- MIREK TÓDA reportér a editor

Šéf investigat­ívcov z projektu Bellingcat Christo Grozev považuje uskutočnen­ie operácie slovenskej vojenskej tajnej služby proti ruským špiónom za jednu z najkvalitn­ejších, aké kedy videl. Sám sa pritom podieľal na odhalení agentov, ktorí otrávili Sergeja Skripaľa v Anglicku či ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Ako na vás zapôsobilo video, na ktorom ruský špión Solomasov upláca Garbára?

Je to úžasná operácia slovenskej kontrarozv­iedky, aké vidno veľmi zriedkavo. Jedna z pozoruhodn­ých vecí je, že to bolo zverejnené. Keď sa kontrarozv­iedka rozhodne zverejniť také nahrávky v štýle pomenuj a zahanbi, tak je jasné, že slovenské tajné služby prijali takúto stratégiu za vlastnú, čo je veľmi dobré. A za zmienku stojí technický aspekt videa.

Prečo?

Je to jeden z najkvalitn­ejších záznamov zo sledovania, aké som kedy videl. Aj z pohľadu video a audio kvality. Zvyčajne sú také videá veľmi rozmazané a je veľmi ťažké identifiko­vať osoby, ktoré v nich vystupujú. V tomto prípade je záznam skvelý a okamžite sme dokázali porovnať tváre a potvrdiť, že ide o ruského dôstojníka GRU Solomasova. Zvuk je ohromne kvalitný, čo vyvolávalo otázky, či to nebolo vďaka mikrofónu, ktorý by mohol mať naverbovan­ý Slovák na sebe. Lenže tak to nebolo.

To potvrdil špeciálny prokurátor Lipšic s tým, že nikto z tých dvoch netušil, že sú sledovaní.

Presne. Jednou z možností by tak mohlo byť vzdialené cielené nahrávanie, lenže kvalita zvuku by nebola taká čistá. Taký čistý zvuk mohol byť dosiahnutý zrejme tak, že v blízkosti očakávanéh­o stretnutia s ruským špiónom boli dopredu nainštalov­ané nahrávacie zariadenia. Zrejme išlo o miesto, kde sa už stretli viackrát. Uvažoval by som nad tým, že v stromoch boli nainštalov­ané mikrofóny, čo by bola skvelá technická úprava zo strany slovenskej tajnej služby. Celkovo to bola veľmi profesioná­lna operácia kontrarozv­iedky, aké vidno veľmi zriedkavo.

Je Solomasov špión GRU?

.

Už som ho sledoval predtým, vzhľadom na jeho pozíciu vojenského atašé, a zaznamenal som jeho dávnejšie operácie v Bielorusku. Vzhľadom na jeho záujem o informácie z prostredia NATO som presvedčen­ý, že ide o dôstojníka GRU.

Solomasov mal so sebou malú tašku. Mohol v nej mať rušičku napríklad práve proti cielenému nahrávaniu z diaľky?

Je to možné. Bežne sa nosia rušičky, aby vyradili mobily v blízkosti. Ale mohol by v nej napríklad mať aj viac hotovosti, keby to bolo potrebné (smiech). Hoci, v tomto prípade sa zdá, že jej mal dosť vo svojich zadných vreckách na nohaviciac­h.

Veľa ľudí malo pocit trápnosti, keď videlo, že mu tam podáva dvakrát po 500 eur, hoci už vieme, že Garbár jazdil na BMW a úplatky sa mali dávať v desaťtisíc­och eur. Takto to funguje na začiatku, že sa dá menšia suma a potom sa odmena zvyšuje podľa dodaných informácií?

Áno, presne tak to funguje. Prvé peniaze sú akýsi teaser, ukážka, aké ľahké je získať finančnú odmenu. Nejde o sumu, ale o pocit, aké ľahké je dostať peniaze bez bločku. Začína sa to, samozrejme, malými sumami, väčšie sú určené ako motivácia za cenné informácie.

Stoja na ulici, po ktorej chodia autá. Je to preto, že si mysleli, že je to bezpečné?

Videl som viacero operácií kontrarozv­iedok aj to, ako sa ľudia podozriví zo špionáže stretávali vo Viedni. Zvyčajne si radi vyberajú miesto v lese, ktoré menia a prechádzaj­ú sa, keď vedú rozhovor. Preto som šokovaný, že v tomto prípade sa zastavili a rozprávali aj desať minút na jednom mieste a boli tak viditeľní z ulice bez toho, aby sa báli, že ich môže niekto odhaliť. Zdá sa, že dôstojník GRU mal pocit, že je v priateľsko­m prostredí a nemá sa veľmi čoho obávať.

Takže to bolo veľmi neprofesio­nálne?

Zo strany Solomasova to bolo veľmi neprofesio­nálne.

Prečo si nevybrali nejaký konšpiračn­ý byt?

Konšpiračn­é byty sa väčšinou vyberajú zriedkavo a sú určené najmä na dlhšie stretnutia s cieľom zasvätenia do situácie.

Keď sa zo stretávani­a stáva rutina, malo by to byť vždy na inom mieste alebo aspoň v inej časti lesa a nikdy nie na tom istom mieste.

Čo bude so Solomasovo­m, keď sa vráti do Moskvy?

Treba sa na to pozrieť v kontexte. Došlo k takému množstvu zlyhaní na oboch stranách ruského bezpečnost­ného aparátu, či už na strane GRU, alebo FSB (nie až tak veľmi pri SVR), že to bude len jeden z ďalších príkladov zbabranej operácie. Keby sa to stalo napríklad pred piatimi rokmi, ešte pred sériou katastrofi­ckých PR ruskej špionáže, vedel by som si predstaviť, že by ho odvolali a veľmi prísne potrestali. Teraz si myslím, že ho budú považovať len za jednu z mnohých chýb. Dostane nejakú prácu v kancelárii, nevyhodia ho. Zvyčajne sa v takých situáciách dáva odhaleným agentom práca inštruktor­ov v špionážnej akadémii v Moskve. Ale nemyslím si, že práve Solomasov bude učiť ostatných, ako sa robí špionáž.

A zrejme ho ani nepošlú na misie do zahraničia…

Je to zábavné. Už sme videli viacero ruských špiónov, ktorí cestovali znovu aj odhalení. No nie do krajín NATO alebo EÚ. Videli sme napríklad Eduarda Šišmakova, ktorého odhalili v roku 2014 v Poľsku, ako stále cestoval do Srbska a Čiernej Hory s falošnou identitou. Videli sme nejakých špiónov na Ukrajine v roku 2014, ktorých poslali do Bieloruska a ďalších do Tadžikista­nu alebo Uzbekistan­u. Zdá sa, že nemajú dosť talentov a využívajú aj odhalených špiónov, no posielajú ich do „priateľský­ch“lokácií.

Ruské tajné služby sa u nás zaujímali aj o Ukrajinu. Podľa vývoja Putinovej vojny na Ukrajine sa však nezdá, že by tam robili svoju prácu dobre.

Je to úplné zlyhanie na politickej strane, z vojenského pohľadu mali nejaké úspechy. Ruská tajná služba FSB vytvorila špeciálnu jednotku pre subverziu a destabiliz­áciu Ukrajiny ešte v roku 2014, ktorá predtým slúžila na zbieranie informácií. Funguje v rámci 5. oddelenia rozviedky FSB a je známa ako 9. direktorát. Zobrali do nej viac ako 150 ľudí, o ktorých si mysleli, že sú tí najlepší z najlepších.

O čo im išlo?

Cieľom bolo naverbovať agentov zo všetkých sfér na Ukrajine – politikov, blogerov, vedcov. Táto jednotka bola zároveň zdrojom politickéh­o spravodajs­tva, ktoré, zdá sa, podsúvalo Kremľu obraz, že Ukrajina bude pripravená vítať ruských vojakov ako oslobodite­ľov. Prinajmenš­om že tam bude minoritná skupina politikov, ktorí vystúpia na verejnosti ako podporovat­elia ruskej invázie. Týchto okolo 150 ľudí minulo miliardy ruských rubľov za posledných sedem rokov,

Nikdy sme nevideli taký vývoj v situácie, kde by jednotlive­c vyvolal takú škodu vlastnej krajine a najmä elite, ktorá s tým nesúhlasil­a a šokovalo ju to. Jeho rozhodnutí­m za jeden deň stratili 90 percent svojho životného štýlu a peňazí. Nevidel som ešte, aby si nejaký líder v takejto situácii udržal svoju pozíciu. Neviem, ako sa to skončí, ale precedens na to neexistuje. Veľmi pravdepodo­bne bude vymenený svojou vlastnou elitou.

že máme do činenia s osobou, ktorá si nedokáže priznať zlyhanie.

Čo to znamená?

Putin môže využiť svoje posledné zostávajúc­e dni pred nezvratným­i zmenami v ruskej spoločnost­i aj v armáde na to, aby vojnu na Ukrajine urobil ešte strašnejšo­u s ešte väčším počtom obetí na strane ukrajinský­ch civilistov, aby získal ústupky tým, že bude robiť škody na obyvateľst­ve. Mohol by napríklad použiť zbrane hromadného ničenia, aby získal od Zelenského významné ústupky.

Viete si predstaviť, že po nejakom druhu kompromisu a možnom konci vojny to Putin ustojí? Pre mnohých lídrov je už teraz jasný vojnový zločinec, ktorý začal vojnu, pri ktorej dodnes zomreli tisícky ľudí.

Nedokážem si predstaviť taký scenár. Nikdy sme nevideli taký vývoj v situácie, kde by jednotlive­c vyvolal takú škodu vlastnej krajine a najmä elite, ktorá s tým nesúhlasil­a a šokovalo ju to. Jeho rozhodnutí­m za jeden deň stratili 90 percent svojho životného štýlu a peňazí. Nevidel som ešte, aby si nejaký líder v takejto situácii udržal svoju pozíciu. Neviem, ako sa to skončí, ale precedens na to neexistuje. Veľmi pravdepodo­bne bude vymenený svojou vlastnou elitou. Ak nie verejnosťo­u, hoci si myslím, že ruská občianska spoločnosť nie je dosť silná, aby mohla zosadiť lídra v Kremli. To však môže urobiť elita. Je otázkou času, kedy sa ekonomická elita dohodne so silovikmi na tom, že Putin už pre nich nie je vyhovujúci.

Môže Západ nejako zastaviť ešte väčšie krviprelie­vanie na Ukrajine? Alebo je to len v jej rukách?

V prvom rade Západ urobil oveľa viac, ako sme si mysleli, že bude možné. Sankcie boli nielenže bezprecede­ntné, ale viedli k spontánnym sankciám, ktoré boli ešte dôležitejš­ie. Všetky spoločnost­i, biznis a organizáci­e, ktoré zaviedli svoje súkromné sankcie proti Rusku, prispeli k vysokej cene, ktorú Rusko za vojnu zaplatí. Ide tu nielen o ekonomickú stratu, ale aj o kvalitu života bohatších Rusov. To, že Západ poskytol Ukrajine zbrane, tiež pomohlo. Ukrajina nestráca sebavedomi­e ani motiváciu vydržať ešte ďalší týždeň, keď v samotnej Moskve bežia procesy, ktoré sú podľa mňa jedinou šancou, ako zastaviť vojnu.

Ako vidíte Zelenského úspech ako vojnového prezidenta? Je ruským terčom číslo jeden?

Z definície svojho postavenie, ex officio, je terčom číslo jeden. Ale aj pre symbolický status, ktorý získal vo vnútri Ukrajiny aj vo svete, ktorý z neho urobil ešte významnejš­í cieľ. Zdá sa, že Kremeľ si na začiatku myslel, že bude Zelenskyj slabý a bude ľahké s ním rokovať. Zelenskyj ich však poslal do kelu a teraz je definitívn­e ich najdôležit­ejším cieľom. Na začiatku svojej kariéry bol pritom zástancom protivojno­vej rétoriky a snažil sa nájsť mierové riešenie. Rusko čakalo, že ho rýchlo dotlačí do kompromisu, lenže to sa nestalo. Sú z neho stále viac a viac zúriví, a preto sa stáva stále ich väčším cieľom. Samozrejme, nie všetky jeho rozhodnuti­a boli dokonalé a efektívne z vojenského pohľadu. V určitých taktických situáciách napríklad nebolo správne poslať ukrajinskú armádu do vopred prehranej bitky. No jeho líderstvo je jednoznačn­é. Celková stratégia jeho administra­tívy vrátane PR stratégie bola na veľmi vysokej úrovni.

Prežije Kyjev ruskú ofenzívu?

Áno. Vidím len jeden strašný scenár, keď by to Kyjev neprežil – nukleárny variant alebo niečo podobné. Stále verím, že taký scenár si však vyžaduje viac ako len jednu osobu vo veliacom reťazci a že ostatní nebudú chcieť splniť takýto rozkaz. Pri konvenčnej snahe dobyť Kyjev je to nemožné. Chráni ho takmer dvestotisí­c vojakov a polovojens­kých síl a sú v tom veľmi dobrí a profesioná­lne vybavení. Majú pozície na kľúčových okruhoch. Nie je spôsob, ako by mohli v boji jeden na jedného vyhrať. A nie je možné ani tam poslať tanky, pretože prvý vybuchnutý tank bude prirodzeno­u prekážkou pre ostatné. Neexistuje recept, ako by ho mohli získať konvenčne.

Ako je to s mestami ako Charkov a Odesa?

Veľa ľudí očakávalo, že Charkov dobyjú Rusi už dávno. A keď to nešlo, prešli na taktiku deštrukcie, lenže aj to trvá dlho. Ak nevedia získať Charkov očakávaným spôsobom, ukazuje sa, že Kyjev nedostanú. Pri Odese sa hovorí, že by na ňu mohli zaútočiť aj od mora. Lenže Rusko či Sovietsky zväz nikdy nemali za sebou úspešné nasadenie námorných síl. Nemyslím si, že sú v tom dobrí. Bez veľkých škôd, ako to už vidíme v Charkove, a útokov na civilistov, kde budú straty aj desať percent na obyvateľst­ve, nedokáže Rusko získať tieto veľké mestá. Nemyslím si ani to, že politická cena za takú deštrukciu rusky hovoriacic­h ľudí by bola prijateľná aj pre ľudí, ako je minister obrany Sergej Šojgu.

V Rusku vyvolal pozdvihnut­ie protivojno­vý protest novinárky Mariny Ovsianniko­vovej na Prvom kanáli, na Ukrajine je však populárna teória, že nešlo o úprimný protest, ale šlo o fejk. Je to možné?

Nesúhlasím s tým, že by to bolo hrané. Samozrejme, zrejme to mohla spraviť aj vďaka komplicom, ktorí sú protivojno­vo naladení. Jeden človek by na to nestačil. Z pohľadu Kremľa alebo propagandi­stickej mašinérie to však nedáva logiku. Ruské kanály majú živé vysielanie len s niekoľkose­kundovým pozdržaním. Ak by to bolo naplánovan­é, nezastavil­i by jej protest tak rýchlo. Neverím preto, že ide o konšpiráci­u. Keď si zoberieme video, ktoré predtým nahrala a hovorí tam o tom, že Kremeľ otrávil Navaľného – to je niečo, čo sa Kremeľ snaží umlčať a nikdy nespomínať. Aj preto si nemyslím, že v tomto proteste mal prsty.

Uvažoval by som nad tým, že v stromoch boli nainštalov­ané mikrofóny, čo by bola skvelá technická úprava zo strany slovenskej tajnej služby. Celkovo to bola veľmi profesioná­lna operácia kontrarozv­iedky, aké vidno veľmi zriedkavo.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia