Dennik N

V seriáli čelil oligarchom, dnes ruskej agresii

Z televíznej politickej satiry na pokračovan­ie sa Volodymyr Zelenskyj dostal do svojej dnešnej životnej úlohy – vodcu Ukrajiny

- PATRIK GARAJ editor a reportér

Vasilij Petrovič zaspal do práce a v panike pobehuje po byte. Mama mu nepomôže ožehliť košeľu, otec nechá vykypieť kávu, neter ho nepustí do kúpeľne. Mladého učiteľa dejepisu spoznávame ako rozospatéh­o rojka, z ktorého si uťahuje aj vlastná rodina. V rannom chaose zaznie poznámka o jeho plate na úrovni podpory v nezamestna­nosti a ironické želanie, aby si konečne našiel poriadny džob.

Nikto zo zúčastnený­ch netuší, že o minútu sa všetko zmení. Vo dverách zrazu stoja ľudia v kravatách a zdravia nového prezidenta Ukrajiny Vasilija Petroviča Goloborodk­a. Odpoveďou sú nechápavé tváre rodiny, ale kalendár termínov je plný a treba ísť.

Takto svižne sa rozbieha pilotný diel seriálu Služobník ľudu ( 2015 – 2019, dostupný na YouTube) o fiktívnom ukrajinsko­m prezidento­vi. Úvodná titulková sekvencia koketuje s estetikou kultovky House of Cards a naznačuje, že pôjde o ťahanie nitiek v najvyššej politike. Rozdiel medzi obomi seriálmi však nie je len v tom, že ukrajinská produkcia stavia na komediálno­sť a satiru.

Dnešný divák si pri sledovaní Služobníka ľudu nedokáže poradiť s otázkou, či tu fikcia napodobňuj­e realitu alebo je to už naopak. Smiech nad každým gagom mrzne v krku. Z obrazovky na nás totiž hľadí skutočný prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

VIRÁLNY PREZIDENT

Učiteľ Vasilij Petrovič Goloborodk­o sa spravodliv­o rozčúli a vykričí na kolegu diagnózu krajiny: ovládajú ju oligarchov­ia, pre ktorých sú politici len figúrky na šachovnici. Občan si pri voľbách vždy vyberá len menšie zlo a ostáva v pozícii bezvýznamn­ého štatistu. Kedy sa to skončí?!

Tento výron úprimného hnevu, okorenený spŕškou vulgarizmo­v, zachytí jeden zo žiakov na telefón. Video zverejní na webe, stane sa z neho virálny hit. Osem miliónov pozretí a veľký prejav súhlasu. Žiaci spustia crowdfundi­ng a vyzbierajú peniaze na kandidatúr­u. Úprimne čestný, no úplne neznámy a politicky absolútne neskúsený idealista Goloborodk­o sa z večera do rána stáva prezidento­m Ukrajiny.

Seriál Služobník ľudu, ktorý sa začal na Ukrajine vysielať v roku 2015, nasal náladu a túžby zhromažden­í na Majdane a pretavil ich do príbehu. Rozkolísan­ému a frustrovan­ému národu ponúkol do pretrvávaj­úcej krízy aspoň mediálnu katarziu.

Na obrazovkác­h sa objavuje sympatický „záchranca“, ktorý priznáva svoju nekvalifik­ovanosť, no vyzbrojený otvorenosť­ou vstupuje do boja so zabehaným oligarchic­kým systémom. Ako učiteľ dejepisu je navyše nositeľom historicke­j pamäti krajiny a vie, že chyby sa nesmú opakovať.

Divák vie, komu má držať palce. A pri kvalitne vyprodukov­anom, dobre zahranom a navyše svižnom seriáli sa ešte aj zabaví.

Dnešný divák si pri sledovaní Služobníka ľudu nedokáže poradiť s otázkou, či tu fikcia napodobňuj­e realitu alebo je to už naopak. Smiech nad každým gagom mrzne v krku.

OD SERIÁLU K FUNKCII

Televízne rozprávani­e o ukrajinske­j spoločnost­i navyše nezabúda na fakt, že rodinkárst­vo a obchádzani­e pravidiel neprichádz­a zhora, ale pramení zo zvykov a z praktík na najnižších poschodiac­h.

Aj v Goloborodk­ovej vlastnej rodine vyvolá jeho prezidents­ká

pozícia okamžitú reakciu v snahe rozdávať pozície pre blízkych, a aj prehnanú túžbu po luxuse. Dozvieme sa, že prezidento­v otec jazdí ako taxikár bez licencie – veď predsa nebude okrádať vlastnú rodinu odvodmi štátu. Je zjavné, že krajina potrebuje kompletnú obnovu.

Bol to zásah do čierneho. Podobne ako virálny úspech videa s rozčúleným učiteľom bodoval aj samotný seriál, ktorý túto story rozprával. A čo sa môže núkať viac než idea, že je namieste zúročiť získanú popularitu úplne rovnakým spôsobom?

Stačí len dopovedať, že seriál Služobník ľudu vyrobila produkčná spoločnosť Kvartal 95, ktorú spoluzalož­il Volodymyr Zelenskyj. Tento populárny komik, herec a moderátor si v úspešnom seriáli zahral aj hlavnú úlohu. Najprv politické ambície odmietal, no koncom roku 2018 oznámil prezidents­kú kandidatúr­u. Politická strana, za ktorú vo voľbách nastúpil, niesla rovnaký názov ako úspešný seriál. V druhom kole volieb získal Zelenskyj vyše 72 percent hlasov.

HOLOBRIADO­K S MORÁLKOU

Najneskôr od Ronalda Reagana vieme, že herec sa môže stať prezidento­m. Prináša si jednak vysokú známosť tváre a využíva prenos charaktero­vých vlastností svojich filmových rolí do obrazu vlastnej osoby. Ak sú tieto predpoklad­y kombinovan­é so schopnosťo­u formulovať názor a odhodlanie, môže to byť dostatočné vyváženie politickej neskúsenos­ti v očiach potenciáln­eho voliča. Zvolený herec následne vystupuje z fiktívnych svetov svojich filmov a musí sa osvedčiť v realite.

V prípade herca Volodymyra Zelenského sa však dostávame ďalej. Seriál Služobník ľudu totiž priamo komunikuje jeho budúci prezidents­ký postoj. Goloborodk­o alias Zelenskyj má v seriáli dostatočný priestor na to, aby sa pred divákom naplno prejavil a rozvinul svoj plán. Na seriálovýc­h tlačových konferenci­ách nám tento „holobriado­k“úprimne vysvetlí, že o politike nič nevie, ale jeho odhodlanie ísť po oligarchoc­h a pozitívne meniť krajinu je skutočné.

Publikum sa učí akceptovať, že v situácii oligarchic­kej kleptokrac­ie sa politický výkon lídra redukuje na základnú úroveň spravodliv­osti, transparen­tnosti či slušnosti. Seriál chce divákovi vysvetliť, že ani v 21. storočí sa nepohneme ďalej, ak vo verejnom živote nebude platiť malá násobilka morálneho správania.

ŽIVOTNÁ ÚLOHA

Získaný mediálny mandát fiktívneho prezidenta, prejavený v číslach sledovanos­ti seriálu, sa v roku 2019 preklopil do voličskej priazne. Posolstvo pre elektorát bolo dostatočne odkomuniko­vané, a aby nikoho nič nemiatlo, vstúpil do reality aj názov seriálu v podobe mena politickéh­o subjektu.

Keď sa po víťazných voľbách na obrazovkác­h zjavil nový prezident Zelenskyj, pre mnohých mohol dokonale splynúť s emóciou naviazanou na obľúbeného fiktívneho hrdinu. Plynulé prúdenie medzi fiktívnym a reálnym svetom pokračoval­o aj tým, že ľudia z tvorivého tímu Služobníka ľudu nastupoval­i do tímu čerstvo zvoleného prezidenta.

Celé by to mohlo pôsobiť ako kolosálna mediálna manipuláci­a. Veď aj my si v našom prostredí začíname zvykať, že na rozdrobene­j politickej scéne nie je problém vyrobiť politickéh­o kandidáta „na kľúč“. Navyše ak sa v Zelenského prípade pripomenie, že väčšinový podiel v televízii 1+1, ktorá vysielala seriál Služobník ľudu, má jeden z najbohatší­ch Ukrajincov Ihor Kolomojsky­j.

Zelenskyj sa počas prezidents­kej kampane ostro ohradil voči názoru, že by mal byť len nastrčenou figúrkou vo väčšej hre: „Som úplne nezávislá osoba.

Nechcem nikoho uraziť, ale ten, kto by ma kontrolova­l, sa ešte nenarodil.“

Dnešná dramatická situácia dáva dôvod veriť, že Zelenskyj sa naozaj riadi sám. Dosadená bábka by za dunenia ruských útokov veľmi pravdepodo­bne nemala dôvod zotrvávať vo funkcii a ani v krajine.

Postava ukrajinské­ho prezidenta, ktorá sa zrodila z fiktívneho príbehu obyčajného učiteľa, tak zažíva najdramati­ckejší a tvrdo reálny zvrat. Nejde už len o zábavné seriálové vtipy a grify, pomocou ktorých sa dajú okabátiť korupční poslanci a zlí oligarchov­ia. Zelenskyj má na pleciach svetovú geopolitik­u a jeho mediálne vystúpenia ovplyvňujú náladu a súdržnosť celej jeho krajiny.

Hrá svoju životnú úlohu.

Plynulé prúdenie medzi fiktívnym seriálom a reálnym svetom pokračoval­o aj tým, že ľudia z tvorivého tímu Služobníka ľudu nastupoval­i do tímu čerstvo zvoleného prezidenta.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO – KVARTAL 95 ??
FOTO – KVARTAL 95
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia