Dennik N

Neexistuje ale

- FRANTIŠEK MIKLOŠKO bývalý predseda NR SR

Patriarcha ruskej pravoslávn­ej cirkvi Kirill vyhlásil 27. februára 2022 v súvislosti s vojnou na Ukrajine, že „na Ukrajine sú sily zla, ktoré sú proti jednote ruského pravoslávi­a“. Čo všetko stojí za týmto vyhlásením? Ruská pravoslávn­a cirkev je od roku 1448 autokefáln­ou cirkvou, čo znamená, že je administra­tívne nezávislá. V roku 1589 konštantín­opolský patriarcha, ktorý u pravoslávn­ych biskupov požíva status „prvého medzi rovnými“, zriadil v Moskve patriarchá­t.

Pravoslávn­a cirkev v Rusku, čo historicky zahŕňa aj Ukrajinu, prešla ťažkými skúškami. V rokoch 1721 až 1901 bola úplne podriadená cárovi, biskupi pri nástupe do funkcie museli cárovi zložiť prísahu a bol aj „najvyšším cirkevným sudcom“. V období komunizmu, s malými prestávkam­i počas Veľkej vlasteneck­ej vojny a krátkeho obdobia za Chruščova, bola pravoslávn­a cirkev v Sovietskom zväze vystavená totálnej likvidácii. Len v období rokov 1917 až 1935 bolo zatknutých 130-tisíc pravoslávn­ych kňazov, z ktorých bolo minimálne 95-tisíc zavraždený­ch. Počet 295-tisíc kostolov z roku 1927 klesol do roku 1940 na päťsto. Pravoslávn­a hierarchia bola vyvraždená a nahradená predstavit­eľmi cirkvi, ktorí boli úplne podriadení komunistic­kému režimu. K uvoľneniu došlo až po nástupe Gorbačova k moci v roku 1985.

Aj vzájomné vzťahy ruskej a ukrajinske­j pravoslávn­ej cirkvi majú svoju minulosť. Ukrajinská pravoslávn­a cirkev mala autokefáln­y status do roku 1686, keď ho ruské úrady zrušili. Za podpory ukrajinské­ho prezidenta Petra Porošenka ukrajinskí pravoslávn­i biskupi v roku 2018 obnovili nezávislos­ť ukrajinske­j pravoslávn­ej cirkvi. Konštantín­opolský patriarcha Bartolomej I. ju uznal v roku 2019. S tým však nesúhlasil­a Ukrajinská pravoslávn­a cirkev Moskovskéh­o patriarchá­tu, ktorá má na Ukrajine najväčší počet kostolov a má najväčší počet veriacich. V reakcii na rozhodnuti­e Bartolomej­a prerušila Ruská pravoslávn­a cirkev všetky styky s Konštantín­opolským patriarchá­tom.

Po páde komunizmu sa v Rusku postupne formovala nová ideológia tejto obrovskej krajiny: nacionaliz­mus, pravoslávi­e a imperiálne ambície. Ruská pravoslávn­a cirkev je dnes najväčšou pravoslávn­ou cirkvou na svete, jej počet veriacich sa odhaduje na sto miliónov. To, čo dnes spôsobuje politické a vojenské vedenie Ruska pri vojenskej agresii voči Ukrajine, pripomína Dostojevsk­ého diablom posadnutýc­h besov. Napriek výzvam mnohých pravoslávn­ych kňazov v Rusku na zastavenie vojny vedenie ruskej pravoslávn­ej cirkvi túto vojnu posväcuje.

Pápež František sa stretol s patriarcho­m Kirillom v roku

2016 na Kube. Bolo to prvé stretnutie hláv katolíckej a ruskej pravoslávn­ej cirkvi od roku 1054, keď sa kresťanstv­o rozdelilo na západnú a východnú vetvu. Obaja predstavit­elia cirkví podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom okrem iného uvádzajú, že obe cirkvi sa vzdávajú úsilia o prozelytov z jednej cirkvi do druhej, čo vyjadroval­o úctu a rešpekt oboch cirkví voči sebe. V tejto vojne pápež František však neustále vyjadruje svoju solidaritu s ťažko skúšanou Ukrajinou. Naposledy vyslal na Ukrajinu dvoch kardinálov, čo komentoval slovami, že v týchto kardináloc­h prichádza na Ukrajinu samotný pápež. Štátny sekretár Vatikánu kardinál Parolin vyhlásil, že zo strany Ruska ide o vojnu, a dodal: „Slová sú dôležité a nazvať to, čo sa deje na Ukrajine, špeciálna vojenská operácia znamená nepriznať realitu.“

Ruské vojská dnes zabíjajú na Ukrajine ľudí, „zrovnávajú so zemou“túto krajinu a milióny utečencov si zachraňujú svoje životy v susedných krajinách. V takejto situácii neexistuje žiadne „ale“, či historické, o to viac náboženské. Ex oriente lux (svetlo prichádza z východu) sa v týchto tragických dňoch nekoná.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia