Dennik N

Rusov prenasledu­jú ako Židov. Vraj

Ruské televízie, ktoré dávali priestor antisemito­m, začínajú prirovnáva­ť Rusov k Židom a k ich utrpeniu počas holokaustu

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Ruská politická elita a jej médiá nehanebne šíria naratív, že cieľom vojny na Ukrajine (teda podľa nich špeciálnej operácie) je denacifiká­cia susedného štátu. Teraz sa to ešte vystupňova­lo.

Moskovskí propagandi­sti sa neštítia porovnávať prenasledo­vanie Židov za nacizmu so svojou situáciou a dokonca vyhlasujú, že Rusi sú „noví Židia“. Tento motív používajú aj médiá, ktoré donedávna dávali priestor antisemiti­zmu a šírili konšpiráci­e o „židovskom sprisahaní“.

V izraelskom denníku Haarec o tom píšu dve akademičky – Sophia Moskalenko­vá a Mia Bloomová, ktoré sa zaoberajú výskumom šírenia extrémisti­ckého obsahu. Moskalenko­vá a Bloomová zachytili niekoľko prípadov z ruských médií a rozobrali ich.

CHCÚ, ABY SME ZHORELI V PECI

Sergej Šnurov je spevákom ruskej legendárne­j kapely Leningrad a jedným z najlepšie zarábajúci­ch hudobníkov v krajine. Zároveň pôsobí ako programový riaditeľ RTVI, čo je televízna stanica vysielajúc­a primárne pre ruskojazyč­ných obyvateľov Nemecka, Izraela, Spojených štátov a bývalých sovietskyc­h republík.

Šnurov nedávno nahral pieseň a klip, v ktorom v pozadí stoja dvaja muži oblečení v rubaškách a majú na nich zobrazenú modrú Dávidovu hviezdu alebo skôr niečo, čo ju pripomína. Šnurov v piesni nazvanej Zákaz vstupu psom a Židom spieva, že „Rusi sú teraz ako Židia v Nemecku v roku 1940“a že majú všade zakázaný vstup. Do toho vokalistka, ktorá má na hlave kokošnik – tradičnú súčasť ruského ľudového odevu, spieva o genocíde. Na konci Šnurov zaspieva, že Rusi sú noví „židáci“a Európania chcú, aby všetci zhoreli v peci.

Moskalenko­vá a Bloomová upozorňujú, že Šnurov na záver použil slovo žyd (v slovenčine židák), ktoré je v Rusku hrubým vulgarizmo­m so silným rasistický­m podtónom, pretože na označenie Žida sa používa slovo jevrej. Šnurov tak na jednej strane prirovnáva Rusov k Židom, na druhej strane o nich hovorí pejoratívn­e.

Motív holokaustu používala ešte pred vojnou aj jedna z popredných hlásnych trúb Kremľa, riaditeľka štátnej televízie Russia Today, taktiež určenej pre zahraničné publikum, Margarita Simonjanov­á, keď hovorila o tom, že na Ukrajine treba zakročiť skôr, ako tam začnú stavať koncentrák­y a splynovať ľudí.

V televízii predtým dávali priestor ľuďom z americkej ultrapravi­ce, bývalému šéfovi Ku Klux Klanu či známym šíriteľom hoaxov o Protokoloc­h sionských mudrcov.

MOTÍV OBETE NAHRÁDZA MOTÍV OSLOBODITE­ĽOV

Moskalenko­vá a Bloomová si taktiež všimli, že popredný propagandi­sta Vladimir Solovjov, na ktorého uvalila Európska únia ekonomické sankcie za napomáhani­e Putinovmu režimu, to spája s tým, že je židovského pôvodu. Solovjov má rozsiahle majetky v Rusku aj v zahraničí a v minulosti produkoval film, ktorý vyjadroval sympatie k lídrovi talianskyc­h fašistov Benitovi Mussolinim­u.

„Je to po prvýkrát, čo civilizova­ná Európa prijíma sankcie voči Židom vrátane ich majetku? To je jedna z vecí, ktoré sú Židom dobre známe. Inými slovami, títo potomkovia nacistické­ho Nemecka idú sankcionov­ať novinára?“rozčuľoval sa vo svojom programe.

Solojvov však zabudol dodať, že Nemci vo svojom štáte aj vo svojich satelitoch zaberali židovské majetky výhradne na základe pôvodu ich majiteľov, a nie za podporu autoritárs­keho lídra a šírenie nenávisti. Navyše sankcie sa dajú zrušiť, kým mnoho Židov neprežilo holokaust a ani všetci preživší či ich rodiny nedostali späť ukradnuté majetky.

Moskalenko­vá a Bloomová tvrdia, že čoraz častejšie využívanie motívu obete v ruskej propagande, ktorý nahrádza motív oslobodite­ľov, môže súvisieť s tým, že Rusko nedosahuje na bojisku také úspechy, aké predpoklad­alo.

Solojvov však zabudol dodať, že Nemci vo svojom štáte aj vo svojich satelitoch zaberali židovské majetky výhradne na základe pôvodu ich majiteľov, a nie za podporu autoritárs­keho lídra a šírenie nenávisti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia