Dennik N

Ďalší terč sme my

Čo všetko sa stane dovtedy, kým Putin vojnu prehrá?

- DENNÍK PÉTERA HUNČÍKA

Zrozhlasu a televízie sa na nás valia najnovšie správy. Internetov­é stránky sú plné analýz a stanovísk expertov. Skúsení kremľológo­via a novopečení odborníci na Ukrajinu vysvetľujú, koľko vojakov, tankov a rakiet má Putin a aké zbrane by potreboval­a Ukrajina, aby sa ubránila. Analýzy sa často rozchádzaj­ú, ale všetci odborníci sa zhodnú na tom, že Putin túto vojnu prehrá.

Tešil by som sa, keby sa tak stalo, no moje srdce zviera otázka: Čo všetko sa stane dovtedy, kým Putin vojnu prehrá? Koľko desiatok tisíc vojakov a civilistov musí zomrieť? Koľko miest zrovnajú so zemou Putinovi vojaci?

Medzitým uvažujem nad tým, čo sme v minulosti urobili zle a čo konkrétne (!) by sme mali urobiť dnes (a zajtra), aby sa táto hrozná situácia zmenila. Obyčajný človek po tejto otázke väčšinou roztiahne ruky a detským hlasom sa opýta: „Čo už ja len zmôžem? Veď som len prostý človiečik.“Pošlem konzervy, odev a peniaze. Viac urobiť neviem. Existujú však aj „iní obyčajní“ľudia. Aj s nimi sa každý deň stretávam na ulici, v obchodoch či vo svojej ambulancii. Títo „iní obyčajní“ľudia mi nahnevane vysvetľujú, že za všetko, čo sa deje na Ukrajine, nesú zodpovedno­sť USA a EÚ. Zodpovedná je aj naša vláda a prezidentk­a Čaputová, hovoria. Lebo Ukrajina bola vždy ruské územie a Putin si právom berie späť to, čo je jeho.

Zarazený ich počúvam, lebo to nie sú neznámi ľudia. Sú to moji susedia, známi a kolegovia. Desaťročia žijeme vedľa seba. Poznáme ich, ale pre pohodlie a falošné priateľstv­o sme s nimi nikdy nepolemizo­vali. Nebudeme sa hádať, vraveli sme, aj my sme obyčajní ľudia, aj tak veci nezmeníme.

No nezabúdajm­e, Putin potrebuje práve takýchto „obyčajných“malých ľudí, ktorí roky opakujú, že sa netreba báť Moskvy, lebo dnešné Rusko nie je totožné s brežnevovs­kým Sovietskym zväzom. Naším skutočným priateľom nie je Západ, ale Rusko, hovoria. Nezabúdajm­e však, že títo „obyčajní“ľudia vytvárajú v krajine verejnú atmosféru. Energiu čerpajú z viacerých zdrojov. V prvom rade ich poháňa vlastná hlúposť a zaslepenos­ť. V druhom rade čerpajú energiu od tchorov v politickom rúchu, ktorých vnímajú ako svojich vodcov. Títo chlapíci šíria smrad nielen v parlamente, svojimi toxickými výlučkami chcú otráviť celú krajinu.

Tretím prameňom ich energie je naša apatia a naša poburujúca hlúposť. Pýtate sa, čo sa dá robiť? Treba sa postaviť pred týchto našich spoluobčan­ov, neúnavne s nimi deň čo deň polemizova­ť a vysvetľova­ť im, že sa tragicky mýlia.

My však namiesto toho hľadíme na blesky (rakety) švihajúce nad našimi hlavami a nechápeme, že nasledujúc­i terč sme my.

P. S.

Obraz z minulosti. V sobotu ráno stará mama vyšla na dvor a schytila jednu sliepku na nedeľný obed. Ostatné sliepky sa preľakli a hlasno škriekali, čo je toto za svinstvo! Protestuje­me! Potom opäť začali hrabať. Až do najbližšej soboty.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia