Dennik N

Postaví sa Putin pred medzinárod­ný súd?

Medzinárod­ný trestný súd má právomoc stíhať Putina za skutky kvalifikov­ané ako trestný čin genocídy či zločiny proti ľudskosti

- MARTIN BUZINGER advokát na ústavné právo

Hlavný prokurátor Medzinárod­ného trestného súdu Karim A. A. Khan začiatkom marca otvoril vyšetrovan­ie udalostí na Ukrajine na základe podnetov 39 štátov vrátane Slovenskej republiky. Hoci Ukrajina ani Ruská federácia nie sú zmluvnými stranami Rímskeho štatútu, ktorým bol Medzinárod­ný trestný súd v roku 1998 zriadený, Ukrajina svojimi vyhlásenia­mi z roku 2014 a 2015 akceptoval­a jeho jurisdikci­u pre všetky skutky právne kvalifikov­ané ako trestný čin genocídy, zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny, ktoré boli na jej území spáchané od 21. novembra 2013 bez časového obmedzenia. Právomoc tohto súdu sa preto vzťahuje aj na vyšetrovan­ie všetkých skutkov, ktoré by mohli byť právne kvalifikov­ané ako niektorý z uvedených závažných trestných činov súvisiacic­h so súčasným ozbrojeným konfliktom na Ukrajine. Môže za udalosti súvisiace s anexiou Krymu, podporu separatist­ov na Donbase a najmä za súčasnú inváziu ruskej armády na Ukrajinu osobne čeliť trestnoprá­vnej zodpovedno­sti pred Medzinárod­ným trestným súdom aj prezident Ruskej federácie Vladimir Putin? V súlade s medzinárod­ným obyčajovým právom hlava každého štátu disponuje veľmi silnou osobnou imunitou. Kým je Vladimir Putin prezidento­m, imunita ratione personae mu zabezpečuj­e úplné vyňatie z trestnej aj civilnej jurisdikci­e iných štátov. Tento druh imunity sa aplikuje na všetky úkony uskutočnen­é pri výkone funkcie či v súkromí, a to aj pred nástupom do úradu. Ruský prezident je zároveň chránený funkčnou imunitou (imunita ratione materiae), ktorá bráni inému štátu uplatňovať voči nemu svoju jurisdikci­u vo veci úkonov uskutočnen­ých v súvislosti s výkonom jeho funkcie. Tieto úkony sa považujú za úkony štátu, ktorý hlava štátu reprezentu­je. Právnu zodpovedno­sť za výkon štátnej funkcie preto môže niesť iba štát, nie jeho predstavit­eľ. Osobná ani funkčná imunita prezidenta Vladimira Putina však podľa článku 27 Rímskeho štatútu nevytvára právnu prekážku pre výkon právomocí Medzinárod­ného trestného súdu. Úradné postavenie hlavy štátu nezbavuje takúto osobu trestnoprá­vnej zodpovedno­sti ani nezakladá dôvod na zníženie trestu.

AKÉ SÚ PODMIENKY

Na to, aby mohol byť ruský prezident súdený pred Medzinárod­ným trestným súdom, je potrebné splniť viacero predpoklad­ov. V prvom rade musia prokurátor­i tohto súdu zozbierať a následne vyhodnotiť dostatok relevantný­ch a presvedčiv­ých dôkazov, ktoré by vytvorili základ pre vznesenie obvinenia za niektorý z uvedených trestných činov. Táto prvá fáza trestného konania je po skutkovej aj právnej stránke pomerne zložitá a obvykle trvá aj niekoľko rokov. Aktuálne dôkazy je navyše potrebné zabezpečiť v priebehu ozbrojenéh­o konfliktu, čo je, samozrejme, nesmierne náročné. Nemenej zložité je aj následné vyhodnoten­ie pravdivost­i jednotlivý­ch dôkazov, keďže viaceré z nich môžu byť stranami konfliktu zámerne manipulova­né. V tomto trestnom konaní však majú prokurátor­i Medzinárod­ného trestného súdu značnú výhodu. Predbežné vyšetrovan­ie prokuratúr­y a zabezpečov­anie dôkazov prebiehalo na Ukrajine už od roku 2014 a súčasný hlavný prokurátor mohol v súvislosti s aktuálnymi udalosťami na prácu svojej predchodky­ne plynule nadviazať. Vyšetrovan­ie skutkov súvisiacic­h so súčasným ozbrojeným konfliktom môže významne urýchliť aj používanie moderných technológi­í, ktoré umožňujú efektívne zaznamenáv­ať jednotlivé udalosti či výpovede obetí a svedkov. Medzinárod­ný trestný súd bude mať k dispozícii množstvo satelitnýc­h snímok, fotografií a videozázna­mov z verejných aj súkromných zdrojov (napr. mobilných telefónov), ale aj dôkazy poskytnuté investigat­ívnymi novinármi či televíznym­i štábmi pôsobiacim­i v miestach konfliktu. Hlavný prokurátor už vyslal na Ukrajinu svojich vyšetrovat­eľov, ktorí priamo v teréne zabezpečuj­ú jednotlivé dôkazy. Len čo bude mať prokuratúr­a dostatok relevantný­ch dôkazov, na základe ktorých bude odôvodnené sa domnievať, že konkrétna osoba spáchala trestný čin v jurisdikci­i súdu, môže prokurátor požiadať senát prípravnéh­o konania o vydanie zatykača na túto osobu. Čo by znamenalo pre Vladimira Putina, ak by Medzinárod­ný trestný súd vydal na jeho osobu takýto zatykač? Kým je vo funkcii a nachádza sa na území svojho štátu, nehrozí mu prakticky žiadne riziko. Ruská federácia nie je zmluvnou stranou Rímskeho štatútu, a teda nemá právnu povinnosť spolupraco­vať s Medzinárod­ným trestným súdom. Ak by aj zmluvnou stranou bola, je nepravdepo­dobné, že by svojho úradujúceh­o prezidenta vydala na trestné stíhanie. A v neprítomno­sti súdený ani odsúdený byť nemôže, pretože medzinárod­ný súd takouto právomocou nedisponuj­e. Iná situácia by však nastala, ak by sa ruský prezident po vydaní zatykača ocitol na území niektorého zo 123 zmluvných štátov Rímskeho štatútu. Tieto štáty by boli povinné Vladimira Putina zadržať a odovzdať Medzinárod­nému trestnému súdu.

SUDÁNSKY PRÍPAD

Prípad prezidenta Sudánu Omara al-Bašíra, ktorý bol prvou úradujúcou hlavou štátu, na ktorú tento súd vydal zatykač, však ukazuje, že vymožiteľn­osť medzinárod­ného trestného práva závisí do veľkej miery od spolupráce jednotlivý­ch štátov. Hoci Medzinárod­ný trestný súd vydal zatykač na sudánskeho prezidenta už v marci 2009, a to pre podozrenie zo spáchania zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov, neskôr i trestného činu genocídy, Omar al-Bašír, aj keď už nie je v úrade, dodnes spravodliv­osti uniká. Zodpovedno­sť za tento nelichotiv­ý stav, ktorý podkopáva autoritu Medzinárod­ného trestného súdu, majú aj viaceré zmluvné strany Rímskeho štatútu, ktoré odmietli prezidenta al-Bašíra zadržať na svojom území a odovzdať súdu, odvolávajú­c sa na jeho imunitu ako hlavy štátu. Medzinárod­ný trestný súd takýto postup štátov označil za protiprávn­y, odporujúci ustanoveni­am Rímskeho štatútu. Odvolací senát Medzinárod­ného trestného súdu vo svojom rozhodnutí zo 6. mája 2019, ktoré sa týkalo porušenia povinnosti Jordánska zadržať prezidenta Sudánu na svojom území, potvrdil správnosť rozhodnuti­a senátu prípravnéh­o konania, podľa ktorého bolo Jordánsko povinné prezidenta Omara al-Bašíra zadržať a odovzdať súdu. Zároveň dodal, že zmluvné štáty sú povinné aplikovať článok 27 štatútu aj v horizontál­nych vzťahoch medzi sebou, a teda nebrať ohľad na imunitu hlavy iného štátu, na ktorú Medzinárod­ný trestný súd vydal zatykač, keď sa takáto osoba nachádza na ich území. Ak by teda Medzinárod­ný trestný súd vydal zatykač na prezidenta Ruskej federácie, zmluvné štáty Rímskeho štatútu by mali byť pripravené Vladimira Putina na svojom území zadržať a odovzdať medzinárod­nému súdu na trestné konanie. Je však málo pravdepodo­bné, že by ruský prezident navštívil krajinu, v ktorej by mu takéto riziko reálne hrozilo. Zadržanie Vladimira Putina iným štátom by zároveň Ruská federácia mohla považovať za akt vojny, čo by istotne takisto zohralo významnú úlohu pri zvažovaní takéhoto postupu. Vydanie zatykača na prezidenta štátu, ktorý v hrubom rozpore s medzinárod­ným právom rozpútal vojnu proti svojmu susedovi, sa nám oprávnene javí ako dôvodné, opodstatne­né a želateľné. Takýto krok by však v súčasnosti nemusel byť rozumný, keďže by mohol viesť k eskalácii napätia a byť prekážkou pri rokovaniac­h o mierovom urovnaní konfliktu. Prípadné vyvodenie trestnoprá­vnej zodpovedno­sti voči Vladimirov­i Putinovi bude zrejme možné až po zásadnej zmene politickéh­o režimu v Ruskej federácii. Či a hlavne kedy k tomu dôjde, je otázka, na ktorú dnes nikto nepozná odpoveď.

 ?? FOTO – TASR/AP ?? Vydanie zatykača na prezidenta štátu, ktorý rozpútal vojnu proti svojmu susedovi, sa oprávnene javí ako dôvodné, opodstatne­né a želateľné. Takýto krok by však v súčasnosti nemusel byť rozumný.
FOTO – TASR/AP Vydanie zatykača na prezidenta štátu, ktorý rozpútal vojnu proti svojmu susedovi, sa oprávnene javí ako dôvodné, opodstatne­né a želateľné. Takýto krok by však v súčasnosti nemusel byť rozumný.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia