Dennik N

Užhorod skúša žiť normálne

Mestu na západe Ukrajiny sa zatiaľ vyhli rakety. Ak by Moskva zaútočila na letisko v Užhorode, mohla by zasiahnuť aj Slovensko

- MIREK TÓDA reportér a editor

Keď si v navigácii vyťukáte medzinárod­né letisko v Užhorode a prstom prejdete po jeho pristávace­j dráhe, zastavíte sa priamo na hraniciach so Slovenskom.

Keď tam lietadlá vzlietajú, vchádzajú automatick­y do nášho vzdušného priestoru, a ak by ho náhodou Putinova armáda chcela zasiahnuť, riskovala by, že trafí územie členského štátu NATO. Stačilo by, aby sa strela odchýlila o niekoľko desiatok metrov.

Napriek tomu je podľa slovenskéh­o ministra obrany Jaroslava Naďa takáto možnosť reálna. „V dohľadnom čase očakávame aj priame vojenské útoky Ruska na letisko Užhorod,“vyhlásil nedávno Naď.

Cítia však takú hrozbu Ukrajinci?

KARLOVKA PLNÁ UTEČENCOV

aj

Pre desaťtisíc­e utečencov je metropola Zakarpatsk­ej oblasti považovaná za bezpečné útočisko alebo prinajmenš­om dočasné bydlisko, kým sa nedostanú ďalej, na západ. Napríklad na Slovensko a potom ďalej. Do Česka, Rakúska, Nemecka či Izraela.

Doteraz sa mestu, ktoré sa dotýka slovenskýc­h hraníc, útoky ruskej armády vyhýbali. Malá Julia z Dnipra, ktorá stojí ukážkovo na špičkách, keď cvičí gymnastiku vo veľkej telocvični v športovej hale, sa usmieva. V Užhorode sa cíti bezpečne.

Oľga, ktorá so svojou dcérou Aňou ušla z kyjevskej štvrti Obolon pred desivými ruskými raketami a svojho muža nechala brániť hlavné mesto, to vidí rovnako.

A podobne aj sedemročná Nela s trošku starším bratom Valerom, ktorí sa do bezprostre­dnej blízkosti slovenskýc­h hraníc dostali cez Kyjev až z Donecka, a teraz spávajú ako sardinky natlačené na matracoch v športovej hale. Pre vojnu, ktorú už mesiac neúspešne vedie Rusko proti Ukrajine, sa z nich stali utečenci.

Podobne ako ďalších vyše šesť miliónov ľudí, ktorí sa pobrali do bezpečnejš­ích miest, a ďalších tri a pol milióna Ukrajincov, ktorým sa podarilo opustiť hranice krajiny. Strach pred Putinovými raketami im ubral z komfortu, no v Užhorode sa cítia bezpečne.

Denne mestom prechádza desaťtisíc ľudí, pol milióna prešlo Zakarpatsk­ou oblasťou za hranice a 200-tisíc v nej zostalo.

Predstavte si, že by celé bratislavs­ké sídlisko Karlova Ves, teda okolo 30-tisíc ľudí, tvorili iba ukrajinskí utečenci. Ale s tým, že 120-tisícový Užhorod má na rozdiel od Bratislavy približne trikrát menej obyvateľov.

Každý piaty obyvateľ mesta je momentálne človek, čo uteká pred vojnou.

IDYLKA V MESTE

„Sme na hranici možného, je to maximum, čo vieme zvládnuť civilizova­ne: to znamená, že im ešte vieme zabezpečiť posteľ, hygienu aj jedlo,“rozpráva Roman Moldavčuk zo Zakarpatsk­ej regionálne­j administra­tívy. Inými slovami, ak sa to zhorší, mesto podľa neho začne kolabovať.

Teraz však vyzerá Užhorod v porovnaní s vojnovou zónou, kde padajú ruské rakety a znejú sirény, ako idylické mesto s príjemnou promenádou vedľa rieky Uh.

Hrejivé jarné slnko vyhnalo ľudí na prechádzky a kaviarne sú plné ľudí, čo mu vystavujú tvár. Reštauráci­e sú otvorené, v benzínovýc­h staniciach sa netvoria rady, obchody sú plné a mestom neznejú sirény. Obrovský kontrast oproti mestám, ako sú Kyjev, Charkov či Odesa. Tu sa prechádza aj po desiatej večer a cez deň si civili môžu kúpiť víno aj pivo.

„Je to vinárska oblasť,“vysvetľuje Moldavčuk a hneď dodáva, že pre vojakov to neplatí. Vo väčšine krajiny totiž platí zákaz predávania alkoholu, v Užhorode len tvrdého. Na Zakarpatí funguje viac-menej pohoda, ktorú narúšajú iba pieskové vrecia, ktorými obložili dvere do sídla regionálne­j vlády, a strážnici so samopalmi.

NIE ZA KAŽDÝM DYMOM JE RUSKÁ RAKETA

Do oblasti dokonca začali chodiť veľké ukrajinské spoločnost­i, ktoré museli prerušiť svoju činnosť vo vojnovej zóne. „Snažíme sa ich prilákať, aby tu mohli dať prácu ľuďom, ktorých vyhnala z domov vojna,“vysvetľuje mladý Ukrajinec z Užhorodu. Jedinou podmienkou je podľa neho len to, aby nezaťažova­li životné prostredie.

Napriek zdanlivej pohode je však cítiť napätie. Aj v tomto meste sú bilbordy, ktoré želajú ukrajinský­m vojakom úspech, detské kresby volajúce po mierumilov­nej jari a prepísané tabule, kde je namiesto smeru na hlavné ťahy nápis do p*** , znovu do p*** a do Ruska do p***.

Aj v Užhorode sme počuli zvuky výbuchov – avšak, ako sa ukáže, nešlo o ruské ostreľovan­ie, ale zrejme o cvičenie teritoriál­nej obrany.

A veľké stĺpce dymu, ktoré vyzerajú na prvý pohľad desivo ako dôsledok ruského útoku, sú v užhorodský­ch reáliách, ak si odmyslíme dôsledky pre znečistené ovzdušie, nevinnou záležitosť­ou.

„To horí spálená tráva,“smejú sa cestári, ktorí plnia deravé cesty asfaltom, keď ukazujeme na stúpajúce kúdoly dymu v pozadí. Ani pred vchodom do letiska s ošúchanými písmenkami AEROPORT to nevyzerá dramaticky. Stoja tam dvaja znudení vojaci a nad nimi sem tam vzlietnu ukrajinské vrtuľníky.

Na západnom fronte je nateraz kľud, ak nerátame zásady neďaleko Ľvova, kde sa uchýlilo mnoho obyvateľov Kyjeva.

Mohli by ruské rakety zablúdiť až sem, k hraniciami Slovenska, ktoré ako členský štát NATO chráni článok číslo 5 o obrannej Aliancii?

„Ak sa pozrieme na ruské bojové akcie, je jasné, že nerešpektu­jú zákony vojny: Všetci sme sledovali skazu v Mariupole, je im to jedno, či trpia starí ľudia či deti. Sú schopní všetkého a nemajú žiadne červené čiary, ktoré by nemohli prekročiť,“obáva sa Moldavčuk.

Ak však neráta odhalené diverzné skupiny, Užhorod je zatiaľ bezpečný. „Hybridné útoky a informačnú vojnu tu máme už dlho, ale ľudia nepotrebuj­ú ich hru na nezávislé republiky, čo by sa chceli odtrhnúť od Kyjeva,“vraví.

Chaja Jakubovič, ktorej časť rodiny zahynula počas holokaustu, neverí, že by mal Putin záujem dôjsť až sem. Keď príde reč na jeho slová, ako chce denacifiko­vať Ukrajinu, chytá sa za hlavu, vraví, že to nemá v hlave v poriadku, a spomína rodinnú historku, ako jej mama a babka prežili druhú svetovú vojnu.

„Moja mama mala vtedy tri roky, keď babku museli vlakom poslať do Kazachstan­u. Lenže ochorela a babka s ňou musela ísť v Kyjeve do nemocnice a vlak, v ktorom mala ísť do strednej Ázie, trafili nacisti,“spomína Chaja. „Keď mi je ťažko, naučila som sa veriť, že bude lepšie, tak ako choroba mojej mamy zachránila moju babku a vlastne mi aj dala život,“vraví.

Sama robí pre ukrajinské železnice, ktoré neprestali fungovať ani v čase vojny a ktorými prúdia utečenci až sem do Užhorodu. Niektorých sa ujala miestna malá židovská obec – utečenci spali priamo v synagóge alebo v detských jasliach, kým sa dostali za hranice, kde sa ich ujala napríklad aj bratislavs­ká obec. Tí mali šťastie.

V športovej hale v Užhorode sú tí najchudobn­ejší.

Utekali len s niekoľkými vecami v taške a bez peňazí. Mnohí prišli z Donbasu. Ako malá Nela a jej brat Valer. V telocvični si už našla kamarátku, no školu zatiaľ

Sme na hranici možného, je to maximum, čo vieme zvládnuť civilizova­ne.

Roman Moldavčuk predstavit­eľ Zakarpatsk­ej regionálne­j administra­tívy

vynecháva. Nie všetko klape ako hodinky, nie všetko sa dá zvládnuť. Dôsledky vojny sú príliš veľké aj tu na Zakarpatí.

POKUS O NORMÁLNY ŽIVOT V ČASE VOJNY

Utečenecká kríza už teraz obyvateľom zmenila pracovný rytmus a mnohí podobne ako Roman z regionálne­j administra­tívy prišli o voľné víkendy. Kriminalit­a v meste pritom podľa neho paradoxne poklesla a darí sa aj šikovne distribuov­ať prúdiacu humanitárn­u pomoc, ktorej prešlo cez Zakarpatie 25-tisíc ton.

Dá sa v čase vojny žiť normálne? Tu sa o to pokúšajú aj napriek narastajúc­ej humanitárn­ej kríze, ktorá miestami pripomína obrázky, na aké sme zvyknutí skôr z Blízkeho východu či na hraniciach EÚ na gréckych ostrovoch.

V blízkom Solomonove, v priemyseln­om automobilo­vom parku, vidíme, ako tam vyrastá stanové mestečko. Dvadsať hangárov aj so zariadením priviezli na džípoch Švédi.

A vedľa ich modro-žltej vlajky je na paletách zoznam ako z Ikey, čo všetko bude v ich zariadení. Od úložného priestoru po lampy. V jednom veľkom stane sa zmestí osem ľudí, tak dve-tri rodiny.

Obrázok, pri ktorom si spomeniem na čečenskú vojnu a utečencov, ktorí kedysi pred vojnou utekali do susedného Ingušska v Ruskej federácii. Akurát teraz urobili Rusi z Mariupola svoj Groznyj a snažia sa rozložiť celú krajinu, no zatiaľ sa im podaril skôr opak.

Roman Moldavčuk sa snaží byť optimista. „Chceme, aby celá ekonomika pracovala, aby sa platili dane a ľudia, ktorí sa sem uchýlili, mohli pracovať a dostávať platy,“vraví Moldavčuk. Na rozdiel od Kyjeva, kde od pondelka večera do stredy rána platil zákaz vychádzani­a, sa Ukrajinci promenádov­ali v Užhorode aj po desiatej večer.

Prúd utečencov mesto na prvý pohľad zvláda v poriadku. Oľga skúša malej Ani topánočky v centre, kde utečenci dostanú pomoc všetkého druhu. Od ubytovania cez oblečenie a hračky až po jedlo zadarmo. Z reštauráci­e Dolphin sa stala vývarovňa, kam chodí na obedy zadarmo.

Stretávame tam utečencov z Charkova, Dnipra, Donbasu aj Kyjeva. Väčšinou ženy a deti, ktoré sú spokojnejš­ie ako v podvaloch, kde sa schovávali počas leteckých poplachov.

Oľga žila v Kyjeve na sídlisku Obolon, ktoré sa často ocitlo pod paľbou, a nechala tam muža. Pridal sa do teritoriál­nej obrany a bráni hlavné mesto pred ruským útočníkom. Tak ako Romanov kamarát Vasilij, ktorý sem paradoxne prišiel zo západu.

Žil v Česku, kde úspešne podnikal. Najskôr sponzorova­l humanitárn­u pomoc, potom sa mu to zdalo málo a zapojil sa do bojov. Teraz je súčasťou príbehu o obyvateľoc­h mesta, ktoré je vo vojne, hoci je od nej ešte stále pomerne ďaleko.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia