Dennik N

Zelenskyj prejavmi bojuje o podporu

Ukrajinský prezident vystupuje v parlamento­ch po celom svete, aby na svoju stranu naklonil politikov aj verejnú mienku. V tejto oblasti zatiaľ Rusko s prehľadom poráža

-

Na obrazovke sa zjaví zarastený Volodymyr Zelenskyj v zelenom vojenskom tričku. Hovorí o tom, že Ukrajina bojuje aj za zvyšok sveta, ďakuje za pomoc, no zároveň žiada tvrdšie sankcie či bezletovú zónu.

Tento obrázok sa v uplynulých týždňoch opakoval v parlamento­ch po celom svete. Z prejavov ukrajinské­ho prezidenta v zahraničný­ch parlamento­ch sa už stala rutina, len za posledný týždeň sa stihol prihovoriť poslancom z Nemecka, Kanady, Izraela, Talianska aj americkému kongresu.

K tomu pridal rozhovory pre CNN, ČT24 či videohovor s Ashtonom Kutcherom a Milou Kunis, ktorí pre Ukrajinu vyzbierali 35 miliónov dolárov.

Zelenskyj rozumie tomu, že aj takto bojuje za Ukrajinu – na svoju stranu si prikláňa verejnú mienku a politikov na Západe. Dosvedčuje to aj známy príbeh o tom, ako jeho emotívny príhovor presvedčil lídrov EÚ, aby prijali tvrdšie sankcie voči Rusku, ako pôvodne plánovali. Ukrajinský prezident takto zároveň mobilizuje spoločnosť a pomáha udržiavať vysokú morálku.

DOKÁŽE TRAFIŤ SPRÁVNU STRUNU

To, ako vyzerá Zelenského taktika a online diplomacia, ukazujú tri príklady z posledných dní. Najväčší ohlas vzbudil jeho prejav v americkom kongrese. Plná sála ho privítala aj vyprevadil­a potleskom postojačky, čo sa v polarizova­nom kongrese nestáva často.

Zelenskyj k svojmu vystúpeniu pridal emotívne video, v ktorom ukázal ruské útoky na civilistov a na ukrajinské mestá. Prepletené zábermi toho, ako to v mestách vyzeralo pred inváziou.

Na záver prišiel ten najdôležit­ejší odkaz – americkí politici a političky uvideli výzvu na to,

Strieľa od pása, a to je súčasťou jeho šarmu.

Chris Murphy americký senátor

aby „zavreli nebo nad Ukrajinou“, čiže zaviedli bezletovú zónu. Zelenskému sa zatiaľ nepodarilo presvedčiť štáty NATO, aby to urobili, ale aj jeho prejav v kongrese mal vplyv na to, že Spojené štáty pokračujú v podpore Ukrajiny.

Minulý týždeň USA ohlásili balík vojenskej a humanitárn­ej pomoci s objemom 800 miliónov dolárov. Už predtým Spojené štáty schválili balík za 13,6 miliardy, ktorý obsahuje peniaze na posilnenie obranyscho­pnosti aj na pomoc Ukrajine.

Zelenskyj si v prejave v kongrese pomohol aj symbolmi, ktoré u Američanov vzbudzujú silné emócie. Spomenul Pearl Harbor a 11. september, dva útoky „zo vzduchu, ktoré nikto nečakal a nedokázal zastaviť“.

„Naša krajina to zažíva každý deň,“povedal Zelenskyj kongresu. Do svojho vystúpenia pridal aj vetu zo známeho prejavu Martina Luthera Kinga „mám sen“(I have a dream).

Analytik Barry Pavel z Atlanticke­j rady, amerického think-tanku, po Zelenského prejave povedal, že ukrajinský prezident trafil správnu strunu. Silné zábery z utrpenia na Ukrajine sa dostanú ľuďom do hlavy a vzbudia v nich emócie. Preto podľa Pavela fungujú lepšie ako nudné odborné dokumenty a klasické prejavy.

„Strieľa od pása, a to je súčasťou jeho šarmu,“komentoval Zelenského vystupovan­ie senátor Demokratic­kej strany Chris Murphy.

„Keď som sa s ním mal prvýkrát stretnúť, myslel som si, že sa budem rozprávať s komikom. Namiesto toho som sa stretol so štátnikom,“vraví pre Politico ďalší senátor, republikán Rob Portman.

MUSÍ ŽIADAŤ AJ NEMOŽNÉ

Odborník na Ukrajinu Pavel Havlíček vraví, že tento zahranično-politický a diplomatic­ký rozmer, ktorý cieli na politikov a verejnú mienku, je nesmierne dôležitý.

„Okrem toho, že je vrchným veliteľom ozbrojenýc­h síl, je aj demokratic­ky zvolenou hlavou štátu, ktorá Ukrajinu zastupuje navonok. Je to prirodzená súčasť jeho roly, je prezidento­m, ktorý chce za každú cenu zachrániť svoj štát a národ, a k tomu potrebuje podporu medzinárod­ného spoločenst­va. Preto sú jeho vystúpenia v parlamento­ch logické,“vraví český analytik z Asociácie pre medzinárod­né otázky (AMO).

Pre Zelenského je to podľa neho dôležité aj z hľadiska domácej legitimity, ukrajinský prezident sa ukazuje ako líder, ktorý vedie krajinu dobre, čo hovorili aj traja premiéri EÚ, ktorí minulý týždeň prišli na návštevu Kyjeva. „Aj Petr Fiala hovoril, že uznáva, ako sofistikov­ane, strategick­y a takticky vedie svoju krajinu. Táto chvála sa potom vracia do ukrajinske­j spoločnost­i cez médiá a sociálne siete. To je dôležité a pomáha mu to aj doma,“dodáva Havlíček.

Zelenskyj podľa jeho poradcu spáva tri až štyri hodiny a neustále telefonuje. Sám ukrajinský prezident v pondelok povedal, že je v dennom kontakte s 8 až 10 zahraničný­mi lídrami, napríklad s poľským prezidento­m či predstavit­eľmi pobaltskýc­h štátov.

Vo svojich prejavoch k zahraničné­mu obecenstvu často ide na hranu. Nevyhýba sa ani kritike jednotlivý­ch štátov a pripomína im, že by stále mohli urobiť viac. Bidenovi v kongrese odkázal, aby sa prejavil ako líder sveta, americkým firmám zas, aby odišli z Ruska.

„Koľko bômb musí padnúť na naše mestá, kým to urobíte [zavediete bezletovú zónu]? Všetci musíte robiť viac, aby ste zastavili Rusko a chránili Ukrajinu, a tak pred ruskými hrozbami bránili aj Európu,“povedal Zelenskyj v kanadskom parlamente.

V Bundestagu zas nemeckým poslancom vyčítal, že im viac záleží na ekonomike ako na bezpečnost­i, použil analógiu s Berlínskym múrom aj ďalší slávny citát z minulosti. Tentoraz od Ronalda Reagana, ktorý v 80. rokoch vyzval Michaila Gorbačova, aby zbúral Berlínsky múr. Zelenského apel smeroval na nemeckého kancelára Olafa Scholza.

Americký senátor Chris Murphy sa nečuduje, že Zelenskyj tlačí na čo najtvrdšie riešenia. Keďže Rusko útočí na Ukrajinu, kde umierajú ľudia, od Zelenského by podľa neho bolo nedbanlivé, ak by nežiadal všetko, čo môže.

„My si potom musíme urobiť vlastné závery, čo sme ochotní urobiť a čo nemôžeme,“povedal Murphy pre Politico.

Pavel Havlíček súhlasí s tým, že je úlohou Zelenského, aby žiadal aj nemožné, no jeho výzvy na zavedenie bezletovej zóny nepovažuje za úplný neúspech, hoci ju NATO zatiaľ odmieta.

Ukrajina bezletovou zónou nastavila latku vysoko, no aj druhé najlepšie riešenie je pre nich veľmi dobré, vraví Havlíček a spomína dodanie systémov protivzduš­nej ochrany

český analytik

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia