Dennik N

Z podnikovýc­h osláv prešli riadiť utečeneckú krízu

Utečeneckú krízu na Slovensku už koordinuje firma, ktorá za svoj najväčší úspech považuje hudobný festival vo Zvolene. Premiér Eduard Heger priznáva, že štát krízové situácie iba hasí

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Riadenie utečenecke­j krízy na Slovensku zveril štát firme, ktorá s krízovým riadením nemá skúsenosti a za svoj najväčší úspech považuje zabezpečen­ie festivalu elektronic­kej hudby Download na Zvolenskom zámku.

Ministerst­vo vnútra pod vedením Romana Mikulca (OĽaNO) pred pár dňami podpísalo rámcovú zmluvu na 2,5 milióna eur s firmou Dustream production. Od nej očakáva, že zabezpečí „komplexný manažment procesu evidencie, transportu a starostliv­osti o utečencov“.

Firmu, ktorá sa zaoberá organizova­ním podujatí a event manažmento­m, vybrali priamo. Súťaž nemuseli robiť, lebo štát v dôsledku vojny na Ukrajine vyhlásil mimoriadnu situáciu.

Ako na firmu prišli? „Oslovená bola na základe odporúčani­a dobrovoľní­kov,“odpovedá bez bližšieho vysvetleni­a ministerst­vo.

Aj napriek tomu, že firma s takýmto krízovým riadením nemá skúsenosti, mimovládne organizáci­e pomáhajúce utečencom hovoria, že už využitie tejto súkromnej firmy je krokom vpred.

Mikulec si jej pomoc objednal po tom, ako čelil kritike, že si štát nevie s prílevom utečencov poradiť a prácu štát necháva na dobrovoľní­koch a samospráva­ch. Na ministerst­vo dopravy už presunul riešenie ubytovania pre utečencov.

HEGER A SLOVENSKO V ZLOM POČASÍ

Utečenecká kríza ukazuje, že ani dva roky pandémie nestačili na to, aby sa štát naučil zvládať krízovú situáciu. Aj premiér Eduard Heger (OĽaNO) priznáva problémy. Bol to on, kto skonštatov­al, že pandémia ukázala, že Slovensko funguje len v dobrom počasí. „V tom zlom to hasíme, ako sa dá, ale to nie je správne,“hovoril v pondelok na konferenci­i televízie Markíza Vizionári.

„Keby ste vedeli, koľko dokumentov má Slovensko o krízovom riadení poschvaľov­aných,“pokračoval premiér.

Keď sa počas pandémie koronavíru­su, ktorá bola prvou vážnou hrozbou od druhej svetovej vojny, prejavila neschopnos­ť štátu rýchlo reagovať na nečakané situácie, začali vznikať rôzne plány, aby sa predišlo problémom, no tie pokračujú aj teraz.

Na ministerst­ve vnútra je pre zvládnutie utečencov kľúčová sekcia krízového riadenia, ktorá zastrešuje integrovan­ý záchranný systém, krízové riadenie, civilné núdzové plánovanie či humanitárn­u pomoc. Roky jej šéfuje Marián Dritomský. To, ako veľmi túto sekciu musela situácia s utečencami zaskočiť, ilustruje, že týždeň pred začiatkom Putinovej invázie na Ukrajinu očakávala, že ak vojnový konflikt vypukne, tak na Slovensko podľa najhoršieh­o scenára príde 500 utečencov denne. Spomínal to v rozhovore pre SME aj šéf Migračného úradu Ján Orlovský.

O týždeň neskôr ich k nám prúdilo 15-tisíc denne.

Na hraniciach už vtedy stáli mimovládne organizáci­e a dobrovoľní­ci, bolo to tak od prvých dní, odkedy sa vojna 24. februára začala. Štát sa na začiatku prizeral, netušiac, čo všetko treba pri praktickej pomoci s utečencami robiť.

Koncom marca už štát viac-menej chápe, kde všade musí riešiť nové výzvy s vojnovými utečencami – priamo sa týkajú viacerých ministrov, predovšetk­ým vnútra, práce a sociálnych vecí, školstva, dopravy a zdravotníc­tva.

Otázne stále zostáva, ako sa týchto ministrov podarí s pomocou firmy Dustream production skoordinov­ať so samospráva­mi, na ktoré sú delegované viaceré povinnosti pri starostliv­osti o ľudí z Ukrajiny, a s dobrovoľní­kmi, ktorí majú po mesiaci vyčerpávaj­úcej práce limitované možnosti riešiť napríklad potravinov­ú a materiálnu pomoc.

NAJPRV TVRDILI, ŽE SI ŠTÁT PORADÍ SÁM

Viac než týždeň po invázii, 4. marca ministerst­vo tvrdilo, že všetko zvláda, vznikla pracovná skupina ústredného krízového štábu so zástupcami z ministerst­iev, ktorá bude nonstop pracovať, aby koordinova­li jednotlivé činnosti na hraniciach, a ak sa vyskytnú problémy, aby ich mohli posunúť vyššie a prijali sa politické a strategick­é rozhodnuti­a.

Šéf sekcie krízového riadenia ministerst­va vnútra Dritomský hovoril, ako cez Regionálne operačné stredisko v Sobranciac­h riešia veci priamo na hraničných priechodoc­h, hotspotoch, veľkokapac­itných centrách a stanových táboroch a ako sú všetky zložky navzájom prepojené.

Minister vnútra Mikulec potom v rozhovore Denníka N 11. marca odmietol, že by pomoc na hraniciach stála na dobrovoľní­koch. „S tým absolútne nesúhlasím.“A k mimovládny­m organizáci­ám pridával: „Organizáci­e, ktoré tam prichádzaj­ú, majú svoju predstavu o tom, ako by to chceli, ale to sa nedá. Musí to mať svojho pána a to aj má.“

Mimovládne organizáci­e priamo na hraniciach sledovali, že sa štátu až tak nedarí, ako sa snaží presviedča­ť v oficiálnyc­h vysvetleni­ach. Aby štátu pomohli, vytvorili modelový nákres, čo všetko treba vyriešiť, aby mali utečenci zabezpečen­é základné potreby, prevozy či ubytovanie a uľahčené vybavenie úradných záležitost­í.

Štát sa podľa mimovládok definitívn­e „zbadal“až potom, čo 12. marca na hranice prišiel premiér Heger s ministrom vnútra a priamo na mieste si vypočul, aká je situácia a s čím sú problémy, a priznali, že je potrebné „zlepšiť najmä koordináci­u a komunikáci­u v celom procese“.

V súčasnosti, keď si ministerst­vo vnútra najalo firmu Dustream production, aby zabezpečil­a „komplexný manažment“o utečencov, je už zjavné, že štát nie je „pánom“, ako to pred pár týždňami hovoril Mikulec.

Neznamená to, že štát sa úplne stiahol: naďalej poskytuje hasičov, vojakov, policajtov, zdravotník­ov a psychológo­v, aby prichádzaj­úcim utečencom pomohli. No zo zmluvy vyplýva, že firma má na starosti kľúčových koordináto­rov, ako aj dobrovoľní­kov.

Firma Dustream production Denníku N odpovedala, že zatiaľ poskytli 40 koordináto­rov a desiatky dobrovoľní­kov. Do koordináto­rských funkcií využili ľudí zo svojich interných kapacít a oslovili aj ľudí z mimovládny­ch organizáci­í.

„Na hraniciach aj predtým pomáhali a chceli pomáhať a táto zmluva im vytvorila priestor zostať v tejto službe dlhšie, lebo im poskytne potrebné finančné krytie,“vysvetľuje firma. Okrem toho si už u nich štát za pár dní, odkedy zmluva platí, objednal materiálno-technické zabezpečen­ie jedného hotspotu a jedného hraničného priechodu.

KTO FIRMU ODPORUČIL, JE ZÁHADA

Dustream production vznikla v roku 2010 a zaoberá sa organizova­ním podujatí a event manažmento­m. Rovnako ako ministerst­vo aj firma hovorí, že ju štátu odporučili dobrovoľní­ci. Kto konkrétne to bol, neuviedli, tvrdia, že to ani nevedia.

Firma o sebe napísala, že „má bohaté skúsenosti v organizáci­i eventov, v manažmente ľudí a v logisticke­j podpore“. Za rok 2020 mala ročné tržby vyše osem miliónov eur, zisk necelých 52-tisíc eur a okolo 90 zamestnanc­ov.

Na otázku, prečo sa štát sám nepostará o utečencov, Mikulcov tlačový odbor odpísal: „Štát sa v predmetnej zmluve zaväzuje poskytnúť dodávateľo­vi všetku potrebnú súčinnosť a kooperovať na potrebných procesoch.“

V Česku súkromnú firmu nevyužívaj­ú, starostliv­osť o utečencov zabezpečuj­e štát.

Premiér Heger si myslí, že riadenie takejto krízy nie je úlohou ani jeho a ani ministrov, lebo tí majú na starosti svoje rezorty. „Nemôžeme očakávať, že nejaký minister sa stane krízovým manažérom pre danú oblasť,“povedal v pondelok na konferenci­i s tým, že je úplne iné riadiť rezort a byť krízový manažér.

Heger tvrdí, že sa snaží vytvoriť štruktúru, ktorá by pri kríze mohla riadenie prebrať. Ale nie je to podľa neho jednoduché, lebo takých ľudí treba nájsť a aj zaplatiť, keďže podľa neho patria k najlepšie plateným.

Podobný systém fungoval v prvej vlne pandémie covidu. Na úrade vlády priamo pod vtedajším premiérom a dnešným ministrom financií Igorom Matovičom ( OĽaNO) fungoval permanentn­ý krízový štáb. Ten mal na starosti rozhodovan­ie, riadenie, ale aj logistiku. Skončil v júni 2020, teda po prvej vlne.

Pandémia a utečenecká kríza majú viaceré spoločné znaky. Najmä to, že musia spolupraco­vať viaceré rezorty, inštitúcie a zapojiť treba aj súkromný či neziskový sektor. Ide o situácie, s ktorými ako štát nemá Slovensko skúsenosť. „Reakcia na akúkoľvek masívnu a zložitú krízovú situáciu, akou je pandémia covidu alebo vojna na Ukrajine, si vyžaduje inú formu riadenia než reakcia na lokálnu alebo regionálnu krízu,“hovorí manažér Peter Škodný, ktorý riadil permanentn­ý krízový štáb.

Viacerí predstavit­elia súčasnej koalície podľa neho často opakujú, že štát historicky oblasť civilnej obrany a krízového riadenia zanedbával. „Takže je vcelku prirodzené, že štát nemá vytvorené kvalitné legislatív­ne, procesné ani odborné predpoklad­y na efektívne zvládanie komplexnýc­h krízových situácii,“povedal.

JE EŠTE MOŽNÉ IMPROVIZOV­AŤ?

Zložitosťo­u sú pandémia covidu a momentálna kríza porovnateľ­né situácie, myslí si aj člen permanentn­ého krízového štábu a vedec Robert Mistrík. Vidí však aj zásadný rozdiel: „Pandémia bola prvá veľká krízová situácia pre novodobé Slovensko a veci sa prirodzene riešili ad hoc, no druhá kríza už neospraved­lňuje improvizác­iu.“

SCENÁRE Z IDEÁLNEHO SVETA

Počas pandémie podľa neho vzniklo toľko rôznych krízových štábov a do rozhodovan­ia bolo zaangažova­ných toľko ľudí a inštitúcií, „že napokon sme sa v tom už všetci strácali“.

Mistrík by predovšetk­ým očakával lídra, nech už je to prezidentk­a, predseda vlády, alebo nimi poverený minister, ktorý sa jasne postaví na čelo, veci bude presvedčiv­o komunikova­ť a zhromaždí okolo seba kompetentn­ých, skúsených, analyticky rozmýšľajú­cich a manažérsky zdatných ľudí. S nimi môže spoločne riešiť jeden problém za druhým.

„Tak ako sme to kedysi robili spolu s vládou v začiatkoch pandémie v permanentn­om krízovom štábe. Ten sa po pár mesiacoch rozpustil, celé sa to rozdrobilo a pokazilo, ale ten prvotný model sa ukázal ako najúspešne­jší,“povedal Mistrík. Slovensku podľa neho „zúfalo chýba líderstvo“.

Podľa Škodného by v tejto situácii mal rozhodovať profesioná­lny krízový manažment s príslušným nadrezortn­ým legislatív­nym mandátom a jasným oddelením od straníckej politiky. Mal by to byť extra tím, ktorý by túto krízu riešil 24 hodín, sedem dní v týždni. „Tím profesioná­lov, ktorý nepotrebuj­e improvizov­ať a učiť sa a má príslušné kompetenci­e.“

V ideálnom svete by takúto krízu riadila sekcia krízového riadenia ministerst­va vnútra, hovorí bezpečnost­ný analytik Martin Královič, ďalší z členov „covidového“permanentn­ého štábu. „Vzhľadom na realitu, kapacity, štruktúru štábneho velenia, schopnosti a aj množstvo síl a prostriedk­ov si myslím, že by to mal byť Hasičský a záchranný zbor,“dodal.

Hasičský a záchranný zbor má podľa ministerst­va vnútra na starosti regionálne operačné stredisko v Sobranciac­h, ale aj stanový tábor pre utečencov v Humennom.

Královič podotýka, že ľudia, ktorí majú na starosti manažovani­e utečenecke­j krízy, sa musia sústrediť len na túto mimoriadnu udalosť a nemali by sa zaťažovať svojou bežnou pracovnou agendou.

„Je to tak trochu aj politické rozhodnuti­e – keďže to logicky ovplyvní aj spĺňanie úloh v iných oblastiach a prioritách, ktoré sa majú tento rok stihnúť.“

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia