Dennik N

Deťom z Ukrajiny štát nepomáha nájsť školu

Rodičia, ktorí na Slovensko utiekli z Ukrajiny, nevedia svoje deti dostať do škôl a škôlok. Ministerst­vo školstva im v tom veľmi nepomáha. V bratislavs­kých škôlkach už takmer nie sú ďalšie miesta

-

Za posledné dva týždne volalo Anne Symingtono­ve j Maarovej asi štyridsať rodičov. Chceli dať svoje deti do jej škôlky v Bratislave, veľkú väčšinu musela odmietnuť. Do malej súkromnej škôlky Rozmanita mohla prijať iba štyri deti z Ukrajiny.

Telefón neustále zvoní aj Hanke Závodnej z detského kútika v Petržalke, ktorý otvorili iba pre ukrajinské deti. Do malého kútiku môžu zobrať 20 malých Ukrajincov, o pomoc prosia desiatky ďalších rodičov. „Moje číslo sa asi rozšírilo po internete, pretože mi volajú aj zúfalí rodičia, ktorí chcú poradiť, ako nájsť miesto v škole,“hovorí Závodná.

Slovenské školy prijali už 3400 detí z Ukrajiny, pričom ich počet rýchlo rastie a od minulého týždňa sa takmer zdvojnásob­il.

Najviac detí prichádza do škôl v Bratislavs­kom kraji, kapacity v hlavnom meste sa však rýchlo napĺňajú. Petržalka hlási, že v škôlkach už nemá voľné miesta, na strop narazili už aj v Ružinove – ide o dve najväčšie časti hlavného mesta.

Ľudia z terénu kritizujú, že ministerst­vo školstva nepomáha rodičom hľadať správnu školu alebo sa vôbec zorientova­ť v cudzom školskom systéme.

AKO POMÔCŤ ZORIENTOVA­Ť SA

Ako si dnes rodičia z Ukrajiny nájdu miesto v škole? Môžu sa obrátiť na tri miesta. Po prvé, môžu osloviť priamo tú školu, do ktorej sa chcú zapísať.

Po druhé, môžu osloviť zriaďovate­ľa – teda obec v prípade verejných škôlok a základných škôl, pri stredných školách kraj alebo v prípade súkromných škôl majiteľa školy.

Alebo sa môžu obrátiť na regionálne úrady školskej správy, ktoré sú v každom kraji.

Rodičov utekajúcic­h pred vojnou tak čaká byrokracia, ktorá by bola náročná aj pre Slováka. Ľudia z terénu tvrdia, že rodičia z Ukrajiny nezvládajú tento proces sami a zúfalo hľadajú pomoc všade, kde sa dá.

Posledné týždne prebrali úlohu štátu Anna SymingtonM­aar a Hanka Závodná, ktoré sa stali koordináto­rkami a snažili sa ukrajinský­m rodičom pomôcť nájsť školu pre ich deti.

„Nie sú zorientova­ní, nevedia, ako dlho ostanú v bývaní, ktoré si zariadili. Najťažšie je pre nich nájsť si prácu a miesto v škôlke alebo v škole,“vysvetľuje SymingtonM­aar. Začala obvolávať škôlky a podarilo sa jej nájsť 10 až 15 zariadení, ktoré prijali niekoľko detí. Aj tie však už majú naplnené kapacity.

Symingtono­vejMaarove­j zo začiatku volali Slováci, ktorí ubytovali Ukrajincov a pomáhali im aj vybavovať si doklady či školu. Do škôlky prijala aj jedno dieťa, ktoré je na Slovensku bez rodičov, obaja na Ukrajine pracujú ako vojaci. Na hranici toto dieťa vyzdvihli príbuzní, ktorí žijú na Slovensku už osem rokov, sú v našom systéme dobre zorientova­ní, a preto dokázali nájsť miesto v škôlke.

Čoraz viac sa však ozývajú rodiny, ktoré nemajú žiadnych sprostredk­ovateľov. „Takéto rodiny nemajú šancu nájsť si v Bratislave miesto v škole,“hovorí SymingtonM­aar.

Podobné skúsenosti má Hanka Závodná. Každý deň sa jej ozývajú noví rodičia – sú to pritom často najmä ženy, ktoré prišli bez rodiny, bez partnera, iba s deťmi. „Rodičia sú po traumatizu­júcej ceste, opustili svoj domov, svoju rodinu, sú sami v cudzej krajine. Ešte stále sú v šoku a nevedia, čo robiť. V akom jazyku si majú gúgliť informácie?“pýta sa Závodná.

Rodičia podľa nej nevedia, či sú slovenské školy vôbec ochotné prijať nejaké ukrajinské deti alebo to, že deti majú nárok na kurz slovenčiny priamo v škole. Rodičia sa boja aj jazykovej bariéry. „Veľmi chýba nejaký medzičláno­k, ktorý by rodičom sprostredk­oval kontakt so školu,“hovorí.

Na Slovensko prišlo viac ako 250tisíc utečencov z Ukrajiny, o dočasné útočisko požiadalo viac ako 47tisíc z nich. Len za pondelok prišlo na Slovensko viac ako tisíc detí. V materských školách je zaradených k utorku 159 detí.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia