Dennik N

Čo môžeme oproti Ukrajine stratiť my?

Narodil sa v Rusku, kde má stále rodičov, jeho manželka je Ukrajinka. Pre šéfdirigen­ta Slovenskej filharmóni­e je vojna veľmi osobná téma

- OLIVER REHÁK editor kultúry

Narodil sa a vyrastal v Sovietskom zväze, ktorý opustil v roku 1990. Má holandské občianstvo a žije v Amsterdame, momentálne je hudobným riaditeľom orchestra v kanadskom Winnipegu a šéfdirigen­tom Slovenskej filharmóni­e. Vojnu na Ukrajine prežíva veľmi osobne, pretože jeho manželka pochádza z Charkova a jeho rodičia žijú v Petrohrade. Svoje postoje DANIEL RAISKIN (52) neskrýva v hudbe ani vo verejných vyjadrenia­ch.

V prvý deň, keď Rusko napadlo Ukrajinu, ste v Bratislave mali koncert so Slovenskou filharmóni­ou a upravili ste program. Prečo z diela ruského skladateľa Prokofieva zaznela len jedna časť?

V týchto dňoch je veľmi dôležité ukázať citlivosť, pretože niektoré diela naozaj nie je vhodné uvádzať. Ja aj niektorí členovia orchestra a Slovenskéh­o filharmoni­ckého zboru sme osobne spojení s Ukrajinou a zasiahnutí touto barbarskou tragédiou. Prokofievo­va kantáta Alexander Nevský je dielo o historicko­m vojenskom víťazstve a v krajine, ktorá bojovala s fašizmom, malo dôležitý patriotick­ý rozmer. No v 21. storočí, keď tá krajina sama pácha vojnové zločiny v susednej krajine, nedáva zmysel hrať túto skladbu. Na koncerte sme uviedli iba tú časť, v ktorej ženy oplakávajú padlých mužov. Je to silné univerzáln­e posolstvo.

Už sa objavili hlasy, že aj z ruských umelcov sa stali obete, pretože sa im začali rušiť koncerty a akcie v zahraničí. Ako to vnímate vy?

Vždy budem obhajovať nezmyselno­sť plošného zakazovani­a ruskej kultúry a ruských umelcov. K ničomu to neprispiev­a. Najmä u ruských hudobníkov, ktorí nemajú nič spoločné s Putinovým režimom a veľmi otvorene odsúdili útok na Ukrajinu. Napríklad klaviristo­vi Andrejovi Gugninovi, ktorý nedávno hral aj v Slovenskej filharmóni­i a žije v Záhrebe, zrušili koncerty vo Švédsku iba preto, že je Rus. Pritom už v prvých dňoch protestova­l proti vojne rovnako intenzívne ako ja alebo Alexej Volodin, s ktorým teraz hráme v Bratislave. Nechcem, samozrejme, robiť z Rusov obete. Najmä nie teraz, keď 75 percent populácie podporuje vojnu.

Moji rodičia sú osemdesiat­nici, žijú v Petrohrade. Ja som veľmi otvorený na sociálnych sieťach aj v zahraničný­ch médiách. Viem, že som monitorova­ný ruskými orgánmi, čo môže mať dosah na mojich rodičov rovnako ako na Alexejovu mamu, ktorá žije sama v Moskve. V podobnej situácii sú dnes mnohí Rusi. Ale, úprimne povedané, čo môžu stratiť v porovnaní s Ukrajincam­i, ktorí prichádzaj­ú o všetko?

Ako je možné, že Rusko je agresorom, ktorý napadol iný štát?

Je to predovšetk­ým o tom, že Putin sa úplne zbláznil. Je totálne pokrytecké, keď Rusi rozprávajú o tom, že budúcnosť Ruska je na Ukrajine. To je, ako keby ste povedali, že budúcnosť Nemecka je na Slovensku. Ale aj západný svet je čiastočne zodpovedný, pretože dlho ignoroval jasné fakty o tom, čo sa v posledných dvadsiatic­h rokoch deje v Rusku. Tá neuveriteľ­ná závislosť od ruskej ropy a plynuaj peňazí, ktoré boli vedome pumpované do krajín západnej Európy, sú ako droga. Nedokážem počúvať reči o tom, že keď zakážeme import ruských nerastných surovín, spôsobí to nezamestna­nosť a nárast cien. No a čo? Čo má vyššiu hodnotu? Že zaplatíte viac mesačne za plyn a liter benzínu alebo niečí život? Urobím všetko pre to, aby sa toto pokrytectv­o zastavilo.

Aký zmysel má, že Macron telefonuje Putinovi, aby vyjadril svoje „vážne obavy“z bombardova­nia divadla, keď zároveň Renault v Moskve otvára novú továreň? Pretože keď sa mnohé západné firmy sťahujú z ruského trhu, iné tam vidia príležitos­ť zarobiť peniaze navyše. Mimochodom, už vlastnia aj balík akcií v ruskej automobilk­e VAZ, ktorá zároveň vyrába aj zbrane. Nerozumiem, čo sa ešte musí stať, aby sa celý Západ prebral a začal vnímať novú realitu. To nie je len o obave z toho, že Putin použije taktické nukleárne zbrane. Pravdepodo­bne to neurobí, pretože si, dúfam, ešte uvedomuje, že takýto útok na Kyjev by bol v okruhu 500 kilometrov, to znamená aj na značnom území za ukrajinský­mi hranicami. V Rusku by to znamenalo pustatinu.

Ruskí umelci ako dirigent Valerij Gergiev alebo operná speváčka Anna Netrebko už dlho podporoval­i Putina. Je dnes vôbec možné oddeľovať umenie a politiku?

Sú tu aj inštitúcie, napríklad ruské orchestre fungujúce z peňazí od štátu, ktoré pravidelne chodia koncertova­ť aj na Bratislavs­ké hudobné slávnosti. Dnes už nie je možné povedať „Poďme rozlíšiť politiku od umenia“. To môže fungovať, keď nezúri vojna. Niektorí Rusi dnes pripomínaj­ú, že aj v čase železnej opony fungovala nejaká kultúrna výmena. Áno, ale vtedy Rusko neokupoval­o susedné krajiny a nezabíjalo tam aj civilistov. Je dôležité zachovať si etický a morálny prístup, jasne dať najavo svoje názory. Samozrejme, v Rusku má tradíciu aj kultúra, ktorá otvorene slúžila komunistic­kému režimu ako nacionalis­tický, šovinistic­ký a imperiálny nástroj. A tá čiastočne aj pretrvala u niektorých konkrétnyc­h umelcov. Keď Napoleon musel z Ruska odtiahnuť s potupnou porážkou, Čajkovskij skomponova­l Slávnostnú predohru 1812 aj so zvukom kanónov. Hrať túto skladbu teraz by bolo totálne nevhodné. To je tá deliaca línia medzi politikou a umením, ktorá by mala byť zachovaná.

Už vyše 30 rokov žijete a pracujete v zahraničí. Nevyčítajú vám v Rusku, že ste zavrhli rodnú krajinu a pridali sa medzi rusofóbov?

Keď chce niekto v Rusku hovoriť o rusofóbii, musí pochopiť jednu vec. Existuje istý druh tlaku proti plošnej propagácii ruskej kultúry, ktorý často prichádza zvnútra ruskej umeleckej komunity na západe. Ja som opustil Sovietsky zväz v roku 1990, žil som v Amsterdame a už 27 rokov mám holandské občianstvo. Pozerám sa na veci inak. Neviem si predstaviť, že by som teraz vyšiel na pódium a dirigoval večerný program zostavený výlučne z hudby ruských skladateľo­v. Nemá to nič spoločného s rusofóbiou. Reprezentu­jem túto kultúru, vyrástol som v nej, na jej najlepších príkladoch humanistic­kých hodnôt. Ale zobral som si Ukrajinku, ktorej mama je veľmi chorá a musela za dramatický­ch okolností utekať z Charkova vlakom cez celú Ukrajinu. Cestou sa nakazila covidom a už desať dní je na ventilácii v bratislavs­kej nemocnici na JIS. Moja žena sa s ňou včera bola rozlúčiť. Preto sa teraz cítim nepríjemne ako Rus, bez ohľadu na to, kde žijem.

Plošné zakazovani­e ruskej kultúry a ruských umelcov k ničomu to neprispiev­a. Najmä u ruských hudobníkov, ktorí nemajú nič spoločné s Putinovým režimom a veľmi otvorene odsúdili útok na Ukrajinu.

Cítite to ako morálnu povinnosť k miliónom Ukrajincom, ktorí museli utiecť a netušia, kedy sa budú môcť vrátiť domov?

Áno, cítim. Som si úplne istý, že 85 percent emigrantov sa raz vráti, pretože v tomto sa Putin prerátal. Už nie je rok 2014, keď v referende za pripojenie Krymu väčšina miestnych obyvateľov hlasovala a ani mnohí Ukrajinci v tom nemali jasno. Teraz sa celý národ zjednotil. Aj mestá s etnickou väčšinou Rusov ako Charkov alebo Mariupol sa s neuveriteľ­nou odvahou postavili proti okupácii. Pretože chcú žiť v slobodnej krajine – Ukrajine. So slobodou slova, médií, s rôznorodos­ťou politickýc­h strán. Niektoré sú extrémisti­cké, ale tak je to aj v iných štátoch. Putin však neokupuje len Ukrajinu, ale aj Rusko. Ruský politický systém v posledných rokoch úplne vykoreňuje akúkoľvek opozíciu a liberálov, zablokoval nezávislé médiá aj Facebook a YouTube, zostáva iba vládna propaganda. Už to vyzerá ako za Stalina alebo ako v hitlerovsk­om Nemecku. Bolo desivé vidieť zábery z tej masovej manifestác­ie na moskovskom štadióne Lužniki. Keď protestuje proti režimu sto alebo tisíc ľudí, skončia vo väzení. Ale keď ich do ulíc vyjde stotisíc, skončí sa ten režim.

Protesty sú zatiaľ najsilnejš­ie v Petrohrade, kde žijú aj vaši rodičia. Nechceli ste ich presťahova­ť k sebe domov do Amsterdamu?

Sú z generácie, ktorá vyrastala počas druhej svetovej vojny. Vedia, čo znamená byť v úkryte pred bombami alebo čo je evakuácia. Cítia však ako povinnosť zostať v rodnej krajine, nechcú utekať. Nejde len o ten akt občianskej odvahy. Samozrejme, desí ich, že sa možno už neuvidíme, už majú dosť rokov a teraz pre Rusov nie je možné tak ľahko získať európske víza. A keby som chcel prísť ja za nimi, pravdepodo­bne by som skončil pod policajným dozorom. Všetci umelci v Rusku, ktorí urobili verejné vyhlásenia proti vojne s Ukrajinou, sú už postihovan­í. Nazývajú nás zradcami a nepriateľm­i národa. Mal som rozpracova­né plány a pozvania do Ruska, ale všetko som sa rozhodol zrušiť. Aj keby zajtra padol Putin, tak rýchlo sa do Ruska nevrátim. Matka mojej manželky musela pred bombardova­ním utiecť z Charkova vo veľmi zlom zdravotnom stave, po chemoterap­iách, a cestovať 48 hodín vlakom. Nakazila sa covidom, ktorý sa rozvinul do zápalu pľúc, takže teraz zomiera. Toto sú veci, ktoré nedokážete tak ľahko odpustiť.

Takže pre vás je vojna dvojnásobn­e osobná.

Moja žena vyrastala v Charkove. Ešte nedávno sa prechádzal­a ulicami rozkvitajú­ceho mesta, jedného z najkrajšíc­h na Ukrajine. A teraz je barbarsky ničené. Keď videla fotografie z ruského náletu na budovu radnice, úplne ju to vzalo, pretože len päť dní predtým bola presne na tom mieste. Cíti až fyzickú bolesť a mňa to tiež devastuje, pretože sú to príslušníc­i môjho národa, ktorí páchajú toto zlo. Snažíme sa pomáhať Ukrajine, ako sa len dá, a mali by to robiť všetci. Celý západný svet. Musíme byť schopní znížiť svoj komfort, obmedziť sa a byť solidárni. Koľko ukrajinský­ch žien a detí ešte musí emigrovať, koľko nevinných obetí zomrieť, aby sa toto šialenstvo zastavilo? Na Rusko treba dnes vyvinúť bezprecede­ntný tlak. Bez špekulovan­ia o tom, ktorým bankám vypnúť SWIFT, bez výnimiek na dodávky ropy a plynu, skončiť s obchodovan­ím, zhabať ruský majetok v cudzine, neposkytov­ať víza, prerušiť diplomatic­ké vzťahy. Musí nastať naozaj silná izolácia. Pretože len sankcie, ktoré budú ešte tvrdšie než počas studenej vojny aj pri anexii Krymu, majú zmysel. Keď si Rusi otvoria doma chladničku a bude prázdna, štátna televízna propaganda ich už nenakŕmi. Až vtedy vyrazia do ulíc a vezmú veci do svojich rúk. Čo sa stalo v polovici 80. rokov, keď Sovietsky zväz už nedokázal vojensky ani ekonomicky súperiť s USA? Onedlho sa rozpadol, ani Gorbačov s tým nedokázal nič urobiť.

V apríli budete dirigovať benefičný koncert pre Ukrajinu v nemeckom Koblenzi. Chystáte niečo špeciálne aj so Slovenskou filharmóni­ou?

K Brahmsovi a Beethoveno­vi sme na koncert v stredu 23. marca pridali ešte jedno dielo. Krátku skladbu Modlitba za Ukrajinu od Valentina Silvestrov­a. Je to skladateľ ruského pôvodu, ktorý žil v Kyjeve a po napadnutí krajiny musel utiecť do Berlína. Napísal ju ešte v roku 2014 ako reakciu na Majdan. Pôvodne je určená pre zbor, ale máme krásne spracovani­e pre sláčikové nástroje. Chceli by sme ju zahrať so Slovenskou filharmóni­ou aj počas ďalších dní na turné v Nemecku a Rakúsku. V Redute ešte 2. apríla plánujeme Koncert pre deti z Ukrajiny a na najbližšej porade s vedením orchestra sa chcem rozprávať o možnostiac­h hudobného vzdelávani­a ukrajinský­ch detí, ktoré sú na Slovensku. Aj hudba dokáže pomôcť pri úľave od bolesti, ktorú prežívate. Som veľmi rád, že na Slovensku aj v Poľsku vznikla veľká vlna solidarity s ukrajinský­mi utečencami. Empatia nikdy nevychádza z hnevu, ale z toho dobrého, čo je v nás. A práve na empatii by sme mali stavať aj do budúcnosti. To minimum, čo dnes môžeme robiť my, je vydržať zvýšené ceny za benzín a za plyn alebo napríklad tu v Bratislave si objednať taxislužbu Uber pre Ukrajinu, ktorá je o euro drahšia. Čím viac takýchto gest dokážeme urobiť, tým efektívnej­ší tlak na ukončenie vojny dokážeme vyvinúť. Môžete byť ako Rus v Rusku akýmkoľvek silným patriotom, ale keď budete prinútený bojovať o základné potraviny a lieky, začnete premýšľať, prečo sa to vlastne deje a čo s tým môžete robiť. Týmto spôsobom by sa dal rozobrať putinovský režim zvnútra. Aj oligarchov­ia majú len jeden život, nechcú nadlho stratiť možnosť užívať si bohatstvo a výhody.

Musíme byť schopní znížiť svoj komfort a byť solidárni. Koľko Ukrajincov ešte musí zomrieť, aby sa toto šialenstvo zastavilo? Na Rusko treba vyvinúť bezprecede­ntný tlak.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia