Dennik N

Mykola Kovalenko

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

grafický dizajnér a vizuálny umelec. Pochádza zo Záporožia na juhovýchod­e Ukrajiny. Od roku 1998 pracoval ako dizajnér a art director vo viacerých reklamných agentúrach v Kyjeve, medzi nimi napríklad Publicis Visage, FCB, Adventa Lowe, Saatchi & Saatchi, ktorá sa počas jeho pôsobenia stala najlepšou reklamnou agentúrou na Ukrajine. Za svoje práce sa stal finalistom a víťazom viac ako 150 ocenení z celého sveta, medzi nimi napríklad Red Dot Award, Graphic Matters, European Design Awards, Ukrainian Design: The very best of, Graphis, Internatio­nal Poster Triennial in Toyama a ďalšie. Pravidelne je členom rôznych medzinárod­ných porôt festivalov a ocenení a členom profesioná­lnych dizajnérsk­ych združení. prešla aj viacerými slovenským­i mestami.

„Nie som človek, ktorý by politiku rád sledoval. Nechcem politiku sledovať, no musím. A musím reagovať – kvôli tomu, čo sa neustále deje,“hovorí Mykola Kovalenko.

JEDNI SÚ V TANKOCH, DRUHÍ POMÁHAJÚ

Napriek tomu, že Bratislavu už Mykola Kovalenko po siedmich rokoch považuje za svoj druhý domov, sa u nás stále cíti ako cudzinec. „Ešte stále nemám takú peknú slovenčinu, aby som sa vedel porozpráva­ť tak, ako by som chcel, ale je to lepšie,“vraví.

Je to podľa neho trochu paradox, aké blízke a zároveň vzdialené si bolo Slovensko s Ukrajinou pred vojnou. „Neviem to asi úplne dobre vysvetliť. V niečom sme si podobní, máme podobnú mentalitu, podobný jazyk – ktorý má, aspoň podľa mňa, bližšie k slovenčine než napríklad k ruštine, ale zároveň sme odlišné krajiny,“vysvetľuje.

Na otázku, či podľa neho bude Slovensko schopné prijať tisícky jeho krajanov tak, aby u nás tiež našli svoj domov, odpovedá len krátko: „Uvidíme, ako to všetko bude.“

Lepšie by, samozrejme, bolo, keby sa vojnoví utečenci mali kam vrátiť, no za všetku pomoc a podporu, ktorú vidí okolo seba, je ľuďom na Slovensku vďačný. „Je to veľmi dojemné a veľmi si to vážime,“vraví Kovalenko. „Ak Európa zostane pri Ukrajine, Ukrajina prežije, ukrajinská identita a kultúrne dedičstvo sa zachová. Buďte s Ukrajinou v tejto pre ňu ťažkej chvíli. Keď bude Ukrajina stáť a silnieť, a určite sa to stane, verím tomu, budete mať silného a úspešného suseda na východe,“dodáva.

Medzi tými, ktorých vidí pomáhať, sú aj Rusi žijúci na Slovensku. „Medzi Rusmi mám, samozrejme, kamarátov. Ale našli sa medzi nimi aj takí, ktorí podporujú Putina. Mnohí sa so mnou na sociálnych sieťach v posledných týždňoch rozkamarát­ili alebo, naopak, ja s nimi,“vraví Kovalenko.

Chápe, keď ľudia, čo utekajú alebo ostávajú na Ukrajine, neznášajú všetkých Rusov. „Kto sedí v tankoch? Rusi. Tam nie je priestor hľadať, ktorý Rus, čo sedí v tanku, je dobrý a ktorý zlý. To je asi normálne. Ale ja nemôžem povedať, že všetci Rusi sú zlí. Poznám aj takých, ktorí situáciu chápu a je to teraz pre nich tiež veľmi ťažké. Mnohí dokonca pomáhajú ako dobrovoľní­ci. To je ľudskosť. S takými ľuďmi naozaj nemám problém komunikova­ť,“vraví Kovalenko.

Verí, že Zelenskyj vydrží a bude naďalej brániť Ukrajinu pred Putinom. „Keď sa stal prezidento­m, mnohí si hovorili, že je to len nejaký herec, komik, a keď sa niečo stane, tak utečie do Talianska a bude koniec. A vidíte – teraz je z neho líder. Patriot. Už sme mali prezidenta, ktorý ušiel. Zelenskyj to nemôže urobiť.“

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia