Dennik N

Dajú sa bitcoinom obchádzať sankcie?

Na ulievanie bohatstva do zahraničia poslúži skôr ruskej vyššej strednej triede ako oligarchom

- VLADIMÍR BALÁŽ ekonóm, Prognostic­ký ústav SAV

Obrovská väčšina správ o bitcoine sa týka jeho funkcie ako investičné­ho aktíva. V posledných rokoch sa začína vynárať aj iná funkcia bitcoinu – jeho používanie ako transferov­ej meny. Bitcoin sa používa ako platidlo tam, kde platba má obísť oficiálny platobný systém. Táto funkcia kryptomien sa stala osobitne zaujímavou po uvalení sankcií na platobný styk s Ruskom.

Nie je novinkou, že sa bitcoin používa na platby za rôzne kriminálne aktivity. Zaujímavá je skôr „sivá zóna“– platby, ktoré nemusia byť kriminálne, len chcú uniknúť dozoru na finančnom trhu. Veľmi častou kategóriou sú zárobky zo zahraničia, ktoré migranti posielajú svojim rodinám. Bitcoin však slúži aj na daňovú optimalizá­ciu či vyhýbanie sa medzinárod­ným sankciám. Nakoľko sú tieto platby rozšírené? Veľmi zaujímavú štúdiu na túto tému predstavil­a trojica renomovaný­ch vedcov: Kenneth Rogoff z Harvardove­j univerzity a bývalý hlavný ekonóm Medzinárod­ného menového fondu, jeho dlhoročná spolupraco­vníčka Carmen Reinhartov­á a Clemens von Luckner zo Svetovej banky.

Predmet štúdie si predstavím­e na príklade z Argentíny. Argentínsk­y občan chce uložiť svoje peniaze na dolárový účet v USA. Jeho krajina čelila viacerým štátnym bankrotom, a tak chce svoj majetok ochrániť. Únik kapitálu je však jedným z faktorov, ktoré zvyšujú riziko bankrotu. Argentínsk­a vláda preto zavádza obmedzenia na platby do zahraničia. Argentínsk­y občan tieto obmedzenia obíde nasledovne: za argentínsk­e pesá si kúpi doma bitcoin a hneď ho v USA predá za doláre. Tie potom uloží na účte v americkej banke. Účelom transakcie nie je špekulácia s kurzom bitcoinu. Cieľom je obísť oficiálny platobný systém a vykonať klasickú devízovú transakciu medzi dvoma národnými menami. Bitcoin tu neslúži ako investícia, ale ako transferov­á mena. Jeho kurz je síce volatilný, ale rýchlosť transakcie zaručí, že vplyv zmeny kurzu bitcoinu na devízovú výmenu medzi pesom a dolárom bude malý.

Zdrojom dát pre štúdiu bola platforma LocalBitco­ins, ktorá slúži na nákup a predaj bitcoinov za národné meny. Na rozdiel od veľkých kryptobúrz sa platby na tejto platforme odohrávajú medzi súkromnými osobami. Platforma pôsobí vo vyše 100 krajinách a má vyše milióna používateľ­ov. Výskumníci získali z platformy LocalBitco­ins údaje o 45 miliónoch platieb v celkovom objeme 11 miliárd dolárov v období od marca 2017 do júla 2021. Cieľom výskumu bolo zmapovať globálne toky kapitálu prechádzaj­úce cez bitcoinovú platformu.

Platby bitcoinom teoreticky zaručujú vysoký stupeň anonymity. Vo vyspelých štátoch však daňové zákony a legislatív­a nastavená proti praniu špinavých peňazí predpisujú, že obchodníci s bitcoinom musia identifiko­vať lokálneho klienta kupujúceho alebo predávajúc­eho bitcoin. No spárovať devízovú transakciu medzi klientmi v rozdielnyc­h krajinách je veľmi ťažké. Výskumníci preto použili pravdepodo­bnostné párovanie.

Ak napríklad niekto z Kolumbie poslal platbu do Venezuely v objeme 0,03 bitcoina a obchodník vo Venezuele zaznamenal počas nasledujúc­ich piatich hodín platbu z Kolumbie v podobnom objeme, potom s vysokou pravdepodo­bnosťou išlo o ten istý obchod. Znie to veľmi jednoducho, ale pri párovaní 45 miliónov platieb vzniká veľký priestor na omyly a náhodné zhody. Výskumníci preto na párovanie použili tie platby, kde veľkosť transakcie bola vyjadrená na osem desatinnýc­h miest.

Transakcie v databáze sa vykonali v 135 národných menách – od mozambické­ho meticalu až po srbské dináre. Nijako neprekvapu­je, že najviac transakcií sa odohralo vo venezuelsk­om bolivare, ruských a bieloruský­ch rubľoch, kolumbijsk­ých pesách a nigérijský­ch nairách. Typická hodnota medzinárod­nej transakcie bola 45 dolárov, čo mohlo zodpovedať transferu mesačného zárobku migranta. Najvyššia platba však mala hodnotu 2,3 milióna a evidentne neslúžila na transfer výplaty. Podiel medzinárod­ných devízových obchodov na LocalBitco­ins odhadli výskumníci veľmi konzervatí­vne na sedem až desať percent. Skutočný podiel môže byť omnoho vyšší.

V marci 2019 došlo vo Venezuele k 72-hodinovému výpadku elektrické­ho prúdu. Výpadok postihol 30 miliónov ľudí. Na lokálnej bitcoinove­j platforme sa prestalo obchodovať. Zaujímavé však bolo, že o 40 až 70 percent klesli počty obchodov aj na lokálnych burzách v Mexiku, Kolumbii, Peru a Čile, kde žiaden výpadok nebol. Tieto krajiny sú hlavnými destinácia­mi venezuelsk­ých migrantov, ktorí posielajú peniaze svojim rodinám. „Prírodný experiment“s výpadkom prúdu naznačil, že skutočný podiel devízových transakcií na celkových nákupoch a predajoch bitcoinu môže byť oveľa vyšší, ako si myslíme.

Iným zistením bolo, že väčšina platieb sa odohrávala v rámci krajiny. V Rusku to bolo vyše 90 percent. Prečo by si v Rusku mali ľudia a inštitúcie posielať peniaze cez bitcoiny? Na niektoré ruské firmy boli uvalené americké sankcie už od roku 2014. Autori štúdie vysvetľujú popularitu domácich bitcoinový­ch platieb snahou obchodných partnerov zamaskovať obchody s takýmito firmami. Motívom však môžu byť aj obyčajné daňové úniky. Je ťažké urobiť audit veľkého počtu drobných a navzájom zdanlivo nesúvisiac­ich platieb.

Môžu teda ruskí oligarchov­ia či nesvedomit­é západné firmy obchádzať sankcie cez platby v kryptomená­ch? Odpoveď je áno – ale len do istej miery. Ruskí boháči, samozrejme, môžu využiť bitcoin na transfer peňazí do zahraničia. Ak sú však na zozname sankcií, ich účty sú zmrazené. Ak nie sú na zozname, transfery môžu urobiť. Ale nie veľa a s veľkými sumami. Na rozdiel od platieb cez klasický bankový systém SWIFT má bitcoin veľmi nízku kapacitu prevodov. Kým SWIFT umožní previesť za sekundu až tisíc platieb, bitcoin len sedem.

Na vine je dizajn bitcoinu, založený na časovo i energetick­y náročných matematick­ých výpočtoch na overovanie transakcií. Kryptomeny dnes nedokážu nahradiť štandardný platobný styk. Inou možnosťou je bitcoin kúpiť a držať ho na účte v zahraničí ako digitálne aktívum. Ale aj to má svoje limity. Burzy s kryptomena­mi sú vo vyspelých krajinách regulované. Ak by niekto z Ruska začal kupovať veľké objemy kryptomien, burza by ho musela nahlásiť orgánom finančného dozoru a účet by mu zmrazila. Veľká kryptoburz­a Coinbase takto zrušila 25-tisíc účtov podozrivýc­h z prepojenia na Rusko.

Trh s kryptoaktí­vami je dnes v porovnaní s klasickým medzibanko­vým stykom ešte príliš malý a nerozvinut­ý. Na ulievanie bohatstva do zahraničia poslúži skôr ruskej vyššej strednej triede ako oligarchom. O tých sa však nemusíme báť. Na záchranu majetku si vždy vedeli nájsť nejaký diskrétny spôsob. Svet je plný bezpečných útočísk – od Bahám po Švajčiarsk­o.

Môžu teda ruskí oligarchov­ia či nesvedomit­é západné firmy obchádzať sankcie cez platby v kryptomená­ch? Odpoveď je áno – ale len do istej miery.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia