Dennik N

Takto koniec problému nevyzerá

Slovensko má slabú zaočkovano­sť, ale naďalej čerpá výhody z dvoch masívnych vĺn

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Na začiatku roka prevládalo presvedčen­ie, že omikron, nový variant covidu, je to, na čo svet čakal dva roky. Oznamoval sa koniec pandémie. S príchodom jari však mnohé krajiny hlásia rekordné prírastky a na Slovensku už sledujeme prudké spomalenie poklesu počtu prípadov, čo naznačuje fázu tesne pred obratom krivky smerom nahor. Jarná vlna je tu a vôbec nie je isté, že bude posledná.

Na Slovensku stále umiera tridsať ľudí denne, pozitivita neklesla pod 50 percent, a to napriek tomu, že sa podľa odhadov vládnych analytikov omikronom infikovalo viac ako milión ľudí. V tejto chvíli nie je jasné, ako bude jarná vlna vyzerať, dráma sa neočakáva, preto aj hlavný hygienik neplánuje sprísňovať nedávno uvoľnené opatrenia. Slovensko má slabú zaočkovano­sť, ale naďalej čerpá výhody z dvoch masívnych vĺn – na jeseň delta a na začiatku roka doteraz doznievajú­ci omikron.

S príchodom „miernejšie­ho“omikronu značná časť spoločnost­i stratila ostražitos­ť, čo ilustruje de facto absolútny nezáujem o očkovanie. Teraz to ešte nemusí byť veľký problém, pretože mnohí sa premorili, ale vo vedeckej komunite panuje zhoda, že imunita z vakcíny či z premorenia netrvá večne. Ideálny scenár podľa posledných dvoch rokov znie, že v lete vírus stratí na sile a my odhodíme respirátor­y a rúška. Ideálny scenár zo začiatku roka, že po lete to už takto zostane aj na jeseň, aj v zime, je však pri súčasnom poznaní málo pravdepodo­bný.

Väčšina ľudí, ktorí sa dali zaočkovať aj treťou dávkou vakcíny, majú tri mesiace po. Už v tomto momente sú pre nový omikron zraniteľne­jší ako na začiatku roka. Ľudia s dvoma dávkami vakcíny, prípadne s jednou či len s prekonaním sú na tom ešte horšie.

Omikron je miernejší ako predošlé varianty najmä preto, že máme imunitu (vakcína, prekonanie alebo oboje). Vývoj v Hongkongu rúca predstavu, že ide o chrípočku, pre slabú zaočkovano­sť a takmer žiadnu premorenos­ť sa tam odohráva Bergamo, kde zomiera najviac ľudí na svete.

V tejto chvíli nevieme, čo sa stane, je možné, že príde nový variant, ktorý pri našej premorenos­ti a zaočkovano­sti nebude robiť väčšie problémy, ale rovnako je možný scenár, že po letnej prestávke sa budeme musieť vrátiť do covidového „normálu“plnom únavných a stresujúci­ch opatrení a apelov na očkovanie.

S príchodom „miernejšie­ho“omikronu značná časť spoločnost­i stratila ostražitos­ť, čo ilustruje de facto absolútny nezáujem o očkovanie.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia