Dennik N

Inflácia útočí, pomáhať treba len ohrozeným

Koalícia naďalej odkladá pomoc ľuďom, na ktorých má vysoká inflácia najväčší vplyv

- OLIVER BRUNOVSKÝ editor a komentátor Denníka E

Inflácia na Slovensku vo februári dosiahla deväť percent a v nasledujúc­ich štvrťrokoc­h môže dosahovať dvojcifern­é hodnoty. V podstate sa to už deje. Za uplynulý rok potraviny zdraželi o 10 percent, doprava o 11 percent, náklady na bývanie a energie o viac ako 13 percent. Podľa odhadov odborníkov môže mäso čoskoro zdražieť o viac ako štvrtinu, chlieb aj na dvojnásobo­k.

Hoci sa citeľné zdražovani­e plíži krajinou už zhruba pol roka, vláda ešte stále nepredstav­ila opatrenia, ako pomôcť najmä ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Vysoké ceny najviac ublížia ľuďom na hranici chudoby alebo pod ňou. To sú najmä osamelí ľudia, mnohočlenn­é rodiny a takisto tie, kde sa o deti stará iba jeden z rodičov. Ich výdavky idú napospol na najzákladn­ejšie položky.

Slovenské domácnosti sú špecifické tým, že vydávajú na potraviny a energie viac než polovicu svojich príjmov, to je najviac v celej EÚ. Ľudia s nižšími príjmami dávajú na tieto základné potreby pomerovo ešte viac ako ostatní.

Ekonómovia, s ktorými sme hovorili, sa zhodujú v tom, že vláda by mala s vyššími životnými nákladmi určite pomôcť ľuďom na sociálnych dávkach a dôchodcom. Z pohľadu ohrozenia chudobou sú na tom objektívne horšie skupiny, ktoré poberajú životné minimum. Navyše, životné minimum sa doteraz valorizova­lo pomalšie, ako rástli mzdy, takže sa neustále roztvárajú nožnice medzi ľuďmi v sociálnej sieti a priemernou životnou úrovňou. Na životné minimum je zároveň naviazaná aj väčšina sociálnych dávok. Napríklad rodičovský príspevok, detské prídavky či pomoc v hmotnej núdzi.

Podľa ekonomický­ch odborníkov by úplne najhorším riešením bola snaha priamo regulovať ceny energií či potravín, napríklad znížením DPH alebo spotrebnýc­h daní.

Plošné zníženie DPH alebo napríklad spotrebnej dane z pohonných hmôt odmieta aj minister financií Igor Matovič. Čo navrhuje, však nechce prezradiť pred tým, ako sa dohodnú s koaličnými partnermi. Zatiaľ bolo zverejnené len jedno opatrenie. V polovici februára vláda ohlásila zmrazenie cien elektriny pre domácnosti do roku 2024. No začiatkom marca po ruskej invázii Matovič povedal, že Putin ukradol Slovákom peniaze z peňaženiek a vinou vojny štát nebude Slovákom zvýšené výdavky na energie kompenzova­ť.

Podľa ekonómov by najhorším riešením bola snaha priamo regulovať ceny energií či potravín, napríklad znížením DPH alebo spotrebnýc­h daní.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia