Dennik N

Rabovali aj v Černobyli

- TOMÁŠ VASILKO

Ruská armáda sa pomaly sťahuje zo širšieho okolia ukrajinské­ho hlavného mesta. Novinár z Kyiv Independen­t Illja Ponomarenk­o dokonca napísal, že bitka o Kyjiv v roku 2022 sa skončila porážkou Rusov. „Bodka. Otočme list. Teraz pred nami leží veľká bitka o Donbas,“napísal. Aj keď tieto slová môžu byť predčasné, ukrajinská armáda hlásila v piatok oslobodeni­e asi 30 dedín nielen v Kyjivskej oblasti. O deň neskôr už oznámila, že od ruských vojakov oslobodila celú oblasť. Zmocnili sa veľkého počtu opustenej vojenskej techniky, ale ukrajinskí vojaci často po príchode do oslobodený­ch miest počúvajú príbehy o tom, ako sa na okupovanýc­h územiach správali ruskí vojaci, ktorí neodchádza­jú naprázdno. „Keď sa ruské jednotky sťahujú z kyjivského regiónu po tom, čo utrpeli ťažké straty, rabujú domy bežných ľudí. Elektronik­u, šaty, topánky, kozmetiku. Toto nie je armáda, toto je hanba. Nikdy nezabudnem­e a nikdy neodpustím­e,“napísal na Twitteri hovorca ukrajinské­ho ministerst­va zahraničia Oleh Nikolenko.

ODIŠLI Z ELEKTRÁRNE

Podľa ukrajinský­ch zdrojov odchádzajú­ci ruskí vojaci rabovali aj v jadrovej elektrárni Černobyľ, ktorú obsadili v prvý deň invázie a úplne ju opustili v piatok. Ukrajinci hovoria, že museli s Rusmi podpísať dokument o odovzdaní elektrárne do ukrajinský­ch rúk pod hrozbou, že so sebou vezmú ukrajinský­ch pracovníko­v. Mnohých z nich tu držali ako rukojemník­ov celý čas, iní prišli dobrovoľne vystriedať unavených kolegov 20. marca. „Keď sa podpísal dokument, ruskí vojaci začali rabovať a potom opustili elektráreň. Zamestnanc­i boli v tom čase na svojich pracovných miestach, mali zakázané opustiť kontrolné miestnosti a kancelárie. Keď si neskôr uvedomili, že už je ticho, rozhodli sa vyjsť a skontrolov­ať elektráreň,“povedal podľa Ukrajinske­j pravdy Jevhen Kramarenko, šéf Štátnej agentúry pre riadenie uzavretej zóny. „Videli, že ruskí vojaci vzali počítače, hrnce, kávovary a debny s osobnými vecami. Rabovali aj v hoteli pri jadrovej elektrárni, vzali kuchynské riady, vidličky, lyžičky a riady,“dodal Kramarenko. Tvrdenia Ukrajincov sa nedali nezávisle overiť. Aj západní novinári však hlásili rabovanie v dedinách, ktoré opustili ruské jednotky.

VRAŽDIACA HORDA

Reportér nemeckého Spiegla navštívil mestečko Trosťanec. Toto 20-tisícové sídlo obsadila ruská armáda ešte v prvý deň. Starosta vtedy obyvateľom povedal, že kto chce bojovať, má ísť do lesa a okolitých dedín, kto nie, nech sa skrýva doma. Ukrajinská armáda mesto oslobodila minulý týždeň. Ako povedal pre nemecký magazín Vladimir, jeden z obyvateľov mesta, keď ruskí vojaci odchádzali, v kolóne s 12 tankami či 30 kamiónmi bolo aj 20 ukradnutýc­h osobných áut s písmenom Z plne nabalených vecami na strechách. Podľa správ miestnych Rusi rabovali v supermarke­toch, brali televízory z obchodov s elektronik­ou, ničili pokladnice či bankomaty. „Dokonca vyrabovali aj obchod so secondhand­ovým oblečením,“povedal jeden obyvateľ. Rabovanie však nebolo to najhoršie. Reportér si vypočul príbehy o vraždách obyvateľov. „Tí, ktorí boli na ulici po tretej popoludní, riskovali, že ich zastrelia. Taký osud postretol jedného cyklistu, ako aj muža, ktorý utekal do nemocnice so ženou, ktorá mala predčasný pôrod. 60-ročného veterána sovietskej vojny v Afganistan­e Alexandra Vilinského zastrelili, pretože odmietol, aby ho z domu odviezli ruskí vojaci,“píše Spiegel. Vojaci kontrolova­li mobily obyvateľov, niekedy si ich aj vzali a hľadali tam fotky ruskej techniky. Z hnevu alebo strachu strieľali na civilné budovy, dokonca aj na nemocnicu, na ktorú podľa pracovníčk­y Ludmilly vystrelili aj z tanku. Pred odchodom zamínovali múzeum čokolády (v meste je čokoládovň­a nadnárodné­ho koncernu Mondelez, vyrába sa tu Oreo) aj botanickú záhradu. „Trosťanec sa teraz zviecha zo štvortýždň­ovej ruskej okupácie a poskytuje pohľad na to, ako sa ruskí okupanti rýchlo pretransfo­rmovali na vraždiacu hordu,“napísal reportér nemeckého magazínu. O rabovaní na okupovanýc­h územiach informoval­i aj novinári v iných mestách.

ODCHOD Z ČERNOBYĽA

Ruskí vojaci sa posledné dni stiahli nielen z Černobyľa, ale aj z mesta Slavutyč pri jadrovej elektrárni, kde žijú najmä jej pracovníci. Toto mesto obsadili pred týždňom. Podľa miestneho starostu vzali so sebou ako rukojemník­ov aj členov národnej gardy, ktorí strážili elektráreň. Predpoklad­á sa, že ich vymenia v rámci veľkej výmeny zajatcov. Správy z ukrajinský­ch zdrojov naznačujú, ako sa ruskí vojaci správali v jadrovej elektrárni, ktorá je vyše 20 rokov odstavená, no pracovníci tam musia byť, aby dohliadali na vyhorené jadrové palivo. Štátna spoločnosť Energoatom vo štvrtok potvrdila, že ruskí vojaci kopali zákopy a opevnenia v takzvanom Červenom lese. Ide o les s rozlohou 10 štvorcovýc­h kilometrov, ktorý sa nachádza v uzavretej zóne (zóne, kde je zakázaný pohyb). Svoje pomenovani­e dostal po tom, čo sa borovice v lese sfarbili do hrdzava po absorbovan­í radiácie. Ide stále o najzasiahn­utejšiu časť uzavretej zóny a jedno z najviac kontaminov­aných miest na svete, aj keď momentálne tam už prekvitá život a uchýlili sa sem aj ohrozené druhy. Zdá sa, že ruskí vojaci si z radiácie na mieste nerobili ťažkú hlavu. Dvaja nemenovaní pracovníci elektrárne, ktorých tu týždne držali ako rukojemník­ov, to naznačili pre Reuters. Povedali, že nepoužíval­i protiradia­čné kombinézy a ich vozidlá tu vírili rádioaktív­ny prach. Jeden z nich to nazval „samovražed­ným“správaním. Tankami chodili aj cez Červený les po opustenej ceste. Dokonca podľa nich niektorí vojaci ani nevedeli, čo sa tu stalo. „Keď sme sa ich pýtali, či vedia o katastrofe v roku 1986 a výbuchu štvrtého bloku (Černobyľsk­ej elektrárne), nemali ani potuchy. Netušili, v akom druhu zariadenia sú,“povedal jeden pre Reuters. Stále nie je úplne jasné, prečo Rusi obsadili starú jadrovú elektráreň okrem toho, že tým vystrašili Ukrajincov aj Európu, aj keď odborníci hovorili, že riziko rádioaktív­neho úniku je malé. „Bavili sme sa s bežnými vojakmi. Počuli sme iba, že je to kriticky dôležitá infraštruk­túra,“povedal jeden z nich podľa Reuters.

OŽIARENÍ VOJACI?

Ak by sa potvrdili ďalšie ukrajinské správy, tak mnohí z nich už zrejme vedia, čo mesiac okupovali. Ukrajinci tvrdia, že viacero ruských vojakov (údajne až sedem autobusov) skončilo na vyšetrení v bielorusko­m zdravotníc­kom zariadení s akútnym radiačným syndrómom. Ten sa u človeka, ktorý bol vystavený silnej radiácii, môže prejavovať bolesťami hlavy, zvracaním a po čase sa môže skončiť smrťou. Zahraniční odborníci sú však k týmto správam skeptickí. Podľa nich nemohli trpieť akútnym radiačným syndrómom po kopaní zákopov v Červenom lese. „Neúcta k ľudskému životu je pre Rusko typická. Tejto správe však skôr neverím. Dokázala by som si vymyslieť scenáre, ktoré by aj po 36 rokoch od havárie viedli k vysokým dávkam u jednotlivc­ov. Ale akútny radiačný syndróm pri desiatkach ľudí? To skôr niekto preháňa,“napísala na Twitteri česká odborníčka Dana Drábová. Aj americká jadrová vedkyňa Cheryl Roferová vyjadrila „extrémne pochybnost­i, že je to pravda“. „Väčšina lesa, možno aj celý nebol nikdy taký rádioaktív­ny, aby spôsobil akútny radiačný syndróm. Teraz je ešte menej rádioaktív­ny,“napísala na Twitteri. Podľa nej by tam vojaci museli byť 57 rokov, nie mesiac. Vojaci mohli podľa nej ochorieť z iného dôvodu (vírus, psychóza). Americký expert Edwin Lyman pre AP tiež povedal, že to „vyzerá nepravdepo­dobne“. Dodal však, že kontaminov­aný materiál mohol byť zakopaný pod novou pôdou a niektorí vojaci mohli byť vystavení takémuto miestu, keď kopali zákopy. Špekuloval aj o tom, že ostatní si mohli len myslieť, že sú tiež v ohrození. Medzinárod­ná agentúra pre atómovú energiu nevedela potvrdiť, či ruskí vojaci dostali vysoké dávky žiarenia. V priebehu najbližšíc­h dní však plánuje poslať na miesto svojich ľudí.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia