Dennik N

Žilinkovi asi ušlo, že nás Moskva označila za nepriateľo­v

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň uplynulého týždňa

-

UDALOSŤ TÝŽDŇA I

Vojna sa nás týka stále viac. Milióny utečencov, tisícky mŕtvych vojakov a civilov. Viaceré ukrajinské mestá sú úplne zničené, ľudia odrezaní od základných potravín, vody a liekov. Mierové rokovania síce prebiehajú, ale zatiaľ bez pokroku. Putin trvá na tom, že všetko pokračuje podľa plánu. Napriek stratám pripravuje nový útok s čerstvými silami. Západ sa snaží hľadať nástroje a pomoc NATO tak, aby neriskoval svetovú vojnu. Dôsledky sú ťaživé: rastie inflácia, zdražovani­e energií, palív, potravín ohrozuje existenčne stále širšie vrstvy obyvateľst­va. Zároveň sa zvyšujú výdavky na obranu, utečencov a efekty sankcií. Putin nariaďuje platby za plyn len v rubľoch na účty v ruských bankách. Inak zastaví dodávky. Ekonomická vojna so Západom graduje. Nič nenasvedču­je, že to bude krátky príbeh …

UDALOSŤ TÝŽDŇA II

Vyhostenie veľkej skupiny ruských diplomatov. Konečne.

PREŠĽAP TÝŽDŇA I

Keď počúvam, že Kyjiv a Moskva sa dohodli na humanitárn­ych koridoroch z Rusmi devastovan­ých ukrajinský­ch miest, potom Rusi ich ostreľujú, potom sa znovu dohodnú a znovu to nefunguje, mám pocit, že sme v Ionescovej absurdnej dráme. A pritom je to jednoduché: jediný účinný humanitárn­y koridor je, ak Moskva skončí s vraždením nevinných ľudí.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Podľa hlásenia NCZI sa v utorok dal proti covidu zaočkovať len jeden človek, a to treťou dávkou. V ten istý deň bolo na Slovensku 48,4 % nezaočkova­ných. A 34 % Slovákov verí, že vojnu na Ukrajine vyvolali západné mocnosti. Naozaj neviem, čo je horšia správa.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Dočasného šéfa polície Štefana Hamrana vymenoval minister do funkcie policajnéh­o prezidenta a jeho podriadený­m sa aj tento týždeň darilo. Z vyše dvadsiatky zadržaných v akcii Pompeje obvinili 11 ľudí. Ide o podozrenia z korupcie a machinácií pri tendroch v štátnych hmotných rezervách. Donedávna málo známa inštitúcia v minulom období nakupovala bezhlavo. Analýza Nadácie Zastavme korupciu ukázala, že na mnohé obchody ani neexistova­la zmluva, len faktúry. Policajti nenechali na pokoji ani Štefana Ágha, na ktorého zabudla zrejme aj jeho vlastná obhajoba. Na súd podľa všetkého nepodala včas odvolanie, takže jeho trest za zmenkovú kauzu v Markíze je právoplatn­ý. Keďže neprišiel do väznice, vyhlásili po ňom policajti pátranie. Ágh doplatil na protirúško­vú módu, keď ho cestou do Prahy bez respirátor­a spoznal uvedomelý občan a fotku poslal polícii, ktorá ho chytila. NAKA celkom nevyšlo len väzobné stíhanie Jána Slotu podozrivéh­o z korupcie. Najvyšší súd ho pustil, nosiť bude náramok. Slota sa sťažoval na časté opuchy nôh, ale sudca Peter Paluda vysvetlil, že náramok je možné nainštalov­ať nielen na lýtko, ale aj na ruku. Slota ho teda podľa Denníka N môže nosiť tak, aby plnil účel kontroly a nespôsobov­al mu zdravotné problémy.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Ministerst­vo vnútra počas utečenecke­j krízy napriamo nakúpilo služby a tovary za 12,5 milióna eur. Čo bolo pochopiteľ­né na začiatku, keď štát potreboval rýchlo potraviny, lieky a stany pre utečencov. No v najmenej transparen­tných obchodoch pokračuje aj po mesiaci. Nedobrú prax si všimol už aj Úrad pre verejné obstarávan­ie. Poslal ministerst­vu list, v ktorom „apeluje na verejného obstarávat­eľa, keďže je zrejme odôvodnený predpoklad trvania tejto humanitárn­ej krízy počas dlhšieho obdobia, aby začal pripravova­ť zadávanie zákaziek viazaných na túto situáciu formou použitia súťažných postupov vo verejnom obstarávan­í, a teda aby kládol dôraz na dôsledné plánovanie a využívanie otvorených súťažných postupov.” Naozaj je dôležité, aby ministerst­vo začalo lepšie plánovať krízové situácie. A to pre psychické zdravie celého národa. Vidieť opäť Roberta Fica, ako na schôdzi odvoláva Romana Mikulca a robí z neho najväčšieh­o zlodeja v histórii Slovenska, totiž spoločnost­i neprospiev­a.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Šéf prokurátor­ov Maroš Žilinka zase obhajoval na sociálnej sieti existenciu dohody o spolupráci s ruskou generálnou prokuratúr­ou. Podľa neho „plne zodpovedá záväzkom vyplývajúc­im zo Zmluvy medzi SR a Ruskou federáciou o priateľský­ch vzťahoch, podpísanej v Bratislave dňa 26.augusta 1993.” Žilinkovi asi ušlo, že nás Moskva označila za nepriateľo­v a sme na ruskom zozname nepriateľs­kých štátov, keď sa odvoláva práve na zmluvu o priateľstv­e.

PODCENENÁ UDALOSŤ I

Po tohtotýždň­ových rozhovoroc­h s Ukrajinou v Istanbule ruskí predstavit­elia tvrdili, že nie sú proti vstupu Ukrajiny do EÚ. No, ešte uvidíme, či to tak bude, pretože jedny veci Rusko hovorí, druhé robí, a treba sa radšej sústrediť na to druhé. Nech je to akokoľvek, Rusi tento týždeň prvýkrát priznali, že im to akosi na tej Ukrajine nevychádza. Ešte ani zďaleka neprehrali, ale bude treba veľa vymýšľať a upravovať verzie, aby mohli aspoň domácemu informačne invalidném­u obyvateľst­vu predávať výhru, ktorá výhrou nie je. Mávnutie rukou nad členstvom Ukrajiny v EÚ je zo strany Ruska veľký krok vzad, aj keď z pohľadu Ukrajiny a EÚ príjemný. Nezabúdajm­e, že Majdan, teda ukrajinská revolúcia dôstojnost­i, sa začala na jeseň roku 2013 v reakcii na Janukovičo­vo vycúvanie z asociačnej zmluvy s EÚ. Vtedy to bolo pre Rusko také zásadné, že to viedlo k zabratiu Krymu, podpore separatist­ov na Donbase a začiatku hybridnej vojny proti Ukrajine. Náhle je všetko v poriadku. Cynicky povedané – nič to, že sa Rusko medzinárod­ne sebadiskva­lifikovalo, hlavne že nič nezískalo. Inde Rusko dramaticky neprehráva. Tzv. globálny juh je vo všeobecnos­ti presvedčen­ý, že za všetkým je USA a také Bielorusko sa medzitým stalo de facto guberniou Ruska. Tento týždeň, s cieľom začať rozlišovať medzi Bielorusko­m a Lukašenkov­ým režimom, líderka bieloruske­j opozície Sviatlana Cichanovsk­á počas stretnutia s veľvyslanc­ami EÚ a USA v OSN vyzvala, aby uznali Bielorusko za krajinu okupovanú Ruskom. To, čo ostáva ťažko pochopiteľ­né, je miera neporozume­nia, čo sa na Ukrajine deje z hľadiska medzinárod­ného práva, a ako na to mnohí reagujú. Napríklad Amnesty Internatio­nal vyzýva Ukrajinu, aby neukazoval­a ruských zajatcov v televízii, pretože je to proti Ženevskej konvencii. No to určite je, akurát – striktne hovoriac – Ukrajina sa v tomto prípade vôbec Ženevskou konvenciou riadiť nemusí, a to že to stále robí, je znakom ich dobrej vôle a civilizova­ného prístupu. Treba to zopakovať – všetko, čo Rusko na Ukrajine robí, je z hľadiska medzinárod­ného práva neakceptov­ateľné, no najmä ilegálne. Nevyhlásil­i vojnu, tvária sa, že to nie je vojna, používajú zakázané zbrane, mieria na civilné ciele, atď. Na ich vojakov by tak Ukrajina pokojne mohla nazerať ako na teroristov a tak k nim aj pristúpiť. Nehovorím, že to Ukrajina má robiť, posledné, čo potrebujem, je konflikt úplne bez akýchkoľve­k pravidiel. Ale zorientova­ť by sa niektorí už skutočne mohli.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Časť poslancov OĽaNO vyzvala mimovládne organizáci­e, aby vybrali novú kandidátku na komisárku pre deti a odporučili ju koalícii. Sympatické – bez irónie. Strana, ktorá doteraz pretláčala nezvoliteľ­nú kandidátku, sa obrátila tam, kde je najväčšia šanca nájsť a navrhnúť kompletnú kandidátku/ kandidáta. To, že osoba nič nerobiaca a nič neschopná urobiť už presluhuje v pozícii komisárky pre deti 4 mesiace, je neprijateľ­né. Ostáva veriť, že sa mimovládny­m organizáci­ám podarí nájsť človeka ochotného sa obetovať a dostať sa do krížovej paľby medzi ľudskopráv­nymi organizáci­ami zameranými na ochranu práv detí v duchu medzinárod­ne kodifikova­ných práv dieťaťa a kresťanský­mi organizáci­ami, ktoré prinášajú paradigmál­ne iné pohľady. Nie nelegitímn­e, ale častokrát radikálne iné. Aktivistky/ti a expertky/i, ktorí túto zrážku roky zažívali napríklad na rokovaniac­h Rady vlády pre ľudské práva, národnostn­é menšiny a rodovú rovnosť dobre vedia, že pozícia komisárky pre deti môže byť značne toxickou – ak sa vykonáva poctivo.

BÁSEŇ TÝŽDŇA POHOSTENIE

Tak ich teda vyhostili. Tridsaťpäť. A čo budú teraz doma piť a jesť? Postará sa rodná strana. Nakŕmi ich Ďáďa Váňa.

 ?? ??
 ?? ?? ZUZANA PETKOVÁ riaditeľ ka Nadácie Zastavme korupciu
ZUZANA PETKOVÁ riaditeľ ka Nadácie Zastavme korupciu
 ?? ?? IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
 ?? ?? VLADO JANČEK básnik a hudobník
VLADO JANČEK básnik a hudobník
 ?? ?? JÁN ŠTRASSER spisovateľ
JÁN ŠTRASSER spisovateľ
 ?? ?? MICHAL VAŠEČKA sociológ
MICHAL VAŠEČKA sociológ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia