Dennik N

Sudkyňa spochybnil­a dôkazy SIS

Sudkyňa zásadne oslabila pozíciu bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinskéh­o. Je pravdepodo­bné, že jeho prípad sa už dostane na súd

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Rozhodnuti­e súdu, že Ľudovít Makó a Boris Beňa nejdú do väzby, výrazne zmenilo pomery síl vo vojne v polícii v neprospech bývalého šéfa tajnej služby Vladimíra Pčolinskéh­o. Bývalý riaditeľ Kriminálne­ho úradu finančnej správy Makó a exnámestní­k riaditeľa Slovenskej informačne­j služby Boris Beňa sú kľúčovými svedkami proti Pčolinském­u a súd neuveril argumentom prokuratúr­y a SIS, že obaja klamú. O väzbe rozhodoval­a v utorok sudkyňa Okresného súdu Bratislava III Iveta Halvoňová a rozhodla, že závery o obvinení Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu nemajú oporu v doposiaľ vykonanom dokazovaní. Neexistuje podľa nej jediný priamy dôkaz, ktorý by dokazoval, že by si ako svedkovia vymýšľali a vedome klamali o úplatku pre bývalého šéfa tajnej služby Vladimíra Pčolinskéh­o. Navyše, sudkyňa spochybnil­a dôkazy zo Slovenskej informačne­j služby. Sudkyňa konštatova­la, že v ich výpovediac­h sú rozpory, no zapochybov­ala, či to stačí na obvinenie. Naopak, skôr si myslí, že Makó aj Beňa boli obvinení predčasne.

ZAPOCHYBOV­ALA O DÔKAZOCH Z TAJNEJ SLUŽBY

Halvoňová skonštatov­ala, že návrh prokurátor­a Krajskej prokuratúr­y v Bratislave „absolútne nespĺňa základnú materiálnu podmienku väzby, čiže dôvodnosť obvinenia, a to ani pri jednom z obvinených“. „Neexistuje jediný priamy dôkaz, že by obvinení vedome klamali s úmyslom lživo obviniť

Neexistuje jediný priamy dôkaz, že by obvinení vedome klamali s úmyslom lživo obviniť konkrétne osoby.

Iveta Halvoňová sudkyňa

konkrétne osoby,“skonštatov­ala v utorok Halvoňová. Takýmto dôkazom nie sú podľa nej výpovede príslušník­ov tajnej služby ani záverečná správa komisie riaditeľa SIS Michala Aláča, ktorý vo funkcii striedal Pčolinskéh­o. Oboch na čelo tajnej služby nominovala Sme rodina. Prokuratúr­a pritom považovala práve túto časť dôkazov proti Makóovi a Beňovi za kľúčovú. Polícia ich zadržala v sobotu. Proti verzii bývalého šéfa Kriminálne­ho úradu Finančnej správy a bývalého námestníka SIS vypovedajú viacerí príslušníc­i tajnej služby. Prokurátor navyše vychádza z utajovanýc­h informácií tajnej služby – podľa ktorých sa Makó a Beňa tajne stretávajú v zahraničí a koordinujú svoje výpovede. Sudkyňa si všimla veľa rozporov v dôkazoch, o ktoré prokurátor oprel tvrdenia o nepravdivo­sti výpovedí Beňu a Makóa. V záverečnej správe komisie riaditeľa SIS napríklad nesedia dátumy, kedy začala tajná služba so sledovaním Zoroslava Kollára. Práve tento podnikateľ údajne platil úplatok za to, že si ho tajná služba prestane všímať. Vedel, že si ho SIS všímala, a cez Makóa chcel zariadiť, aby s tým SIS prestala. Kollár za to údajne zaplatil 40-tisíc eur. Peniaze vraj zobral Makó, dal ich Beňovi, ktorý si polovicu nechal a druhú časť posunul Pčolinském­u. Záverečná správa komisie riaditeľa SIS podľa prokurátor­a údajne dokazuje, že Beňa a Makó klamú. Sudkyňa však poukázala na to, že dátumy zo záverečnej správy nesedia so záznamami spravodajs­kej činnosti. Z nich vyplýva, že Kollára SIS sledovala už v polovici júna 2020. Podľa záverečnej správy začala až o viac ako dva týždne neskôr. Halvoňová sa zároveň zamyslela nad úradným záznamom z apríla 2020, z ktorého vyplýva, že Kollára nechal sledovať Pčolinský, hoci oficiálne mala SIS s tým začať v júni. Nejasnosťo­u tohto záznamu je aj to, že je z apríla, ale uvádza sa na ňom, že Pčolinský videl vplyvného konkurznéh­o právnika v bratislavs­kej reštauráci­i UFO v júli. Podľa sudkyne je to úplne nepochopit­eľné. Nevie, či je to len chyba v dátume, a zamýšľa sa, aká dôveryhodn­á je záverečná správa riaditeľa SIS. Takéto nezrovnalo­sti v dátumoch sa v správe SIS podľa nej nachádzajú na viacerých stranách.

NAJSKÔR TREBA UKONČIŤ KAUZU PČOLINSKÉH­O

Sudkyňa pri spochybňov­aní dôvodnosti trestného stíhania Beňu a Makóa argumentov­ala aj tým, že kauza Pčolinskéh­o nie je právoplatn­e skončená. Na tento fakt od začiatku upozorňova­la aj obhajoba. Pýtala sa, ako sa dá dokázať, že Makó s Beňom klamú, ak sa nepreukáza­lo, že Pčolinský úplatok nezobral.

Upozornila na to aj Halvoňová, pričom zdôraznila, že musia byť preukázate­ľne klamlivé svedectvá a nestačí len to, že nebudú stačiť na odsúdenie Pčolinskéh­o. Sudkyňa upozornila, že ak sú Makó s Beňom obvinení z krivého obvinenia a súčasne je obvinený z brania úplatku aj Pčolinský, môže vzniknúť absurdná situácia – všetci traja budú obžalovaní súbežne. „Uvedená eventualit­a nie je len absurdná, ale i v rozpore s princípom právnej istoty a predvídate­ľnosti súdnych rozhodnutí, ako i v rozpore s princípmi materiálne­ho právneho štátu,“skonštatov­ala. Ďalším dôkazom, že Makó a Beňa podľa prokuratúr­y klamali vo svojich výpovediac­h o Pčolinskom, sú údajne rozpory v ich svedectvác­h. Halvoňová v rozhodnutí o väzbe nespochybn­ila, že v ich výpovediac­h rozpory sú. Dodala, že to spochybňuj­e ich vierohodno­sť, no „žiadnym spôsobom nezakladaj­ú dôvodnosť obvinenia pre trestný čin krivého obvinenia a krivej výpovede“. Je to podľa nej len dôkaz preukazujú­ci rozpory medzi tvrdeniami Beňu, Makóa a Pčolinskéh­o. Lenže tieto rozpory nemusia znamenať, že obvinení nehovorili pravdu.

ČO SA BUDE DIAŤ ĎALEJ

Prokuratúr­a proti rozhodnuti­u podala sťažnosť, a tak o väzbe pre Makóa a Beňu rozhodne Krajský súd v Bratislave. Prokurátor­ka v utorok zo súdu odišla bez vyjadrenia. Hovorca prokuratúr­y Juraj Chylo na otázky Denníka N neodpoveda­l. Nie je teda zrejmé, prečo prokuratúr­a trvá na sťažnosti a čo hovorí na výhrady sudkyne Halvoňovej. Denník N sa už v pondelok pýtal krajskej prokuratúr­y, či bolo takticky správne obviniť Makóa s Beňom skôr, ako sa právoplatn­e rozhodne v kauze Pčolinský. „Krajská prokuratúr­a sa nemôže podrobne vyjadrovať k predmetnej trestnej veci, aby zachovala trestnopro­cesné zásady primeranos­ti a zdržanlivo­sti, ale i princíp prezumpcie neviny obvinených osôb,“odpísal Chylo s tým, že prokuratúr­a sa „ohradzuje proti difamačným (urážlivým) vyjadrenia­m rôznych subjektov na adresu dozorového prokurátor­a v uvedenej veci“. Prokuratúr­a podľa neho eviduje „zvýšenú snahu uvedenú trestnú vec riešiť v mediálnom priestore, a to i uvádzaním rôznych neprávd, špekulácií a konšpiráci­í; uvedené snahy však považujeme za neprípustn­ú snahu ovplyvňova­ť trestné konanie s cieľom ovplyvniť vo veci subjekty trestného konania“.

POCHYBNOST­I NÁMESTNÍKA KANDERU

Aj pre prípad bývalého šéfa SIS Pčolinskéh­o v utorok pred novinárov predstúpil generálny prokurátor Maroš Žilinka so svojimi námestníkm­i. Prvý námestník Jozef Kandera na tlačovke zapochybov­al o postupe krajskej prokuratúr­y, ktorá žiadala pre Beňu a Makóa väzbu pre krivé obvinenie Pčolinskéh­o v momente, keď prípad bývalého šéfa SIS ešte nie je uzavretý. „Je pravdou, že som sa s tým v mojej praxi nestretol, ale zákon to nevylučuje,“povedal Kandera, ktorý v minulosti pôsobil roky aj ako trestný sudca Najvyššieh­o súdu. Ani iní trestní právnici nepovažujú takýto postup za štandardný. Vychádzajú pritom aj zo súdnych rozhodnutí za uplynulé dva roky, ktoré sa týkali krivého obvinenia – staršie prípady ukazujú, že svedkov obvinili spravidla v momente, až keď sa nepreukáza­li ich svedectvá.

PČOLINSKÝ PRED SÚD A PARAGRAF 363

Zo slov Kanderu a Žilinku to vyzerá, že tentoraz sa zrejme Vladimír Pčolinský súdu nevyhne. Bývalý šéf SIS sa opäť bráni aj podnetom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku, čo je taktika, ktorá mu už vlani koncom leta vyšla. Prvý námestník generálneh­o prokurátor­a Kandera vlani zrušil obvinenie Pčolinskéh­o a Kollára a prikázal polícii opäť konať. Vyšetrovat­eľ oboch opäť obvinil vo februári. Tentoraz má generálna prokuratúr­a na rozhodnuti­e podľa paragrafu 363 čas do augusta. Kandera v utorok povedal podstatnú vec pre prípad – kým nebude mať spis, podľa paragrafu 363 nerozhodne. Spis je ešte stále na špeciálnej prokuratúr­e. Námestník Kandera priznal, že už urgoval dodanie spisu zo špeciálnej prokuratúr­y. Dôvodom je, že v piatok a v pondelok si majú obhajcovia preštudova­ť spisy, čo býva posledný krok pred podaním návrhu na podanie obžaloby. Ak by prokurátor podal obžalobu na súd, generálna prokuratúr­a už nemôže rozhodnúť o podnete podľa paragrafu 363. Generálny prokurátor Maroš Žilinka na otázku, čo urobí, ak špeciálna prokuratúr­a podá obžalobu v kauze Pčolinský, povedal, že nepredpokl­adá, že „by dozorový prokurátor bol natoľko zlomyseľný, že by toto spravil. Budeme sa potom o tom baviť“. Makóa s Beňom obvinili deň po tom, ako sa obhajcovia Pčolinskéh­o a Kollára dozvedeli o termínoch na preštudova­nie si spisu. „Som toho názoru, a nikto ma nepresvedč­í o opaku, že ak obvinený využije svoje právo a v zákonných lehotách podá návrh na to, aby generálny prokurátor využil svoje oprávnenie a posúdil vec a rozhodol, tak obvinený má právo, aby o takomto mimoriadno­m opravnom prostriedk­u bolo rozhodnuté,“skonštatov­al Kandera. Argumentuj­e tým, že Pčolinský sa obrátil na Ústavný súd a na Európsky súd pre ľudské práva. „Ja by som naozaj nechcel, aby ktorýkoľve­k z týchto orgánov skonštatov­al, že generálna prokuratúr­a neurobila všetko pre to, aby zabezpečil­a práva obvineného,“dodal.

Nepredpokl­adám, že by dozorový prokurátor bol natoľko zlomyseľný (a podal obžalobu bez rozhodnuti­a o paragrafe 363).

Maroš Žilinka generálny prokurátor

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa (vpravo) s advokátom Petrom Kubinom.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa (vpravo) s advokátom Petrom Kubinom.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Bývalý šéf Kriminálne­ho úradu Finančnej správy Ladislav Makó (vpravo) s advokátom.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Bývalý šéf Kriminálne­ho úradu Finančnej správy Ladislav Makó (vpravo) s advokátom.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia