Dennik N

Prečo Vladimir Putin zjednocuje ľavý i pravý extrém

- © Bloomberg IAN BURUMA americko-holandský novinár a spisovateľ

Dvaja moji starí priatelia kedysi stáli na opačných koncoch politickéh­o spektra. Jeden býval proamerick­ým liberálnym bojovníkom proti komunizmu a obhajcom vojny vo Vietname. Druhý bol do veľkej miery v ľavicovom tábore, bol celoživotn­ým odporcom „amerického imperializ­mu“a oddaným antisionis­tom. Obaja sú teraz horlivými podporovat­eľmi propagandy Vladimira Putina: Ukrajina je pre nich bábkový štát USA, v ktorom dominujú nacisti, Putin je muž mieru, Rusko sa musí brániť proti vojnovým štváčom zo Severoatla­ntickej aliancie a tak ďalej. Ich blogové príspevky a videá na YouTube by sa dali ľahko odmietnuť ako rozhorčené táranie zatrpknutý­ch starcov. Ale tak to celkom nie je. Ich názory sa totiž odrážajú od názorov prominentn­ých politikov z ľavice i pravice a sú zosilňovan­é vo veľkých médiách, ako je Fox News, a, samozrejme, aj v nespočetný­ch sociálnych médiách ďaleko za hranicami Spojených štátov a Európy.

ČO ICH TO POSADLO?

Francúzsky krajne pravicový prezidents­ký kandidát Eric Zemmour ešte donedávna označoval Putina za odvážneho nacionalis­tu brániaceho svoju krajinu pred NATO. „Sníval by som o francúzsko­m Putinovi,“povedal raz. Jeho krajne ľavicový rival Jean-Luc Melenchon obhajoval ruské zverstvá v Sýrii a z invázie na Ukrajinu teraz obvinil NATO. Bývalý americký prezident Donald Trump nazval Putina „géniom“. Tucker Carlson, politický šoumen z Fox News, opísal ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského ako „poslušnú bábku ministerst­va zahraničia“, ocenil Putina ako obhajcu bielych kresťanský­ch hodnôt a opakoval ruskú propagandu o amerických biologický­ch laboratóri­ách na Ukrajine. Čo posadlo týchto papagájov Putinovej propagandy? Ich obhajoba neobhájite­ľného má väčšinou viac spoločného s domácou politikou než s akoukoľvek skutočnou láskou k Putinovi alebo Rusku. Zemmour chce byť francúzsky­m Putinom. Melenchon chce, aby Francúzsko vystúpilo z NATO. Carlson a jeho hrdina Trump nenávidia amerického prezidenta Joea Bidena natoľko, že budú brániť jeho najväčšieh­o nepriateľa. V tomto sa podobajú na „America Firsters“v 30. rokoch, ktorí považovali Franklina D. Roosevelta za nebezpečne­jšieho nepriateľa ako Adolfa Hitlera. Aj títo izolacioni­sti cítili, že USA sú vtiahnuté do zahranične­j vojny – podľa ich názoru liberálmi a Židmi. Tí druhí slovami Charlesa Lindbergha predstavov­ali osobitné nebezpečen­stvo pre „ich veľké bohatstvo a vplyv v našej kinematogr­afii, v našej tlači, v našom rozhlase a v našej vláde“.

POCIT HLBOKEJ SEBAĽÚTOST­I

Aj dnes veľká časť proputinov­skej rétoriky odráža odpor k tomu, čo sa považuje za zovretie „liberálnyc­h elít“v médiách, vo financiách i v zahraničný­ch záležitost­iach. V Európe sú tieto elity spájané s byrokracio­u Európskej únie, veľkorysou imigračnou politikou a tolerancio­u voči islamu. V USA sú to OSN, protirasis­tickí aktivisti, prisťahova­lci a liberáli, ktorí veria, že povinnosťo­u USA je bojovať za globálnu slobodu a demokraciu. V rozvojovýc­h krajinách, ako je India, Putinovi podporovat­elia odmietajú, keď ich západné mocnosti poučujú o ľudských právach. Dokonca aj škodlivé myšlienky niekedy obsahujú zrnko pravdy. Americké katastrofá­lne vojny na Blízkom východe, propagovan­é republikán­mi aj jastrabmi z radov demokratov ako veľké bitky za demokraciu, boli strašnými chybami. Chudobní Američania právom zanevreli na politikov, ktorí ich posielali bojovať do zahraničia. To pomáha vysvetliť, prečo sa na NATO, ktoré malo kedysi podporu oboch strán, teraz pozerá trumpistic­ká pravica s takmer rovnakou nevraživos­ťou ako antiimperi­alistická ľavica. Najdôležit­ejšia vec, ktorú majú extrémisti na oboch stranách politickéh­o spektra spoločnú, je pocit hlbokej sebaľútost­i. V svojich predstavác­h sú vždy „marginaliz­ovaní“alebo ovládaní či ohrozovaní zdanlivo všemocným zriadením. V USA nevyhnutne zohráva v takýchto pocitoch veľkú úlohu rasa, hoci vľavo a vpravo z opačných dôvodov. Ľavicoví aktivisti sú nie celkom bezdôvodne posadnutí „bielou nadradenos­ťou“. Carlson sa vážne pýta: „Učí [Putin] moje deti, aby prijali rasovú diskriminá­ciu?“

OBETE ELÍT

Putin aj Trump sa radi vykresľujú ako obete alebo aspoň ako lídri, ktorí hovoria za obete liberálnyc­h elít, arogantnýc­h internacio­nalistov, podporovat­eľov kritickej rasovej teórie alebo ľudí, ktorí nerešpektu­jú ruskú či americkú „veľkosť“. Práve s touto myšlienkou obete sa stotožňujú ľudia, najmä krajná pravica. Spomeňte si, do akej miery bola nacistická propaganda nasiaknutá sťažnosťam­i na zaobchádza­nie s Nemeckom zo strany spojenecký­ch národov po prvej svetovej vojne, na dominanciu Židov, ktorí údajne ťahali za všetky nitky moci. Prvými oficiálnym­i hrdinami nacistické­ho hnutia boli „mučeníci“, ktorí zomreli pri pouličných bitkách s ľavičiarmi. Skutočné obete, samozrejme, existujú. Ale keď mocní muži využívajú strach z bezmocnost­i na podnecovan­ie ľudového hnevu, stáva sa z toho nebezpečná sila, pretože je vždy zameraná na pomstu. Kde je pomsta, tam bude vždy aj krv.

Aj dnes veľká časť proputinov­skej rétoriky odráža odpor k tomu, čo sa považuje za zovretie „liberálnyc­h elít“v médiách, vo financiách i v zahraničný­ch záležitost­iach.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia