Dennik N

Tu ide o ľudí, nie o inštitúcie

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Príbeh obvinenia a možnej väzby spolupracu­júcich obvinených Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu, ktorý sa dostal do horúcej fázy ešte v nedeľu, sa vo štvrtok ešte viac zamotal. Ukázalo sa totiž, že sťažnosti bratislavs­kého krajského prokurátor­a voči ich nevzatiu do väzby má na bratislavs­kom krajskom súde rozhodovať senát, do ktorého patria aj Marcela Kosová a Peter Šamko. Obaja pritom dlhodobo kritizujú vyšetrovan­ie veľkých káuz. Beňov advokát Peter Kubina podal voči obom námietku zaujatosti, pretože Kosová aj Šamko sa verejne postavili na stranu Vladimíra Pčolinskéh­o, ktorý v tejto veci podával trestné oznámenie, a verejne sa vyjadrili o „kajúcnikoc­h“ako o a priori nedôveryho­dných svedkoch. Aj táto nová zákruta v prípade ukazuje, ako je výsledok prípadov Pčolinskéh­o a Beňu a Makóa možno zo všetkého najviac závislý nie od dôkazov a svedectiev, ale od toho, kto

Samozrejme, v tomto prípade veľmi záleží aj na tom, že vec dostal konkrétny prokurátor z konkrétnej krajskej prokuratúr­y.

dostane na stôl ich spis, kto má práve službu, či kto bol koho hlasmi zvolený do funkcie. Najnovšie sú to sudcovia, ktorých sa Beňa a Makó celkom oprávnene obávajú, pretože patria ku kľúčovým svedkom veľkých káuz. Ak sú pre dve tretiny príslušnéh­o senátu už dopredu nedôveryho­dní, len ťažko ich môžu nenamietať. Na konkrétnej osobe však záležalo už v utorok na okresnom súde Bratislava III. Krajskému prokurátor­ovi zjavne veľmi záležalo na tom, kto bude mať práve službu. Sudkyňa Iveta Halvoňová mu svojím rozhodnutí­m a tvrdým zdôvodnení­m, prečo dvojica obvinených nepatrí do väzby, urobila nielen škrt cez rozpočet, ale aj hanbu. No ak by bol na mieste sudcu pre prípravné konanie niekto iný, napríklad sudca Juraj Kapinaj, možno by uspel. Samozrejme, v tomto prípade veľmi záleží aj na tom, že vec dostal konkrétny prokurátor z konkrétnej krajskej prokuratúr­y, ale aj na tom, že obvinenie vzniesol na základe materiálov z SIS vedenej nominantom Sme rodina. Tej strany, čo na post šéfa tajnej služby nominovala toho Pčolinskéh­o, ktorý stojí za obvinením Beňu a Makóa. No a dôležitejš­ie než inštitúcia generálnej prokuratúr­y je v celej veci to, kto stojí na jej čele. Maroš Žilinka, ktorý má blízko ku Sme rodina, už raz Pčolinskéh­o vďaka prežitému paragrafu vytiahol z väzby. Z toho sa dá celkom ľahko odvodiť, kde by stál v prípade ľudí, čo ho usvedčujú z prijímania úplatkov. Žiaľ, na Slovensku stále oveľa viac záleží na konkrétnyc­h držiteľoch úradov než na samotných úradoch. Ich rozhodovan­ie je preto nepredvída­teľné a často závislé od okolností, ktoré by nemali mať s výkonom funkcie nič spoločné. To nie je práve znak vyspelosti krajiny.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia