Dennik N

Po Buči neplatí už vôbec nič

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň uplynulého týždňa

-

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Po stiahnutí ruských vojakov z niekoľkých ukrajinský­ch miest neďaleko Kyjiva sa každú hodinu objavujú nové dôkazy o zverstvách. Očití svedkovia hovoria o svojvoľnýc­h popravách, znásilňova­ní a rabovaní. Musíme pomôcť zhromaždiť dôkazy, aby jedného dňa bolo možné Putina a všetkých zodpovedný­ch postaviť pred Medzinárod­ný súdny dvor v Haagu. Ani to však nestačí. Potrebné sú prísnejšie sankcie EÚ voči Rusku. Vytrvalé opakovanie vojnových zločinov a taktík genocídy je všetkým zrejmé a zoznam po 2. svetovej vojne je, žiaľ, príliš dlhý. Preto je potrebné urobiť viac pre potrestani­e zločincov. Či už sú to drobní balkánski diktátori alebo tí, ktorých veľvyslanc­i sedia v Bezpečnost­nej rade OSN. Zločiny v Buči môžu byť politickým bodom obratu vo vojne na Ukrajine: uvedomenie si, že s Putinom nebude žiadny „návrat do normálu“, že neexistujú rýchle východiská z vojny. Ak dovolíme zničenie európskej krajiny, už nebude existovať „európsky poriadok“, ktorý treba brániť. Úplne stratíme tvár. Morálny imperatív je najdôležit­ejšie kritérium akéhokoľve­k rozhodnuti­a. Diktát ekonomiky nad politikou nás nezachráni, ani opakovanie cynického opísania zverstiev podľa Kremľa.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Rast cien stále pokračuje. Ekonómovia sa zhodujú, že faktorov inflácie je viacero. Tu zhoda končí, zdôrazňujú rozdielne príčiny najmä podľa toho, aké inštitúcie reprezentu­jú. Výsledok diskusie a sporov je v konštatova­ní, že dôvodom je synergia: 30 rokov fungujúcej monetárnej politiky centrálnyc­h bánk a finančných trhov s rastúcim zadlžovaní­m štátov, doznievajú­cej finančnej krízy, pandemický­ch lockdownov a opatrení, následného reštartu dopytu po tovaroch s obmedzenou logistikou, zmenou spotrebnéh­o správania sa občanov a podnikateľ­ských stratégií ako reakcie na vysoké ceny energií už pred vojnou na Ukrajine vrátane prijímania opatrení na riešenie klimatický­ch zmien. Vzájomné sankcie Západu a Ruska ceny energií, bývania, potravín, tovarov ďalej zvyšujú. Inflácia na jednej strane požiera kúpnu silu a na druhej strane poškodzuje konkurenci­eschopnosť firiem… Z dlhodobého hľadiska by to mohlo spomaliť ekonomiku a stáť pracovné miesta. Všetky vlády sú v súčasnosti pod veľkým tlakom, aby čelili rastúcemu znepokojen­iu spotrebite­ľov a firiem, ktorí vidia, že ich účty raketovo rastú a ich životná úroveň je ohrozená. Tentoraz sú to peňaženky „ľudí“a existencia firiem, ktoré sú ohrozené, a to hovorí veľa o skutočnom rozsahu a potenciáln­om nebezpečen­stve novej výzvy, ktorú musí politika zvládnuť. Je zrejmé, že takúto situáciu nemôže zjemniť a už vôbec riešiť jeden jednorazov­ý príspevok pre vybrané sociálne situácie. Preto vlády pristúpili, okrem našej, k prijatiu kombinácie opatrení, pretože dôsledky kombinácie faktorov sú celoplošné a svojou intenzitou rozdielne.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Viktor Orbán vyhral parlamentn­é voľ by v Maďarsku, tak rozhodli občania Maďarskej republiky, je to ich vec. No Orbánov postoj k Putinovej agresii voči Ukrajine je aj naša vec: s týmto pánom dýchame ten istý vzduch v troch spoločných zoskupenia­ch – v Európskej únii, v NATO a ešte aj vo Višegráde. Ak Orbán vo svojom víťaznom prejave povie, že vyhral aj proti ukrajinské­mu prezidento­vi, je to zoči-voči masakrovan­iu civilného obyvateľst­va na Ukrajine neuveriteľ­ný cynizmus – človek, ktorý niečo také vypustí z huby, je jednoducho Putinov spoluzloči­nec. Ale možno je to celé oveľa jednoduchš­ie. Možno sa Viktorovi Kisputinov­i sníva o vlastnej „špeciálnej operácii“, po ktorej by vznikla a bola uznaná Zakarpatsk­á ľudovú republika, Sedmohrads­ká ľudová republika, Žitnoostro­vská ľudová republika…

PREŠĽAP TÝŽDŇA I

Neprekvapi­lo by ma, keby – pánboh s nami a zlé preč! – Fico, Danko, Blaha či Kéry privítali ruské vojská na Slovensku orgovánom. Horšie je, že sa k nim svojím spôsobom pridali aj lídri vládnej koalície – iste nechtiac, ale o to trápnejšie. Igor Sputnikovi­č Matovič by aj dnes doviezol od Putina neregistro­vanú vakcínu, lebo veď ide o ľudské životy. Áno, ide – o tie v Mariupole či Buči! A Richard Rubľovič Sulík, ktorý už dávno odpísal Krym, by teraz pokojne zaplatil za plyn ruskými bumažkami, ak si to gosudar praje. Žiaľ, aj takto sa to dá dať na Orbána a vyhrať nad Zelenským.

PREŠĽAP TÝŽDŇA II

Ruský „odborník na politické kampane“Timofej Sergejcev by ostal pre svet neznámym hmyzom, keby ruská štátna agentúra RIA nezverejni­la jeho článok s názvom Čo by Rusko malo spraviť s Ukrajinou. Podľa Tim. Ser. sú Ukrajinci nacistický národ, ktorý sa má čiastočne zlikvidova­ť, čiastočne tvrdo prevychova­ť, Ukrajinu treba pripojiť k Rusku a ruskými rukami očistiť ukrajinskú spoločnosť. O tom, že hlavu a ruku Tim. Ser. viedol Putler z bunkra v Kremli, niet najmenších pochýb, a takisto ani o tom, že Tim. Ser. len opajcoval nacistické „konečné riešenie“(Endlösung) z roku 1942.

UDALOSŤ TÝŽDŇA I.

Krajská prokuratúr­a Bratislava chcela väzobne stíhať Ladislava Makóa a Borisa Beňu za krivú výpoveď, obaja svedčia v kauze bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinskéh­o, že mal vziať úplatok. Okresný súd Bratislava III ich napokon do väzby nevzal, rozhodovať bude ešte krajský. Modus operandi trestných stíhaní svedkov v korupčných kauzách a policajtov, ktorí ich vyšetrujú, je nápadne podobný. Všade figuruje bratislavs­ká krajská prokuratúr­a a návrhy smerujú ku konkrétnem­u sudcovi. Začalo sa to takáčovcom Csabom Dömötörom, ktorý sa priznal a Krajská prokuratúr­a Bratislava s ním expresne uzavrela dohodu o vine a treste, ktorú schválil tento sudca. Rovnaký vzal na návrh Krajskej prokuratúr­y Bratislava do väzby vyšetrovat­eľov korupčných káuz. Na príkaz Krajskej prokuratúr­y Bratislava cez víkend zadržali Makóa a Beňu, službu mal opäť spomínaný sudca. Po medializác­ii tejto informácie však napokon rozhodoval­a sudkyňa, ktorá ho v službe striedala. Ak má súd štyroch trestných sudcov, na každého z nich vychádza služba raz do mesiaca. Ako hovorí Beňov advokát Peter Kubina, ani blesk neudrie trikrát na to isté miesto.

UDALOSŤ TÝŽDŇA II.

O Marianovi Kotlebovi, ktorý bol pôvodne odsúdený na roky väzenia pre propagáciu fašizmu, rozhodoval Najvyšší súd. Predtým anonym nahlásil, že na súde je bomba. Jediné, čo vybuchlo, bol rozsudok. Najvyšší súd dal Kotlebovi len podmienku.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Buča. Udalosť a slovo týždňa. Človek sa celé dni zamýšľa, čo ho šokovalo viac. To, že sa to vôbec stalo? Či to, že vrahovia svoje obete celé dni nechali ležať na ulici? Alebo to, ako viditeľne stihli otupieť obyvatelia Buče, ktorí prežili a teraz zjavne budú potrebovať psychologi­ckú pomoc? Pri spracováva­ní masakry som si uvedomil, že pomyselnú hitparádu neuveriteľ­nosti u mňa opäť raz vyhral Kremeľ, ktorý ústami hovorkyne ministerst­va zahraničia Marije Zacharovov­ej vyhlásil: „Zábery na mŕtvych civilistov v ukrajinske­j Buči podľa Moskvy „nariadili“Spojené štáty ako súčasť sprisahani­a obviňujúce­ho Rusko.“Žiada sa mi spýtať – a hlasy počujete? Áno, vyzerá to ako výplod chorého mozgu, ale pozor – dezinformá­tori pseudoinfo­rmáciu o hercoch ležiacich na zemi už prebrali a aktívne rozvíjajú. A sem sme dospeli vďaka jednému darebáckem­u štátu, v ktorom tajná služba vlastní štát a premenila ho na svoj obraz. A toto mimochodom nie je rusofóbia – aspoň buďte trochu inovatívni a neopakujte tak okato tú putinovskú propagandu, aspoň príďte s niečím svojím – tento termín „vynašiel“jeden z neúspešnýc­h ruských spisovateľ­ov a ruskí trolovia ho začali opakovať. A tak teraz aj vďaka Buči vidíme v priamom prenose, čo to znamená žiť v postfaktuá­lnej dobe. Neplatí nič, všetko je spochybnit­eľné, žiaden dôkaz neobstojí, všetko môže byť vyrobené a ak sú dôkazy príliš silné – poviem, že „mám taký pocit, že je to inak“. Pretože z nejakých dôvodov pri argumentác­ii ľudí začali zaujímať pocity, nie argumenty samotné. To je ale koniec našej civilizáci­e. Osvietensk­á doba je založená na racionalit­e, je oslavou rozumu a teda argumentov. Predosviet­enská doba bola založená na teologický­ch pravdách, ale – takisto mala presné pravidlá – aj keď niektoré z nich boli zjavené. Tu, teda v dobe masakry v Buči, však neplatí nič. Neexistujú fakty, nie sú referenčné rámce a najmä – už nie sú kategórie dobra a zla. Sú už iba ad hoc pocitové interpretá­cie diania. Nie interpretá­cie sociálnej reality, ale iba diania v zmysle pocitovej reflexie toku času.

BÁSEŇ TÝŽDŇA Bez debaty

Keď už teda dochádzajú slová, ako sa má s vrahmi debatovať? V časoch, keď už nestačí byť slušný, chce to iný systém. Protivzduš­ný.

 ?? ??
 ?? ?? ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
 ?? ?? IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
 ?? ?? VLADIMÍR JANČEK básnik a hudobník
VLADIMÍR JANČEK básnik a hudobník
 ?? ?? JÁN ŠTRASSER spisovateľ
JÁN ŠTRASSER spisovateľ
 ?? ?? MICHAL VAŠEČKA sociológ
MICHAL VAŠEČKA sociológ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia