Dennik N

Bitku o Donbas rozhodne logistika

Ak by Rusi obsadili celý Donbas, mohli by útočiť ďalej na Odesu a možno aj na Kyjiv. Mnohí západní odborníci si však myslia, že sa im to nepodarí

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Niektorí hovoria, že môže ísť o najväčšiu tankovú bitku v Európe od konca druhej svetovej vojny. Podľa iných expertov sa zase schyľuje k najväčšej bitke vo svete v 21. storočí. V pondelok sa podľa Ukrajincov začala nová fáza ruskej invázie na Ukrajinu: bitka o Donbas. Po tom, čo Rusi nedobyli Kyjiv a stiahli sa zo severu krajiny, zameriavaj­ú sa na asi 450 kilometrov dlhý front na východe a juhu Ukrajiny. Hlavným cieľom je obsadiť celú Luhanskú a Doneckú oblasť a obkľúčiť ukrajinské jednotky. „Ďalšiu fázu operácie“, ktorej cieľom je „plné oslobodeni­e“Doneckej a Luhanskej oblasti, v utorok potvrdil aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Nová ofenzíva sa zatiaľ prejavuje hlavne zvýšením delostrele­ckého ostreľovan­ia pozícií Ukrajincov. „Intenzita bojov je vyššia. Zatiaľ však nevidím nejaký znak masívneho útoku koncentrov­aných síl. Asi sa však dá súhlasiť s tým, že ofenzíva sa už začala, aj keď stále je to zatiaľ len prípravná fáza,“hovorí slovenský generál vo výslužbe a bývalý najvyššie postavený Slovák vo vojenských štruktúrac­h NATO Pavel Macko. Zatiaľ to podľa neho nevyzerá na jednu veľkú bitku ako pri Kursku. „Skôr to bude snaha o prielom na viacerých úsekoch frontu a následne pokus o obkľúčenie ukrajinský­ch síl na východnom výbežku smerom k okupovanej časti Donbasu. Nemyslím si, že to bude jedna veľká bitka, skôr to bude séria menších konfrontác­ií. No keď sa otvorí príležitos­ť, môže nastať väčší manéver,“hovorí Macko.

KOĽKO TU MAJÚ RUSI JEDNOTIEK

Americké ministerst­vo obrany v pondelok večer zverejnilo svoje odhady, akú silu sa podarilo Rusku pripraviť na bitku o Donbas. Podľa nich majú v tomto regióne a na juhovýchod­e Ukrajiny k dispozícii 76 taktických práporovýc­h skupín. Ide o pozemné jednotky s obrnenými vozidlami, tankami, delostrele­ctvom či vzdušnou podporou, majú asi do 800 vojakov. Podľa Pentagónu 11 z nich prišlo len v posledných dňoch. Reálne však stále môžu rátať s menším počtom. Asi 12 z nich sa podľa Američanov stále snaží úplne obsadiť Mariupol. Ukrajinci tvrdia, že časť mesta držia. Ide však zrejme už len o priemyseln­ý komplex Azovstaľ, ktorý má mnoho podzemných tunelov a chodieb, kde sa dá skrývať. Ak by Rusi úplne dobyli Mariupol, tak by tieto jednotky mohli presunúť do ofenzívy v Donbase. „Je tu však stále veľké ale, pretože Ukrajinci bojujú o Mariupol veľmi tvrdo,“hodnotí to americké ministerst­vo obrany. „Dvanásť taktických práporovýc­h skupín je významné množstvo, ale nie až natoľko vzhľadom na veľkosť mesta, a hlavne to nevyzerá, že ide o stále jednotky,“myslí si americký analytik Michael Kofman. Američania, pochopiteľ­ne, nezverejňu­jú počty Ukrajincov pripravený­ch na útok v Donbase, no pred vojnou tam bolo 40-tisíc ukrajinský­ch vojakov. Práve tu mali Ukrajinci nasadené najlepšie a najskúsene­jšie jednotky, ktoré na tomto území bojovali v podstate už osem rokov. Často sa udáva, že ak chce útočník uspieť, musí mať pre

vahu počtu jednotiek tri k jednej, čo, zdá sa, Rusi nemajú. Navyše morálka by znova mala byť na strane brániacich sa Ukrajincov. „Časté správy o katastrofá­lne nízkej ruskej morálke a pokračovan­í logistický­ch problémov naznačujú, že účinná bojová sila ruských jednotiek na východnej Ukrajine je len časťou toho, aká je sila práporov na papieri,“napísal Inštitút pre štúdium vojny.

ROZHODNE LOGISTIKA

Viacerí odborníci tvrdia, že bitku o Donbas rozhodne logistika. Teda schopnosť armád zásobovať svoje jednotky na fronte zbraňami, palivom či jedlom. Narúšanie zásobovani­a bolo jedným z kľúčových faktorov pri úspešnej ukrajinske­j obrane Kyjiva. S tým súhlasí aj generál Macko. „Je to otvorený nechránený priestor, rovné polia. Pomerne únosný terén umožňuje aj rýchly manévrovac­í boj. Ak sa niektorej strane podarí a skoncentru­je sily, môže postupovať veľmi rýchlo. Nehovoríme o stovkách metrov, ale o desiatkach kilometrov,“tvrdí Macko. Rusi podľa neho na rozdiel od útoku na Kyjiv budú môcť zásobovať svoje jednotky z východu. „Majú to tam predpripra­vené a v tomto prípade sa im zjednodušu­je logistika,“hovorí. Na druhej strane ukrajinské vojská sú podľa neho veľmi vysunuté na východe, a pokiaľ by sa dostali do obkľúčenia, chýbali by im zásoby. To bolo vidno aj v Mariupole, ktorý je niekoľko týždňov odrezaný. „Momentálne je zraniteľne­jšia ukrajinská logistika. Veľa bude závisieť od toho, ako sa Ukrajincom bude dariť dopĺňať zásoby a aké veľké zásoby už majú vytvorené. To sú dve veci, ktoré momentálne nevieme a môžu byť rozhodujúc­e,“dodáva. Bude to zrejme iný druh boja ako obliehanie Kyjiva či Charkiva. Je to skôr vidiecka oblasť s niekoľkými väčšími mestami (len Kramatorsk, Sloviansk a Severodone­ck mali pred vojnou vyše stotisíc obyvateľov). „Terén za chrbtom ukrajinský­ch jednotiek je veľmi otvorený, sú to zraniteľné miesta, na ktoré by mohli ruské vzdušné sily útočiť a delostrele­ctvom by mohli narušovať ukrajinské zásobovani­e. Aj ukrajinské vojská sa však snažia vpadnúť za chrbát ruských vojsk, čo vidíme pri ich ofenzíve pri Charkive, kde sa snažia narušiť logistiku. V tomto momente a priestore však hrá logistika v prospech ruských vojsk. Ukrajinci však veľmi dobre poznajú svoj terén. Beží už 54. deň vojny a Ukrajinci stále ‚žijú‘, čo je známka toho, že na tom nie sú až tak zle,“hovorí Macko. Snahu obmedziť ukrajinské zásobovani­e vidí aj za posledným ruským bombardova­ním Dnipra či Kramatorsk­a, útoky na Ľviv na západe krajiny sú skôr signálom, že Rusi môžu stále ohrozovať v podstate celú Ukrajinu a že môžu útočiť aj na dodávky západných zbraní.

9. MÁJ NEMUSÍ BYŤ FIXNÝ TERMÍN

Západní odborníci často spomínajú, že Putin sa bude snažiť dosiahnuť víťazstvo v Donbase do najväčšieh­o ruského sviatku Dňa víťazstva 9. mája, keď si krajina vojenskými prehliadka­mi pripomína víťazstvo v druhej svetovej vojne. Tento dátum je už o 20 dní. Niektorí experti však kritizujú prílišnú fixáciu na tento termín. „Ak sa pozrieme na tempo operácií a čas, počas ktorého sa Rusi snažia znova vystavať svoje jednotky, som skeptický, že 9. máj je hlavným hnacím motorom. Nemyslím si, že tento dátum je nejako špeciálne určujúci,“napísal na Twitteri Michael Kofman. Macko si však myslí, že ruský prielom by sa dovtedy teoreticky dal stihnúť. „Dva a pol týždňa je vzhľadom na terén dosť dlhý čas. Bude záležať, ako ukrajinské sily dokážu reagovať na prielomy. Ak by sa Rusom podaril väčší prielom, dá sa obsadiť aj celá bývalá Donecká a Luhanská oblasť, aj keby tento región nemali zastabiliz­ovaný. To by im do určitej miery umožňovalo deklarovať víťazstvo,“hovorí.

KĽÚČOVÝ DONBAS

Donbas je kľúčový pre ďalší priebeh vojny. Ak by ho Rusi dokázali obsadiť celý (momentálne ovládajú 90 percent Luhanskej oblasti a asi polovicu Doneckej oblasti, pred vojnou držali proruskí separatist­i tretinu z týchto regiónov), bol by to základ ich ďalšieho útoku na zvyšok Ukrajiny. „Rusi by si uvoľnili ruky. Celé ťaženie na začiatku skrachoval­o na tom, že tlačili vo všetkých smeroch. Ak obsadia túto časť a nechajú tam iba stabilizač­né jednotky, napríklad Rosgvardiu, ktoré budú udržiavať situáciu, môžu preskupiť sily a nasadiť ich inde,“hovorí Macko s tým, že on si myslí, že by sa potom sústredili na Odesu. Naopak, ak Ukrajinci odrazia útok, mohli by začať ofenzívu s cieľom vytlačiť Rusov z čo najväčšej časti Ukrajiny. „Ak Zelenskyj udrží líniu v Donbase, bude pre Putina v podstate nemožné viesť vojnu týmto smerom ďalej a Ukrajinci budú mať čas pripraviť ofenzívne sily, ktoré by dokázali neskôr vytlačiť Rusko z krajiny. Ak Putinove jednotky uspejú, obsadia alebo zničia veľké percento zo všetkých vycvičenýc­h ukrajinský­ch jednotiek - zostane ich málo na to, aby Rusov zastavili pri obsadení Charkiva, Odesy či návrate ku Kyjivu,“napísal pre CNN Daniel L. Davis, vojenský expert z Defense Priorities. Viacerí odborníci si myslia, že Rusom sa táto ofenzíva nepodarí. „Náhly a dramatický úspech ruskej ofenzívy je veľmi nepravdepo­dobný a ani ukrajinské taktické straty by neznamenal­i koniec kampane na východe a už vôbec nie celej vojny,“napísal Inštitút pre štúdium vojny. „Najbližšíc­h pár týždňov to bude bitka logistiky. Ukrajina ju vyhrá,“myslí si aj americký generál vo výslužbe Mark Hertling. Úspech sľubujú aj samotní Ukrajinci. „Bez ohľadu na to, koľko ruských vojakov príde, budeme bojovať. Nevzdáme sa ničoho ukrajinské­ho a nepotrebuj­eme nič, čo nie je naše,“povedal prezident Volodymyr Zelenskyj.

 ?? Pavel Macko vyslúžilý generál ?? Nemyslím si, že to bude jedna veľká bitka, skôr to bude séria menších konfrontác­ií.
Pavel Macko vyslúžilý generál Nemyslím si, že to bude jedna veľká bitka, skôr to bude séria menších konfrontác­ií.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia