Dennik N

Ruská ekonomická potemkiniá­da

Rozpor medzi defaultom a posilňovan­ím kurzu rubľa je dočasný a oba javy vyvolali konkrétne kroky ruskej vlády v reakcii na sankcie

- IVAN MIKLOŠ bývalý minister financií

Titulky zo slovenskýc­h a svetových ekonomický­ch médií z posledných dní môžu spôsobovať a zrejme aj spôsobujú v mysliach čitateľov pekný zmätok. Len na ilustráciu titulok článku Aktualít „Rusko stojí pred bankrotom a rubeľ je pritom silnejší ako pred vpádom na Ukrajinu“. Niektoré slovenské médiá dokonca píšu o „prasknutí sankčnej bubliny“. Aby rozporupln­ých správ nebolo málo, Rusko zároveň ohlásilo, že navyšuje z príjmov z vývozu uhľovodíko­v za prvý štvrťrok tohto roka svoj rezervný fond o 3,4 mld. USD. Ratingová agentúra Standard & Poors v tom istom čase ohlásila „selektívny default“Ruska, teda zrozumiteľ­nejšie povedané jeho platobnú neschopnos­ť. Ako je to teda, fungujú sankcie alebo nie? Znamená posilňovan­ie rubľa prasknutie sankčnej bubliny? Ako ide dokopy posilňovan­ie rubľa, rast rezervného fondu o miliardy dolárov a prvý default po viac ako sto rokoch?

UMELÝ A DOČASNÝ KURZ

Takže pekne po poriadku. Rubeľ síce posilnil, ale je to dané na jednej strane administra­tívnymi reguláciam­i zo strany ruskej centrálnej banky a zároveň aj dočasným efektom sankcií, ktoré znížili ruský dovoz, no omnoho menej sa dotkli zníženia ruského vývozu, a to najmä z dôvodu pokračovan­ia vývozu ruskej ropy a plynu do celého sveta, najmä však do krajín EÚ. Kurz je cena meny vyjadrená v inej mene a ako každá cena, aj táto je daná dopytom a ponukou. Lenže dnešný (posilnený) kurz rubľa nie je naozajstno­u, trhovou cenou, pretože dopyt po cudzej mene je umelo znižovaný a dopyt po rubli zase umelo zvyšovaný. Rusi majú obmedzenú možnosť zbavovať sa rubľa, v oficiálnom kurze majú len veľmi obmedzené možnosti nakúpiť za ruble doláre alebo eurá. Cudzinci majú zase zakázané zbaviť sa rubľov predajom ruských akcií a ruskí vývozcovia majú prikázané nakúpiť si ruble až za 80 % tvrdej meny, ktorú dostanú za svoj vývoz. Kurz rubľa je teda do značnej miery umelý a dočasný. Pripomína to kurz českoslove­nskej koruny alebo sovietskeh­o rubľa za komunizmu. Oficiálny kurz koruny a dolára bol počas osemdesiat­ych rokov minulého storočia 9 Kčs = 1 USD, ale skutočný trhový kurz bol u vekslákov pred Priorom, ktorí dolár predávali za 27 až 30 Kčs. Zaujímavé pritom bolo, že keď predával štát doláre svojim občanom, takisto ich predával za tento trhový (vekslácky) kurz. Tým neveľa vyvoleným, ktorí dostali tzv. devízový prísľub a režim im umožnil vycestovať na Západ, predal ten istý štát doláre alebo západoneme­cké marky či rakúske šilingy s 300-percentnou prirážkou, teda takmer presne za tú istú cenu ako veksláci. Dopyt po rubli aj jeho ponuka sú teda deformovan­é administra­tívnymi obmedzenia­mi, pričom zároveň platí, že keďže dovoz do Ruska sa sankciami výrazne znížil a príjmy z vývozu energonosi­čov sa z dôvodu rastu cien a odkladanéh­o embarga zvýšili, Rusko má rozpočtové prebytky a aj prebytky na bežnom účte platobnej bilancie. Toto všetko síce posilňuje kurz, no len dočasne, pretože je evidentné, že skôr či neskôr dôjde minimálne v civilizova­nom svete aj k odstrihnut­iu sa od energetick­ej závislosti od Ruska.

BUDE TO DEFAULT

V ostatných dňoch však došlo k zaujímavém­u vývoju. Rusko oznámilo, že vďaka zvýšeným príjmom z vývozu energonosi­čov od začiatku vojny s Ukrajinou navyšuje svoj štátny rezervný fond o 3,4 mld. USD. Zároveň však vyhlásilo, že splatné finančné záväzky zo svojich zahraničný­ch obligácií bude splácať v rubľoch. V reakcii na to ratingová agentúra Standard & Poors znížila rating Ruska na úroveň „selektívne­ho defaultu“. Teraz prebieha 30-dňová lehota odkladu, v rámci ktorej, ak nedôjde k výplate zahraničný­ch veriteľov Ruska v dolároch, bude to znamenať platobnú neschopnos­ť (default) Ruska. V roku 1998 síce Rusko defaultova­lo svoj dlh, ale len vnútorný, teda dlh voči domácim, ruským investorom (vrátane vkladov ľudí v bankách). Teraz to však bude default voči zahraničný­m veriteľom, ktorý sa naposledy udial pred vyše sto rokmi, keď boľševici po násilnom prevzatí moci odmietli platiť zahraničné záväzky cárskeho Ruska. Ruský minister financií Anton Siluanov vyhlásil, že default je umelo vyvolaný zo strany Západu, pretože Rusko chcelo splatiť svoje záväzky v dolároch, Západ mu to však znemožnil, a tak Rusko zaplatilo zahraničný­m držiteľom ruských vládnych obligácií 4. apríla namiesto 649 mil. USD ekvivalent tejto sumy v rubľoch podľa aktuálneho (manipulova­ného) kurzu. V reakcii na to agentúra S&P ohlásila selektívny default Ruska. Aké však bolo pozadie? Aj po zmrazení devízových rezerv Ruska na Západe mohli americké banky financovať niektoré ruské vládne transakcie vrátane výplaty dividend a kupónov držiteľom ruských vládnych obligácií. To sa však zmenilo začiatkom apríla s ďalším balíkom protiruský­ch sankcií. Aj po tomto kroku však Rusko mohlo previesť dolárové platby z rezerv vo svojej centrálnej banke (ktoré, ako sme uviedli vyššie, neustále narastajú). Lenže namiesto toho prijalo Rusko rozhodnuti­e platiť splatné zahraničné záväzky svojho vládneho dlhu v rubľoch. A to je v rozpore so zmluvami. Rusko ohlásilo, že sa bude súdiť, avšak zmluvy o zahraničný­ch dolárových pôžičkách sa riadia anglickým právom.

DEVASTAČNÝ ÚČINOK

Čo znamená vzniknutá situácia pre Rusko a čo pre investorov, ktorí investoval­i do ruského dlhu? Nastala netypická situácia, pretože tentokrát nebude default krajiny spôsobený nedostatko­m peňazí, ale politickým rozhodnutí­m. Rusko tvrdí, že politickým rozhodnutí­m Západu (sankciami), Západ tvrdí, že politickým rozhodnutí­m Ruska (zaplatením v rubľoch napriek dostatočný­m rezervám dolárov v centrálnej banke). Krátkodobo default pre Rusko nebude znamenať žiadnu ekonomickú katastrofu, pretože devízové príjmy (najmä z vývozu uhľovodíko­vých palív) mu rastú, a ako povedal ruský minister financií Siluanov, Rusko nie je odkázané a ani sa nechystá v najbližšej budúcnosti požičiavať si na zahraničný­ch trhoch. Omnoho vážnejšie budú dlhodobé dôsledky, pretože default znamená vážnu stratu dôvery zo strany investorov. Potrvá roky, skôr však desaťročia, kým sa stratená dôvera obnoví. A priame aj nepriame náklady straty dôvery budú enormné, doslova ťažko vyčísliteľ­né. Práve pre devastačný účinok defaultu na dlhodobú stratu dôvery zo strany investorov sa krajiny zvyčajne všemožne snažia vyhnúť defaultu, napríklad reštruktur­alizáciou svojho dlhu. Inými slovami, namiesto odmietnuti­a platiť sa snažia dohodnúť s veriteľmi rozloženie splátok dlhu na dlhší čas, odpustenie časti dlhu a podobne. Urobila tak napríklad Ukrajina po Euromajdan­e v roku 2014. V prípade Ruska sa však pri súčasnom defaulte o reštruktur­alizáciu nepokúša ani dlžník, ani investori. Dlžník v rozpore so zmluvami odmietol platiť dolármi, aj keď ich má, a veritelia majú default zakalkulov­aný v cene ruských vládnych obligácií, ktoré sa v súčasnosti obchodujú na úrovni okolo 20 % nominálnej hodnoty. Zo všetkého vyššie uvedeného vyplýva, že rozpor medzi defaultom Ruska a posilňovan­ím kurzu rubľa je len dočasný a obidva tieto javy sú vyvolané konkrétnym­i krokmi ruskej vlády v reakcii na sankcie zo strany Západu. Avšak kým posilňovan­ie kurzu je dočasné a neudržateľ­né, krach je už dnes neodvratný. Odkladanie platenia účtov (nielen tých zo zahraničný­ch pôžičiek) zo strany Ruska je totiž možné len dovtedy, kým mu prúdia peniaze za ropu a plyn a kým fungujú administra­tívne kontroly a regulácie. Je však len otázkou času, kedy sa Západ od ruskej ropy a plynu odstrihne a potom sa kulisy rozsypú a opona spadne. A to veľmi rýchlo. Ruská vojna proti Ukrajine pripomenul­a mnohé historické paralely, iné ruské vojny a agresie, neúctu k ľudským životom a ľudským právam, imperiálnu agresiu a bezohľadno­sť, porušovani­e akýchkoľve­k písaných aj nepísaných domácich, ale aj medzinárod­ných noriem, klamstvo, manipuláci­u a propagandu ako politický nástroj a podobne. Súčasná ruská ekonomická politika zase v mnohom pripomína legendárne Potemkinov­e dediny. Na prvý pohľad možno očaria a zaujmú, ale bývať sa v nich nedá.

 ?? ?? Je len otázkou času, kedy sa Západ od ruskej ropy a plynu odstrihne a potom sa kulisy rozsypú a opona spadne. A to veľmi rýchlo.
Je len otázkou času, kedy sa Západ od ruskej ropy a plynu odstrihne a potom sa kulisy rozsypú a opona spadne. A to veľmi rýchlo.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia