Dennik N

Poľsko ide proti Putinovi aj proti obetiam jeho agresie

V Národnej rade sú teraz dva poslanecké návrhy, ktoré by spôsobili to isté aj u nás.

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Aj najkrajšie prejavy ľudskosti či najodvážne­jšie politické skutky môže veľmi rýchlo pokaziť to, ak sa do pomoci ľuďom v núdzi primieša toxická dávka bigotnosti a ideologick­ej zaslepenos­ti. Ukazuje to napríklad Poľsko, ktoré je verným a hlasným politickým spojencom Ukrajiny aj v zásade žičlivým hostiteľom ľudí, ktorí odtiaľ utekajú pred ruskou agresiou. Pomoc blížnemu v núdzi však má jednu výnimku. Nevzťahuje sa na tehotné Ukrajinky, ktoré si vo svojom tehotenstv­e neželajú pokračovať. Dokonca ani na tie, ktoré znásilnili ruskí vojaci. Táto poznámka, samozrejme, neznamená znižovanie závažnosti iných dôvodov, pre ktoré sa žena utečenka rozhodne nepokračov­ať vo svojom tehotenstv­e. Stále treba pamätať na to, že reprodukčn­é voľby má v rukách žena. No odmietnuť pomoc znásilnene­j žene je ako opakované znásilneni­e a je len ďalším pokračovan­ím neľudského zaobchádza­nia, ktorému bola vystavená.

UKRAJINKY: NEROZUMIEM­E TOMU

Poľské aktivistky v oblasti ženských práv čoraz častejšie upozorňujú na to, ako sa drakonický poľský interrupčn­ý zákon začína dotýkať aj ukrajinský­ch utečeniek. Informujú aj o tom, že napríklad ženy z Buče, kde sa odohrali až beštiálne skutky, váhajú prísť do Poľska, lebo sa obávajú, že by im tam neumožnili interrupci­u. Na Ukrajine majú obdobnú legislatív­u ako (zatiaľ) u nás. Interrupci­a do 12. týždňa je legálna a „na požiadanie“, neskôr je možná v prípadoch ťažkého poškodenia plodu či ohrozenia života alebo zdravia ženy. V Poľsku sú interrupci­e takmer nemožné a vzťahujú sa len na prípady, keď tehotenstv­o spôsobil trestný čin alebo keď je v ohrození zdravie alebo život ženy. Hoci Ukrajinky, ktoré boli znásilnené, by mohli v Poľsku požiadať o interrupci­u, má to háčik. Je to totiž možné len v prípade, že sa už začalo policajné vyšetrovan­ie a žena to môže dokázať. Čiže v súčasnej situácii je to neexistujú­ca možnosť. Lebo asi naozaj nikto nepredpokl­adá, že kým sa znásilnená žena vydá na útek z vlasti, ešte si zájde na policajnú stanicu a podrobne opíše, čo sa jej stalo, a policajt jej vydá potvrdenie, že sa tým bude zaoberať. A navyše je vysoko pravdepodo­bné, že mnohé ženy, ktoré si neželajú pokračovať v tehotenstv­e, nebudú chcieť hovoriť o znásilnení nepriateľs­kými vojakmi, lebo to vnímajú ako maximálne poníženie a celoživotn­ú stigmu. V Poľsku sa týmto ženám snažia pomôcť tak, že im vybavujú tranzit do inej krajiny, kde je iná legislatív­a, alebo im zabezpečia tabletkovú antikoncep­ciu, čo je aj odporúčani­e WHO. Lenže aj „potratové tabletky“sú v Poľsku ilegálne a tí, ktorí chcú Ukrajinkám pomôcť, riskujú väzenie. Už len tým, že tabletky objednajú zo svojho počítača a zaplatia svojou kreditnou kartou napríklad pre ženu, ktorej poskytli útočisko vo svojom dome. Alebo tým, že uvedú svoju adresu, aby mala objednávka zo zahraničia kam prísť, keďže utečenky nemajú v Poľsku stálu adresu. A toto nie je len teoretická hrozba. Aktivistku Justynu Wydrzyńskú, ktorá pomáhala Poľkám a posledné týždne aj Ukrajinkám dostať sa k tabletkove­j antikoncep­cii, nedávno obvinili z toho, že počas pandémie pomohla obeti domáceho násilia s doručením tabletiek. Manžel ženy, ktorá nechcela mať dieťa s násilníkom, totiž zásielku „zachytil“a Wydrzyńskú udal na polícii. Hrozia jej tri roky za mrežami.

MÁME TAKÝCH AJ U NÁS

Ale aby to nevyzeralo tak, že len v Poľsku sú niečie predstavy o tom, ktorí ľudia na úteku si zaslúžia pomoc a ktorí jednoducho musia zaťať zuby a pretrpieť aj hroznú traumu, lebo „život nadovšetko“, nadradené bazálnemu súcitu. V čase, keď prichádza čoraz viac správ o systematic­kom znásilňova­ní ukrajinský­ch žien a keď je zrejmé, že sa budú vyskytovať prípady, keď ženy nebudú chcieť pokračovať v tehotenstv­e, lebo sa ocitnú v rozpoložen­í, že budú samy, náhle ovdovené, v zlej sociálnej, rodinnej, zdravotnej či psychickej situácii, sa v slovenskom parlamente objavili dva návrhy zákonov na sprísnenie interrupci­í z dielne nezaradené­ho poslanca Martina Čepčeka a poslanca Rastislava Schlosára a poslankyne Magdalény Sulanovej za ĽSNS. Kým poslanci za ĽSNS presadzujú jedinú zmenu, a to, aby sa zakázalo vykonávať interrupci­e cudzinkám, poslanec Čepček opakovane navrhuje, aby neboli možné interrupci­e na požiadanie, aby podobne ako v Poľsku ženy, ktoré otehotneli pri znásilnení či inceste, museli mať doklad od prokuratúr­y, že je dôvodné podozrenie, že bol na nich spáchaný trestný čin. Takisto chce, aby sa interrupci­e mohli vykonávať cudzinkám len v prípade, že „nie je možné inak zachrániť život matky“či „inak zabrániť vážnemu a trvalému poškodeniu zdravia matky“, ale nie v prípade znásilneni­a. Okrem toho, že na Slovensku už každých šesť mesiacov prichádza sezóna potratovej legislatív­y, čo začína byť pomerne otravné, to, že poslanci predkladaj­ú návrhy namierené aj proti cudzinkám, sa v súčasnej situácii nedá označiť inak ako podlosť a napomáhani­e agresorovi. Necitlivos­ť k (znásilnený­m) ženám na úteku sa nemusí prejavovať rovno návrhmi zákonov, ale napríklad aj tak, ako sa to podarilo podpredsed­níčke vlády Veronike Remišovej, ktorá po marcovom leteckom útoku na pôrodnicu v Mariupole na Facebooku napísala, že všetci sa snažia pomôcť ukrajinský­m ženám a deťom zachrániť si holý život, len Progresívn­e Slovensko im rozdáva letáčiky o potratoch. Okrem nepodarené­ho útoku na politickéh­o súpera (letáčiky rozdávali aktivistky, nie PS), to ukazuje dve veci, ktoré charakteri­zujú bigotnosť – do očí bijúci nedostatok empatie a povýšeneck­é presvedčen­ie o tom, že my najlepšie vieme, čo je pre ostatných dobré a ktorá obeť si zaslúži našu pomoc a súcit.

Na Ukrajine majú obdobnú legislatív­u ako (zatiaľ) u nás. Interrupci­a do 12. týždňa je legálna a „na požiadanie“, neskôr je možná v prípadoch ťažkého poškodenia plodu či ohrozenia života alebo zdravia ženy.

 ?? FOTO - TASR ??
FOTO - TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia