Dennik N

Imrecze vypovedá, že kompro pýtal Tomáš

Polícia vyšetroval­a aj postup niekdajšie­ho hovorcu Roberta Fica a dnes podpredsed­u Hlasu Erika Tomáša – v jeho prípade je už skutok premlčaný Žiadne informácie týkajúce sa Matovičove­j firmy a podliehajú­ce daňovému tajomstvu som si ani nepýtal, ani neprevz

-

Keď pred vyše dvadsiatim­i rokmi zabúchalo na dvere expremiéra Vladimíra Mečiara policajné komando, vnútri jeho Elektry čakal okrem lídra HZDS aj vtedajší reportér televízie Markíza Erik Tomáš. Bolo to 20. apríla 2000.

V stredu 20. apríla 2022 obvinila NAKA iného expremiéra, Roberta Fica zo Smeru aj exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Tentoraz sa obvinenie týka aj osobne Erika

Tomáša, bývalého riaditeľa tlačového odboru Ficovho úradu vlády. Spomínajú ho v uznesení o obvinení.

Fico a Kaliňák sú obvinení zo založenia zločinecke­j skupiny, aj zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a ohrozenia daňového tajomstva. Sú podozriví, že zneužívali informácie z finančnej správy aj z polície na diskredita­čnú kampaň voči politickým oponentom. Najmä voči bývalému prezidento­vi Andrejovi Kiskovi a lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi.

IMRECZE: TOMÁŠ ŽIADAL PRE FICA KOMPRO NA MATOVIČA

O Erikovi Tomášovi v kauze Očistec vypovedá bývalý prezident finančnej správy František Imrecze, vyplýva z uznesenia o vznesení obvinenia Ficovi a Kaliňákovi. Imrecze vyšetrovat­eľom povedal, že ho Erik Tomáš požiadal pre Fica o „vypracovan­ie podrobnej analýzy k daňovému deliktu spoločnost­i RegionPRES­S, ktorej konateľom bol v minulosti Mgr. Igor Matovič do takej podoby, aby túto analýzu mohol obvinený Robert Fico následne mediálne využiť na verejnú diskreditá­ciu Mgr. Igora Matoviča“.

Bývalý šéf finančnej správy takúto analýzu zabezpečil aj s pomocou ďalšieho funkcionár­a finančnej správy Daniela Čecha, ktorý tiež spolupracu­je s políciou. Podľa uznesenia malo ísť o kompromitu­júce materiály, ktoré boli už vypracovan­é pre mediálne využitie, aby z nich bolo jasné, že Matovič spáchal daňový delikt a je daňový podvodník. Analýzu podľa

Imreczeho výpovede odovzdal osobne Erikovi Tomášovi v jeho kancelárii na Úrade vlády.

„Následne sa stretli v trojici obvinený Róbert Fico, Erik Tomáš a František Imrecze, kde Erik Tomáš obvineného Róberta Fica, za prítomnost­i Ing. Františka Imreczeho, informoval o výsledkoch tejto analýzy a o možnostiac­h jej využitia pre mediálnu diskreditá­ciu Igora Matoviča,“píše sa v uznesení.

Imrecze vypovedá aj o „politickýc­h tlakoch“zo strany Erika Tomáša a aj o Ficových

pokusoch zdiskredit­ovať prezidenta Andreja Kisku. Fico bol v čase, keď mu Kiska odkázal, že ho nevymenuje za predsedu Ústavného súdu, s prezidento­m vo vážnom spore a aj jeho sa snažil označiť za daňového podvodníka za to, ako financoval svoju kampaň cez firmu KTAG .

Erika Tomáša s údajnou trestnou činnosťou Kaliňáka a Fica spájajú v uznesení aj vyšetrovat­elia. Píšu že „členmi zločinecke­j skupiny a to najme obvineným Robertom Ficom a obvineným Robertom Kaliňákom, bola zadaná úloha, že je potreba na vtedy činného prezidenta Andreja Kisku nájsť akúkoľvek trestnú činnosť alebo podozrenie“. Pridávajú, že „obdobne tak bola zadaná úloha Ficom aj prostrední­ctvom Erika Tomáša vo vzťahu k osobe Igor Matovič“. Vyšetrovat­elia tvrdia, že v demokratic­kej krajine nie je takéto zadanie zo strany vysokopost­aveného politika v pozícii člena vlády v žiadnom prípade prípustné. „Ide o zneužitie moci a štátneho aparátu, nakoľko systém a orgány štátu musia fungovať tým spôsobom, že trestná činnosť je vyhľadávan­á a odhaľovaná príslušným­i orgánmi bez toho, kto ju spáchal a nie naopak.“

TOMÁŠ: IMRECZE KLAME

Erik Tomáš odišiel zo Smeru spolu s Petrom Pellegrini­m a dnes je podpredsed­om Hlasu. Tvrdí, že pre Fica nezabezpeč­oval žiadne kompromita­čné materiály u Imreczeho.

„Netuším, o akej analýze Imrecze hovorí, ale ja som si žiadne informácie týkajúce sa Matovičove­j firmy a podliehajú­ce daňovému tajomstvu ani nepýtal, ani neprevzal,“odpísal Denníku N. Podľa Tomáša je zvláštne, že ako opozičný politik má byť „popoťahova­ný“za to, že sa verejnosť pred šiestimi rokmi dozvedela o podozrenia­ch z nekalého podnikania Igora Matoviča.

„Zo samotného uznesenia je zrejmé, že som nebol súčasťou údajných schôdzok spomínanýc­h ľudí a z verejne dostupných zdrojov je preukázate­ľné, že v mojom prípade František Imrecze klame,“tvrdí Erik Tomáš, podľa ktorého sa dá rýchlo overiť, že informácie o Matovičovo­m

účtovníctv­e a o nafúknutýc­h nákladoch pri využívaní vozidla Fabia zverejnili ako prvé médiá v roku 2017 a nie on ani Fico v kampani pred voľbami v roku 2016, ako to tvrdí Imrecze.

Informáciu o množstve najazdenýc­h kilometrov Škody Fabia Matovičove­j matky, cez ktorú si mal vtedajší opozičný poslanec znižovať základ dane, zrejme naozaj ako prvý nezverejni­l Fico. Vyšla v článku Plus 1 deň novinárky Martiny Ruttkayove­j blízkej Marianovi Kočnerovi. Tá sa to podľa textu mala dozvedieť v uznesení o zastavení trestného stíhania vedeného pre prečin skresľovan­ia údajov hospodársk­ej a obchodnej evidencie Matovičove­j spoločnost­i RegionPres­s, ktoré vraj získala cez infozákon.

Fico však o Matovičovi ako o daňovom podvodníko­vi hovoril už začiatkom roka 2016 a robil k jeho firme RegionPres­s špeciálne tlačovky. Novinárom ukazoval napríklad úradný záznam a zápisnice o ústnom pojednávan­í z Daňového úradu v Trnave.

Erik Tomáš napriek tomu tvrdí, že aj z policajnéh­o uznesenia k Ficovi a Kaliňákovi vyplýva, že „ani iný typ informácií, ktoré boli skutočne v tom období medializov­ané a týkali sa podozrivéh­o prevodu Matovičove­j firmy na jeho spolupraco­vníka, neboli odo mňa“.

ANI THREEMA NEPRINIESL­A OBVINENIE

Vyšetrovat­elia zaradili do uznesenia aj úryvky z Kočnerovej Threemy, ktoré sa týkajú Erika Tomáša. Zo správ z januára 2018 si robia nasledovný záver: „Marian Kočner ďalej znovu vyjadril aj obavu z rozhodovan­ia, šéfa, ktorý podľa neho dáva na rady „ET“(Erika Tomáša) – čím sa potvrdzuje ich blízky vzťah, ako aj skutočnost­i, zaznamenan­é vo výsluchoch osôb a to zabezpečov­anie, „kompro“materiálov z FS prostrední­ctvom Erika Tomáša na Ing. lgora Matoviča“.

Prečo vyšetrovat­elia neobvinili aj Erika Tomáša? „Je potrebné uviesť, že na základe doposiaľ zabezpečen­ých dôkazov, vo vzťahu k tomuto skutku, sa javí byť konanie Erika Tomáša popísané v skutkovej vete bodu č. 2) uznesenia, nateraz ako premlčané,“píše sa v uznesení.

K menu Erika Tomáša v uznesení sa vo štvrtok vyjadril aj Igor Matovič. Vraví, že ho to neprekvapi­lo. „Od začiatku bolo jasné, že to bolo zorganizov­ané, ale treba to dokázať.“

Matovič tiež vravel, že nebude presviedča­ť svojich poslancov, aby hlasovali za prípadné vydanie Fica do väzby. „Vôbec nemám krvavé oči, ani nemám chuť na žiadnu pomstychti­vosť a využívať väčšinu v parlamente.“Dodal, že nebude motivovať svojich poslancov ani jedným, ani druhým smerom.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia