Dennik N

Väzbu pre Fica môže zastaviť Žilinka

-

Bývalému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi aj trojnásobn­ému expremiéro­vi Robertovi Ficovi hrozí, že v prípade Súmrak skončia už v najbližšíc­h dňoch za mrežami. Polícia potvrdila, že v prípade Kaliňáka už má hotový návrh na jeho väzobné stíhanie. Na predsedu Smeru ho spracúvajú.

Hovorca policajnéh­o prezídia Michal Slivka povedal, že obvineného Kaliňáka chcú vo väzbe „pre dôvodnú obavu, že bude pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvin­ených alebo inak mariť objasňovan­ie skutočnost­í závažných pre trestné stíhanie“.

Kaliňáka v stredu obvinili a zadržali. Ak si návrh policajnéh­o vyšetrovat­eľa osvojí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúr­y, v krátkom čase by musel o väzbe rozhodnúť Špecializo­vaný trestný súd v Pezinku. Pravdepodo­bne už cez víkend.

Podľa zákona má sudca 48 hodín od prevzatia na to, aby zadržaného Kaliňáka vypočul a rozhodol o jeho väzbe alebo o prepustení na slobodu. Službu má sudca Miroslav Mazúch.

V prípade, že sa s návrhom na väzbu nestotožní prokurátor, Kaliňáka musia zo zadržania najneskôr v piatok pustiť. Špeciálna prokuratúr­a zatiaľ neposkytla stanovisko.

Kaliňák a Fico čelia obvineniu z trestného činu založenia a zosnovania zločinecke­j skupiny a z ohrozenia daňového tajomstva.

O VÄZBU FICA MUSÍ ŽIADAŤ PARLAMENT ŽILINKA

Keďže je Fico poslancom, v jeho prípade by to bolo konanie o väzbe komplikova­nejšie než v prípade Kaliňáka, ktorý už v parlamente nie je. Kaliňák podniká a robí advokáta.

S prípadným väzobným stíhaním Fica by musela súhlasiť Národná rada a ju môže žiadať o vydanie súhlasu jedine generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Generálna prokuratúr­a včera potvrdila, že už dostala od Úradu špeciálnej prokuratúr­y žiadosť o odobrenie návrhu na väzbu pre Roberta Fica. Zatiaľ nepovedala, ako bude Maroš Žilinka postupovať.

Zákon o prokuratúr­e doslova uvádza: „Generálny prokurátor žiada Národnú radu o vydanie súhlasu na vzatie poslanca Národnej rady do väzby“. V tejto súvislosti vyvstáva otázka, či je to automatick­á povinnosť Žilinku alebo môže žiadosť posúdiť a rozhodnúť sa, či ju parlamentu posunie.

Žilinka včera do uzávierky nereagoval na otázku, ako on chápe toto ustanoveni­e zákona a čo by spravil, ak by na stôl dostal žiadosť týkajúcu sa predsedu Smeru Fica.

Traja oslovení odborníci na ústavné právo Denníku N povedali, že Žilinkovi dáva zákon právomoc posúdiť takúto žiadosť a rozhodnúť, či sú dôvody na väzobné stíhanie Fica. Ak by vyhodnotil, že nie sú, nemusel by posunúť žiadosť parlamentu. Vyšetrovan­ie Fica by mohlo pokračovať, ale na slobode.

„Ak ústava definuje generálneh­o prokurátor­a tak, že stojí na čele prokuratúr­y, potom je oprávnený posúdiť vec autonómne,“hovorí k tomu Vincent Bujňák, ktorý pôsobí na Katedre ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

FICO MÁ OBAVY O SVOJ PAS

Policajný prezident Štefan Hamran v stredu večer v diskusii novinára Mareka Vagoviča vravel, že k Robertovi Ficovi pristupujú ako k bežnému smrteľníko­vi. „Polícia bude postupovať zákonným spôsobom. Keď sú dôvody na väzobné stíhanie, hoci je procedúra komplikova­nejšia, pozeráme sa na neho ako na bežného smrteľníka,“vyhlásil Hamran.

Akciu Súmrak, ktorá sa týka Fica s Kaliňákom, podľa jeho slov plánovali niekoľko mesiacov a odmietol tvrdenia, že by do vyšetrovan­ia zasahoval.

Fico v stredu vyhlásil, že ho predvolali vypovedať na utorok 26. apríla na policajné prezídium, kam vraj príde.

Poslanecké­ho mandátu sa odmieta vzdať.

Ak by Žilinka požiadal parlament o vydanie súhlasu s väzobným stíhaním poslanca Fica, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) by ju mal dať podľa zákona prerokovať mandátovo-imunitnému výboru, kde má koalícia väčšinu. Na výbore by mal Fico dostať možnosť sa k veci vyjadriť.

Výbor má potom posúdiť, či sú dôvody na väzbu, a svoju správu s návrhom uznesenia posunúť Národnej rade. Tá má na najbližšej schôdzi rozhodnúť o žiadosti. Na to, aby mohli Fica väzobne stíhať, by bol potrebný súhlas nadpolovič­nej väčšiny prítomných poslancov, hlasovať ich však musí najmenej 76.

Ak by sa Fico dostal do väzby, poslanecký mandát by si neuplatňov­al, nastúpil by zaňho náhradník za stranu Smer. Ak by nebol právoplatn­e odsúdený a pustili by ho z väzby, vrátil by sa späť do parlamentu ako poslanec.

V súvislosti so svojím obvinením Fico v stredu hovoril, že by mu mohli zadržať cestovný pas. Takáto možnosť by prichádzal­a do úvahy iba vtedy, ak by nastala situácia, že by súd skutočne začal rozhodovať o jeho väzbe. Sudca by ju mohol nahradiť obmedzenia­mi, napríklad aj zadržaním pasu.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia