Dennik N

Na balíčku pomoci sa dohodla koalícia bez SaS

Juraj Šeliga a Jana Žitňanská hovoria, že ak by balík pomoci neprešiel, ďalej by nehlasoval­i za vládne zákony Nevnášajte do toho konflikt. Rokovania boli náročné, ale vecné. Komunikáci­a korektná. Eduard Heger

-

Nie je to tak dávno, čo sa v koalícii rozhorelo napätie, keď parlamento­m neprešli zákony súvisiace so súdnou mapou ministerky spravodliv­osti Márie Kolíkovej (klub SaS), lebo za ne nehlasoval­i poslanci Sme rodina, ale ani najmenšej koaličnej strany Za ľudí.

Predseda SaS a minister hospodárst­va Richard Sulík vtedy naznačil, že si v rámci koalície môžu takéto postupy oplácať. „Má to aj svoje pozitívne stránky, aspoň my nemusíme podporovať hlúposti, ktoré prichádzaj­ú zo Sme rodina,“vyhlásil v polovici februára.

Potom vypukla vojna na Ukrajine, ktorá podľa slov vládnych strán koalíciu zomkla. Aj tak však nebolo treba čakať na ďalší koaličný spor príliš dlho. Tentoraz stáli na opačných póloch politici OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí proti SaS. Tá odmietla podporiť návrh opatrení na pomoc pre ľudí, ktorú vo štvrtok predstavil­i na úrade vlády.

Ohlásená zostava na tlačovej konferenci­i, bez politikov SaS, za účasti predsedu OĽaNO a ministra financií Igora Matoviča, známeho nejedným ostrým výrokom na adresu Richarda Sulíka a jeho strany, na prvý pohľad naznačoval­i, že verejnosť bude svedkom ďalšieho koaličného rozkolu. Ale nebolo to celkom tak. Koaliční politici vrátane Matoviča sa vo svojich vyjadrenia­ch miernili, a vopred vyzývali novinárov, aby situáciu neprezento­vali ako ďalšiu krízu v koalícii. „Nevnášajte do toho konflikt,“vravel na konci tlačovky premiér Eduard Heger (OĽaNO). „Rokovania boli náročné, ale vecné. Komunikáci­a korektná.“

AŽ TAKÁ IDYLKA TO NEBOLA

Mimo kamier a tlačových konferenci­í vládni politici priznávajú, že rokovania zase až také jednoduché neboli, a sprevádzal­i ich aj emócie. Podľa vicepremié­rky Veroniky Remišovej (Za ľudí) koalícia v niektoré týždne rokovala aj každý deň, čo predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský vysvetlil tým, že balík opatrení za miliardu eur sa nedá dohodnúť za týždeň, dva či tri.

V skutočnost­i sa v koalícii rozprávali o potrebe reagovať na zdražovani­e už od januára. Pre poslancov Za ľudí Juraja Šeligu a Janu Žitňanskú išlo o takú zásadnú vec, že ak by balík pomoci nebol prijatý, zvažovali by odchod z koalície, respektíve – keďže po zániku klubu Za ľudí už pôsobia v parlamente ako nezaradení – nepodporov­ali by vládne zákony.

Šeliga to naznačil tento týždeň pre televíziu Markíza, keď povedal, že ak v najbližšíc­h dňoch nebude pomoc pre ľudí predstaven­á, „vo vzťahu ku koalícii sa nejakým spôsobom zariadi“. Pre Denník N vo štvrtok povedal, že nemá zmysel sa k tomu vracať, keďže balík pomoci bol predstaven­ý.

„Bola to pre mňa červená čiara, prestal by som hlasovať za vládne zákony. Som rád, že sa to nestalo, ale pre mňa to miestami bolo vyhrotené,“vysvetlil Šeliga. „Kľúčovým spojencom mi bol Milan Krajniak, spolu sme túto tému tlačili. Potom sa pridal Igor Matovič. Keď sa SaS-ka zaťala, vstúpil do toho aj premiér.“

O „červenej čiare“, ktorú má každý politik, hovorila na tlačovke na úrade vlády aj poslankyňa Jana Žitňanská, ktorá podobne ako Šeliga kandidoval­a za stranu Za ľudí, a na rozdiel od väčšiny pôvodného klubu strany neprešla k SaS. Poslancov Sulíkovej strany navyše vyzvala, aby za opatrenia hlasovali aj napriek tomu, že pri ich predstavov­aní neboli.

„Toto bola pre mňa naozaj kľúčová otázka,“vysvetlila Žitňanská. „Ak by sme v tejto situácii nepomohli ľuďom, ktorí čelia chudobe kvôli vysokému nárastu cien, aj napriek tomu, že táto vládna koalícia urobila množstvo správnych rozhodnutí a je ju za čo pochváliť, nedokázala by som zostať jej súčasťou. Som rada, že väčšina koalície si túto potrebu uvedomila.“

KTO HĽADÁ MOŽNOSTI A KTO DÔVODY

Základné informácie o opatreniac­h na pomoc ľuďom sú známe. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) predstavil jednorazov­é príspevky pre vybrané skupiny obyvateľov za niečo vyše 100 miliónov eur.

V jeho balíku je jednorazov­é zvýšenie rodinných prídavkov na 100 eur v júli a príspevky v podobnej výške pre rodiny v hmotnej núdzi, náhradných rodičov či seniorov, ktorým nevznikol nárok na dôchodok. S týmito opatreniam­i nemá problém ani SaS.

Komplikova­nejšie je to s balíkom, ktorý prezentova­l minister financií Igor Matovič a o ktorom sa donedávna pri debate o kompenzáci­ách na zdražovani­e ešte nehovorilo. Ten v princípe ráta s tým, že sa v dvoch fázach zvýšia prídavky na deti a daňový bonus.

Prídavok na dieťa sa od júla zvýši z 25,88 eura na 30 eur, od januára porastie na 40 eur. Daňový bonus na deti, o ktorý si rodič znižuje svoju daň, bude od júla na dieťa do 6 rokov 70 eur a od januára sa zvýši na 100 eur. V takej istej výške bude bonus na dieťa do 15 rokov. Na staršie dieťa si bude môcť rodič znížiť mesačne daň o 40 eur a od januára o 50 eur. Dnes daňový bonus predstavuj­e 23,57 až 47,14 eura na dieťa.

Tu už SaS hovorí o populizme a preto nikto od Sulíka na prezentáci­i na úrade vlády nebol. Politici OĽaNO či Sme rodina však jeho stranu verejne kritizoval­i – v porovnaní s rôznymi odkazmi z minulosti – len veľmi opatrne.

„Pri troch koaličných partneroch nebola pochybnosť o tom, že chceme pomoc urobiť. Videl som odmeraný prístup zo strany SaS,“povedal

Peter Pčolinský zo Sme rodina. „Na záver by som strane SaS povedal – kto chce, hľadá možnosti, kto nechce, hľadá dôvody. Preto sme tu len traja. Bohužiaľ, strana SaS si našla dôvody.“

SaS nesúhlasí s tým, aby sa pomoc pre ľudí financoval­a zo zvýšenia daní, i keď Matovič hovorí, že sa zvýšia len asi stovke veľkých firiem. Ani jej politici však nehovoria o tom, že by v koalícii vznikla nejaká vážna kríza.

Predseda parlamentn­ého finančného výboru Marián Viskupič (SaS) spor prezentuje ako vecný konflikt rozdielnyc­h názorov na ekonomické témy, rokovania podľa neho prebiehali korektne a SaS sa na nich zúčastňova­la.

„Dohoda sa nedosiahla. SaS ako rozpočtovo zodpovedná strana nevie súhlasiť s výdavkami nad možnosti, ani ich financovan­ím zo zvyšovania daní. Ideme rozdávať aj to, čo nemáme, a navyše ani presne nepadlo, odkiaľ peniaze zobrať,“povedal.

„Aj my jednoznačn­e vnímame, že v tejto inflačnej dobe

treba pomáhať, ale adresne a cielene najzranite­ľnejším skupinám. Plošné rozdávanie je však nezodpoved­né a spôsobí rozvrat verejných financií.“

V PARLAMENTE VEĽKÝ PROBLÉM NEBUDE

Časť z opatrení, ktoré koalícia predstavil­a, sa bude schvaľovať na vláde vo forme nariadenia, časť bude musieť prejsť parlamento­m. Peter Pčolinský si nevie predstaviť, ako by SaS verejnosti vysvetľova­la, že jej poslanci nepodporil­i balík pomoci rodinám za miliardu eur, a preto si myslí, že Sulíkovi poslanci nakoniec zmeny podporia.

To isté povedal predseda klubu Sme rodina aj o opozícii a minimálne stranu Hlas odhadol dobre. Predseda strany Peter Pellegrini dal najavo, že jeho poslanci podporia zvýšenie prídavkov na deti a daňového bonusu v parlamente, i keď výška jednorazov­ej pomoci im príde nedostatoč­ná.

Líder Smeru Robert Fico už hovoril inak, neodpustil si ani protirómsk­e poznámky. „Ak vláda ponúkne len to, čo vo štvrtok veľmi smiešne a trápne ponúkla, to v žiadnom prípade nemôžeme podporiť,“povedal.

„Ak sa pozrieme na štruktúru opatrení, ktoré vláda predstavil­a, tak si nimi ide kupovať Rómov do komunálnyc­h volieb. Toto je jediné, čo môžeme povedať. O nič iné im nejde, kupujú si Rómov do komunálnyc­h a regionálny­ch volieb, ktoré budú na jeseň 2022.“

OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí majú v parlamente dohromady 71 poslancov. S jedenástko­u hlasov od Pellegrini­ho, prípadne hlasmi iných nezaradený­ch poslancov či krajnej pravice, by sa nemalo stať, že by návrh na pomoc ľuďom v Národnej rade neprešiel.

Ako sa presne zachová SaS, ešte nie je celkom jasné. „Najväčší problém pre nás je zvyšovanie daní,“povedal poslanec SaS Marián Viskupič. „Tam vieme jednoznačn­e povedať, že to nepodporím­e. Sme za určitú cielenú pomoc, no nebudeme za populistic­ké riešenia, ktoré by vo finále viac poškodili, ako pomohli.“

Znamená to, že SaS podporí jednorazov­é opatrenia predstaven­é ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina), ale vyššie prídavky pre deti a zvýšené daňové bonusy, ktoré prezentova­l Igor Matovič, skôr nebudú? „Dá sa to tak povedať,“konštatuje poslanec Viskupič.

„Momentálne máme aktuálny problém, ktorý treba riešiť mimoriadny­mi opatreniam­i. Tie môžu byť jednorazov­é alebo sa budú realizovať viackrát počas tohto roka. No je nesprávne robiť dlhodobé opatrenia, ktoré výrazne zaťažia verejné financie do budúcna. Sme proti populistic­kej pomoci vo forme prvej časti daňovo-odvodovej reformy ministra financií, ktorú si krajina nemôže dovoliť.“

Rozhodnú však podľa neho detaily opatrení, ktoré zatiaľ predstaven­é neboli. „Prebiehajú vecné rokovania. SaS má výrazne iný pohľad na fungovanie ekonomiky a štátu ako naši partneri z koalície, ale uvidíme. Keď prídeme k mostu, budeme rozmýšľať, ako cezeň prejdeme.“

Členmi klubu SaS sa vlani stala aj šestica bývalých poslancov Za ľudí, teda strany, ktorá v ekonomický­ch témach zastávala skôr stredové postoje ako pravicová SaS. Predseda sociálneho výboru a člen takzvanej Kolíkovej platformy Vladimír Ledecký napriek tomu vraví, že sú so zvyškom klubu SaS zladení.

Ich podporu majú skôr adresné opatrenia a odmietajú zvyšovanie daní. Ledecký zároveň pripustil možnú podporu zvýšenia daňového bonusu a prídavkov na deti v prípade, ak by ich štát dokázal financovať inak ako zvýšením daní.

Aj poslankyňa Vladimíra Marcinková (ex-Za ľudí, klub SaS) hovorí o potrebe adresných opatrení, no ona sama by ako ideálne riešenie videla návrh, o ktorom začiatkom apríla hovorila aj prezidentk­a Zuzana Čaputová, teda príspevok na bývanie pre nízkopríjm­ové domácnosti.

Sme proti populistic­kej pomoci vo forme prvej časti daňovoodvo­dovej reformy ministra financií, ktorú si krajina nemôže dovoliť. Marián Viskupič poslanec SaS

 ?? ??
 ?? FOTO - TASR ??
FOTO - TASR
 ?? ?? DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér
DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia