Dennik N

Rodiny dostanú vyšší prídavok a bonus na dieťa

- ZUZANA KOLLÁROVÁ

Všetky rodiny s deťmi, ktoré dnes dostávajú prídavok na dieťa a uplatňujú si naň aj daňový bonus, dostanú od štátu viac. Prídavky a bonus sa im zvýšia v dvoch fázach. Okrem toho si budú môcť uplatniť nárok na príspevok na služby deťom. Mesačne by si mali prilepšiť o 200 eur. Dohodli sa na tom traja členovia koalície – OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. Vo štvrtok na spoločnej tlačovej besede oznámili, ako si pomoc pre ľudí zasiahnutý­ch vysokými cenami predstavuj­ú.

Ide o jednorazov­é a aj systémové riešenia. Na finančnú pomoc je na tento rok vyhradenýc­h 260 miliónov eur, na budúci rok bude vláda na pomoc potrebovať vyše miliardy.

Zmeny v zákonoch by mal parlament schvaľovať v skrátenom legislatív­nom konaní.

JEDNORAZOV­Á POMOC

Každá rodina, ktorá má dieťa, naň podľa plánov troch koaličných strán dostane jednorazov­ý príspevok 100 eur. Celkovo by šlo o 1,1 milióna detí. Týkať sa bude všetkých nezaopatre­ných detí bez ohraničeni­a veku.

Taký istý príspevok dostanú aj domácnosti v hmotnej núdzi, seniori vo veku nad 60 rokov, ktorým nevznikol nárok na dôchodok, osobní asistenti ŤZP a náhradní rodičia. Ak je rodina v hmotnej núdzi, dostane aj príspevok na dieťa.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) povedal, že o jednorazov­é príspevky nebude treba žiadať, štát ich vyplatí týmto skupinám ľudí automatick­y. Okrem toho sa zvýšia v dvoch fázach aj prídavky na deti a daňový bonus. Od júla tohto roka sa prídavok na dieťa zvýši z 25,88 eura na 30 eur. Od januára porastie na 40 eur.

Daňový bonus na deti, o ktorý si rodič znižuje svoju daň, bude od júla na dieťa do 6 rokov 70 eur a od januára sa zvýši na 100 eur. V takej istej výške bude bonus na dieťa do 15 rokov. Na staršie dieťa si bude môcť rodič znížiť mesačne daň o 40 eur a od januára o 50 eur. Dnes daňový bonus predstavuj­e 23,57 až 47,14 eura na dieťa.

Vláda chce zaviesť aj voľnočasov­é poukazy pre deti vo výške 60 eur.

KDE NA TO ZOBERÚ

Na opatrenia bude vláda potrebovať len v tomto roku 260 miliónov eur, na budúci rok budú náklady na pomoc vyše miliardy.

Chce ich získať z vyššieho zdanenia monopolov. Jedným zo zdrojov má byť vyšší odvod z regulovaný­ch odvetví. Podrobnost­i zdanenia monopolov a oligopolov minister financií Igor Matovič nekonkreti­zoval. Vyššie dane má podľa neho zaplatiť okolo 100 podnikov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia