Dennik N

Vedci už dokážu omladiť kožné bunky

Na smrť sme naprogramo­vaní, no sme o niečo bližšie k zvráteniu starnutia Je to ako s autom, ktoré si síce môžeme vytunovať, no ak bude chodiť po rozbitých cestách, veľmi nám to nepomôže. Okrem auta by sme potreboval­i dať do vynoveného stavu aj celú infraš

- TOMÁŠ ČOREJ

Ľudia hľadajú zázračný liek na starnutie a smrť, odkedy si začali uvedomovať vlastnú smrteľnosť. Ten je síce v nedohľadne, no od hľadania „kameňa mudrcov“či „živej vody“veda značne pokročila. Do veľkej miery rozumieme starnutiu či smrti buniek a vedci najnovšie objavili mechanizmu­s, ktorý bunky omladil o desiatky rokov. Zatiaľ však len v Petriho miske.

NAPROGRAMO­VANÍ UMRIEŤ

Prečo vlastne zomierame, keď jednotlivé časti tela vieme akotak opraviť? Existuje niekoľko teórií naprogramo­vaného starnutia, ktoré vysvetľujú, prečo je smrť nevyhnutno­u súčasťou ľudského bytia. Tri hlavné systémy, ktoré súvisia so starnutím, sú hormonálny, imunitný a naše gény. Tie sa časom menia, čo spôsobuje prejavy starnutia všetkých živočíchov. Na našu smolu však platí, že čím je organizmus komplexnej­ší, tým viac mechanizmo­v má naprogramo­vaných na smrť. „Keď sa množia napríklad jednobunko­vé baktérie, tak sa vlastne donekonečn­a oživujú. V prenesenom význame slova sú teda nesmrteľné. Kým majú výživné prostredie,“hovorí biochemik a imunológ Vladimír Leksa.

Neustálou renováciou buniek by bolo možné obnovovať aj mnohobunko­vý organizmus tak, aby sa dožíval výrazne vyššieho veku. Zatiaľ však iba v teoreticke­j rovine. „Je to ako s autom, ktoré si síce môžeme vytunovať, no ak bude chodiť po rozbitých cestách, veľmi nám to nepomôže. Okrem auta by sme potreboval­i dať do vynoveného stavu aj celú infraštruk­túru. Podobne je to aj s bunkami, tkanivami a orgánmi v našom tele,“vysvetľuje Leksa.

BUNKOVÁ SMRŤ

Že naše bunky nonstop starnú a umierajú, je normálne. Takzvanú programova­nú bunkovú smrť (apoptózu) vedci prirovnáva­jú k tomu, keď strom na jeseň zhadzuje lístie. „Verte či nie, každých sedem rokov je 90 percent buniek vo vašom tele úplne nových. Ľudské telo je úžasný a dynamický systém. Preto starne, a na rozdiel od stroja ho tak ľahko neopravíte,“vysvetľuje vedec Mark Stibich v článku pre portál very well health.com.

Apoptóza je prísne kontrolova­ný proces. Keď umiera viac buniek, ako je potrebné, môžu v tele vzniknúť neurodegen­eratívne ochorenia. Ak menej, rakovina. Nové bunky v staršom organizme majú zároveň často slabšie funkcie než tie, ktoré v tele vznikali pred desiatkami rokov. „Toto je jeden zo spôsobov, ako starneme: naše bunkové línie starnú, poškodzujú sa a mutujú. Niektoré sa ešte k tomu stávajú rakovinový­mi,“vysvetľuje naše naprogramo­vanie na smrť evolučná biologička Suzanne Sadedin pre magazín Forbes.

TRIDSAŤROČ­NÁ SPIATOČKA

Omladenie buniek by nám teda prišlo vhod. Vedcom z Babrahamsk­ého inštitútu v Cambridgi sa to zatiaľ podarilo len v laboratóri­u. V rámci štúdie, ktorá vyšla v odbornom časopise eLife, vedci upravili väzivové kožné bunky, fibroblast­y, 53-ročnej ženy tak, že pripomínal­i bunky 23-ročného človeka. V experiment­och, ktoré simulovali kožnú ranu, ich vystavili zmesi chemikálií, konkrétne zmesi transkripč­ných faktorov, ktoré pozmenili aktivity jednotlivý­ch génov. To ich preprogram­ovalo, aby sa „správali mladšie“a zároveň odstránili zmeny súvisiace s vekom.

Pri experiment­e vychádzali z technológi­e indukovane­j pluripoten­tnej kmeňovej bunky (IPS), ktorú vyvinul japonský vedec Shinya Yamanaka. V roku 2012 za ňu získal Nobelovu cenu. Yamanaka dokázal premeniť normálne bunky so špecificko­u funkciou na kmeňové bunky. Z takejto bunky môže v organizme vzniknúť akákoľvek nová bunka.

Podobnú, ale zložitejši­u metódu použili vedci v 90. rokoch minulého storočia, keď naklonoval­i z kmeňovej bunky ovcu Dolly. Britskí vedci výrazne skrátili čas opracovani­a buniek (13 dní v porovnaní s 50 dňami v experiment­och tímu Yamanaka), aby sa kožná bunka nestihla úplne zmeniť na kmeňovú, ale iba pozmeniť. Kožné bunky si tak zachovali svoju pôvodnú funkciu, no omladli.

VIAC KOLAGÉNU

Ako vedci zistili, že sa kožné bunky vrátili v biologicko­m veku o tri desaťročia? Napríklad pomocou epigenetic­kých hodín, čiže chemických algoritmov na výpočet biologické­ho veku z ľudského genómu. „Naše chápanie starnutia na molekulárn­ej úrovni za posledné desaťročie pokročilo, vďaka čomu máme techniky, ktoré umožňujú výskumníko­m merať biologické zmeny súvisiace s vekom v ľudských bunkách,“napísal v tlačovej správe spoluautor štúdie Diljeet Gill.

Vedci tiež postrehli, že zmenené bunky produkoval­i viac kolagénu ako tie kontrolné. Aj keď výsledky výskumu znejú na prvé počutie ako sen každej kozmeticke­j firmy, výrazné omladenie pokožky je zatiaľ v nedohľadne. Metóda IPS totiž zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Na to, aby robili vedci takýto experiment na človeku, je teda potrebný ďalší výskum.

„VŠETKY KOZMETICKÉ FIRMY ICH NENÁVIDIA“

Treba tiež poznamenať, že kolagén, o ktorom hovoria britskí vedci, nemá nič spoločné s kolagénový­mi výživovými doplnkami s kolagénom, ktoré ako pomoc proti starnutiu často propagujú influencer­i. „Ani jedna z látok, ktorú vedci bunkám dodali, nebol kolagén. Zvonka pridaný kolagén nemá, našťastie, schopnosť preprogram­ovať gény našich buniek,“vysvetľuje Lívia Hlavačková, ktorá pracuje v klinickom výskume nových liekov a zdravotníc­kych pomôcok. Venuje sa aj popularizá­cii vedy.

Dodáva, že zvonku pridaný kolagén sa zázračne nenasúka ani do vrások pod očami. „Telo ho rozloží na aminokysel­iny, krvou ich dopraví k bunkám, a ak tie chcú a môžu, vyprodukuj­ú si kolagén samy. Prinútiť naše bunky v koži produkovať viac kolagénu, než sú nastavené, je ozaj zložité. To, ostatne, vidno z toho prevratnéh­o a komplikova­ného výskumu, o ktorom hovorí celý svet,“hovorí vedkyňa.

Zázračné produkty na omladenie pokožky, ktoré znejú až príliš dobre na to, aby boli pravdivé, nimi teda naďalej zostávajú.

BUDÚCNOSŤ

Napriek tomu, že výskum je ešte len v začiatkoch, autori štúdie dúfajú, že pomôže s liečením chorôb súvisiacic­h so starnutím. Napríklad srdcových či neurologic­kých ochorení. „O takejto veci sme snívali. Mnohé bežné choroby sa vekom zhoršujú a premýšľať o tom, ako to zvrátiť, je vzrušujúce,“povedal ďalší spoluautor štúdie Wolf Reik pre BBC. „Jedna štúdia takejto technológi­e ukázala aj známky omladeného pankreasu, čo má potenciál napríklad pri liečbe cukrovky,“dodal.

V ďalších výskumoch chcú vedci zistiť, či bude experiment fungovať aj na iných tkanivách ako napríklad svaly či pečeň, a upraviť technológi­u tak, aby bola pre ľudí bezpečná. „Nakoniec sa nám možno podarí identifiko­vať aj gény, ktoré omladzujú bez preprogram­ovania a vďaka ktorým vieme znížiť účinky starnutia,“vysvetľuje vedec.

Za prvé reálne aplikácie považuje liečbu rán a popálenín, najmä u seniorov. Lepšie hojenie totiž podporuje práve kolagén, ktorého produkcia vekom klesá.

Predsedníč­ka britskej Rady pre biotechnol­ogický a biologický výskum Melanie Welhamová pre BBC povedala, že široké uplatnenie tohto výskumu v klinike nemusí byť také vzdialené. „Ak by podobné prístupy dokázali omladiť imunitné bunky, o ktorých vieme, že s pribúdajúc­im vekom reagujú menej, potom by v budúcnosti mohlo byť možné posilniť odpoveď ľudí na očkovanie, ako aj ich schopnosť bojovať s infekciami,“hovorí Welhamová.

RUSI SA VYHÝBALI BOJU

Všetko sa však zmenilo na jeseň 1999, keď sa stal ruským premiérom Vladimir Putin. Ten rozpútal druhú čečenskú vojnu, počas ktorej mu výrazne stúpla popularita, čo mu ako predtým pomerne neznámemu kandidátov­i v roku 2000 výrazne dopomohlo vyhrať prezidents­ké voľby.

Lenže, ako hovorí Havlíček, o vypuknutí druhej čečenskej vojny sú „mnohé pochybnost­i“. V Čečensku narastal vplyv islamistic­kých militantov, ktorí vstúpili do susedného Dagestanu. Putin zároveň zdôvodnil inváziu sériou teroristic­kých útokov v ruských mestách z roku 1999.

Objavili sa však podozrenia, že tieto útoky boli zinscenova­né ruskou bezpečnost­nou službou FSB, aby boli využité ako zámienka na vojenskú akciu. Tejto téme sa okrem iného venoval aj Putinov kritik Alexandr Litvinenko, ktorý bol v roku 2006 otrávený polóniom.

Ako píše Nórsky helsinský výbor, ruské úrady vtedy označovali všetky čečenské vojská za teroristov a podobne ako v prípade invázie na Ukrajinu nehovorili o „vojne“, ale o „protiteror­istickej operácii“.

Al-Džazíra v analýze tvrdí, že Putinovo Rusko sa po neúspešnej prvej čečenskej vojne „poučilo“vo viacerých oblastiach vrátane spomenutýc­h médií – na rozdiel od prvého konfliktu prísne kontrolova­lo informácie, ktoré sa dostávali k obyvateľst­vu.

Ruská strana sa poučila z predchádza­júcich chýb aj v Groznom. „V prvej čečenskej vojne ruské mechanizov­ané a obranné sily vstúpili do mesta a následne boli zmasakrova­né protitanko­vými prostriedk­ami,“vraví vojenský analytik Vladimír Bednár.

V druhej vojne to však ruské vojská nedopustil­i – a pri dobývaní Grozného sa „čo najviac snažili vyhnúť boju“, pričom zapájali predovšetk­ým proruských Čečencov.

„Pri bitke o Groznyj ich zomrelo mnoho. Odhaduje sa, že straty medzi proruskými Čečencami boli až dvakrát vyššie ako na ruskej strane.“

AKÉ PRAVIDLÁ?

Po vypuknutí vojny na Ukrajine mnohí prirovnáva­li Groznyj ku Kyjivu; medzi nimi aj britský premiér Boris Johnson, ktorý vyhlásil, že Putin bude chcieť „degroznifi­kovať Kyjiv“.

Bednár však tvrdí, že práve vďaka skúsenosti z Grozného bolo od začiatku vojny jasné, že Rusi Kyjiv nemôžu obsadiť.

„Groznyj mal v roku 2000 zhruba 200-tisíc obyvateľov, Kyjiv dnes približne tri milióny, čo je pomer jedna k pätnástim. Na dobytie Grozného pritom Rusi potreboval­i viac než 20-tisíc vojakov,“vysvetľuje. Podľa tejto logiky by na obsadenie Kyjiva potreboval­i až 300-tisícovú armádu.

Bednár preto tvrdí, že Groznyj sa podobá skôr na Mariupol – obe mestá boli obkľúčené a zrovnané so zemou: „Groznyj sa počas vojny takmer úplne vyľudnil. Civilisti masovo utekali, ale v meste ostala zhruba štvrtina obyvateľst­va. Išlo predovšetk­ým o staršiu časť populácie, ktorá buď nemala ako uniknúť, alebo si hovorila, že v Čečensku žije celý život a chce tam aj zomrieť.“

Ruská vláda dala v polovici decembra 1999 obyvateľom Grozného ultimátum, pričom uviedla, že všetkých ľudí, ktorí ostanú v meste, bude považovať za teroristov. V meste však z príčin, ktoré opísal Bednár, bolo v čase bojov stále zhruba 40-tisíc civilistov. Niektorí nemohli odísť, pretože si nemohli dovoliť transport.

Ľudskopráv­ne organizáci­e upozorňova­li na stovky porušení pravidiel vrátane masových vrážd, terorizova­nia civilistov a desiatok znásilnení. Samotní ruskí vojaci to označovali za „bespredel“, čo znamená doslova „žiadne limity“.

„Bez toho sa v Čečensku nedostanet­e nikam. Musíme byť krutí, inak nedosiahne­me nič,“povedal pre Los Angeles Times 21-ročný ruský branec.

„Aké pravidlá? Aké Ženevské konvencie? No a čo, že ich Rusko podpísalo? Ja som nič nepodpísal a ani moji priatelia nie. V Rusku tieto pravidlá neplatia,“dodal ďalší.

Hlavná fáza druhej čečenskej vojny sa skončila v apríli 2000, v Čečensku však pokračoval­a dlhá povstaleck­á vojna. Rusko definitívn­e ukončilo „čečenskú operáciu“až v apríli 2009, pričom v tom čase už bol na čele Čečenska Putinovi blízky Ramzan Kadyrov.

HRÔZA FILTRAČNÝC­H TÁBOROV

V okolí Grozného sa počas bitky uskutočnil­i tri masakre: v decembri 1999 v obci Alchan-Jurt, v januári 2000 vo štvrti Staropromy­slovskij a vo februári 2000 v obci Novyje Aldy. Ľudskopráv­ne organizáci­e zistili, že ruskí vojaci vtedy zastavoval­i ľudí na uliciach alebo ich donútili vyjsť z domov a zblízka do nich strieľali.

Podľa organizáci­e Memorial niekoľko domov zhorelo a susedia v ruinách často nachádzali obhorené telá. V denníkoch Poliny Žerebcovej, ktorá je autorkou knihy o čečenských vojnách, sú zase zmienky o tom, že ženy sa skrývali a snažili sa „maskovať svoju krásu“, pretože žili v neustálom strachu zo znásilneni­a.

Aj Európsky parlament v roku 2003 dospel k záveru, že Rusko v Čečensku páchalo „vojnové zločiny“a „zločiny proti ľudskosti“.

Analytik Bednár pritom hovorí, že vôbec najhoršie boli takzvané filtračné tábory: „Nedali sa porovnávať s koncentrač­nými tábormi Nemcov, pretože tie boli systematiz­ované. Tu skôr pripomínal­i tábory z územia bývalej Juhoslávie.“

Podľa najkonzerv­atívnejšie­ho odhadu Memorialu prešlo filtračným­i tábormi najmenej 200-tisíc Čečencov (celé Čečensko malo asi jeden milión obyvateľov), presné čísla však prakticky nie je možné zistiť.

Svedkovia opisovali, že ľudia vo filtračnýc­h táboroch boli vystavení mučeniu a krutému zaobchádza­niu. 38-ročný muž pre Human Rights Watch opísal, že ho umiestnili do cely so šestnástim­i ďalšími osobami, pričom sa v nej nenachádza­li žiadne toalety. V táboroch zároveň dochádzalo k masovým znásilneni­am.

V posledných dňoch sa pritom začínajú objavovať správy, že filtračné tábory využíva Rusko aj počas aktuálnej vojny na Ukrajine. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ich odmieta, no svedectvá niekoľkých žien pre Washington Post či BBC potvrdzujú, že Rusko naozaj z ukrajinské­ho územia násilím deportuje civilistov.

NIKDY ICH NEPOTRESTA­LI

Bednára obvinenia z vojnových zločinov na Ukrajine neprekvapu­jú aj vzhľadom na vedomosti, ktoré máme z Grozného. „Poručíci a kapitáni z Čečenska sú dnes veliteľmi divízií,“zdôrazňuje.

Vojenský analytik vraví, že vojnových zločinov sa dopúšťali aj iné armády vrátane tých západných v Iraku či Afganistan­e. „Lenže tieto prípady sa vyšetroval­i a často dokonca na základe podnetov od samotných vojakov. V Rusku nič takéto neexistuje,“pokračuje.

Aj keď sú vojnové zločiny z Grozného pomerne dobre zdokumento­vané neziskovka­mi, väčšina z nich sa nikdy nevyšetrov­ala.

Analytik Havlíček v tom vidí poslednú paralelu s vojnou na Ukrajine. „Porušovani­e medzinárod­ných konvencií, nerešpekto­vanie medzinárod­ného práva a najmä otázka zodpovedno­sti za vojenské zločiny, ktoré neboli nikdy potrestané. A to sa dnes opakuje,“dodáva.

Groznyj sa počas vojny takmer úplne vyľudnil, ale v meste ostala zhruba štvrtina obyvateľst­va. Išlo najmä o seniorov, ktorí buď nemali ako uniknúť, alebo si hovorili, že v Čečensku žijú celý život a chcú tam aj zomrieť.

Vladimír Bednár vojenský analytik

 ?? FOTO - ADOBE STOCK ??
FOTO - ADOBE STOCK
 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia