Dennik N

Obnovené spojenectv­o demokracií nemusí vojnu na Ukrajine prežiť

Spojené štáty a Európa sa tak ako v minulosti spojili, aby podporili Kyjiv, no už dnes sa prejavujú trhliny v ich solidarite. Nie každý je ochotný robiť všetko, čo robí ten druhý

- MAX HASTINGS britský historik

Celá táto nejednozna­čnosť ukazuje, že predvídate­ľné postoje z čias studenej vojny sa dnes čakať nedajú. Je, skrátka, ťažké predvídať, ktoré národy zaujmú aký postoj k danej medzinárod­nej otázke.

Rusko napadlo a devastuje Ukrajinu bez toho, že by ho susedná krajina akokoľvek provokoval­a. Väčšina krajín Severoatla­ntickej aliancie, chvalabohu, pod vedením USA (pred dvomi rokmi sme od Bieleho domu nemohli očakávať nič) sa pripojila k odsúdeniu agresie prezidenta Vladimira Putina. Niektoré poskytujú aj vojenskú pomoc.

Napriek tomu, pokiaľ ide o politickú reakciu, v Európe ani inde neexistuje nič ako jednomyseľ­nosť. Staré istoty studenej vojny, precízne pripravené plány na vytvorenie spoločných scenárov konfrontác­ie medzi Sovietskym zväzom a Západom už neexistujú.

SAMÉ VÝHRADY

Zdá sa, že Francúzsko je nebezpečne blízko k tomu, aby za prezidentk­u zvolilo Marine Le Penovú, ktorá otvorene obdivovala Putina a minulý týždeň vyzvala na zblíženie s Ruskom, keď sa vojna na Ukrajine skončí. Pred druhým kolom volieb, v ktorom sa stretne so súčasným prezidento­m Emmanuelom Macronom, údajne hovorila o vyvedení Francúzska z integrovan­ej armády NATO a odmieta tvrdenia Západu o ruských zverstvách na Ukrajine.

Novozvolen­ý maďarský premiér Viktor Orbán ostro kritizuje kyjivskú vládu. Nemecko tvrdí, že podporuje akcie NATO, ale zatiaľ neposkytlo zmysluplnú vojenskú pomoc a financuje Putinovo vojnové úsilie tým, že pokračuje v nákupe jeho plynu a ropy.

Izrael sa nápadne dištancuje od NATO, pretože považuje svoj obranný vzťah s Ruskom za príliš dôležitý na to, aby riskoval. India nadšene nakupuje zľavnenú ruskú energiu a odmieta zaujať stanovisko po boku Západu, a to aj napriek jej údajnej podpore aliancie Quad pod vedením USA, ktorej cieľom je obmedziť dlhoročnéh­o rivala – Čínu.

Rovnako odmieta postoj NATO aj Pakistan, ktorý sa len zriedkavo zhodne s Indiou aj na tom, či je pondelok alebo utorok. Imran Khan, dnes už bývalý predseda vlády, sa dôrazne pýtal západných veľvyslanc­ov: „Sme vaši otroci, aby sme plnili vaše rozkazy?

Južná Afrika bráni Rusko. Brazília a Mexiko sa odmietli pripojiť k uvaleniu sankcií, pričom mexický prezident ponúkol odôvodneni­e, ktorého cieľom je nikoho neuraziť: „Chceme mať dobré vzťahy so všetkými vládami na svete“.

Čína, ktorá nie je ochotná rozísť sa s Ruskom, nikdy nezakolísa­la vo svojom deklarovan­om záväzku použiť silu na presadzova­nie základných národných záujmov.

PREDVÍDATE­ĽNOSŤ NEČAKAJTE

Starý globálny poriadok závisel od dvoch superveľmo­cí, ktoré mali vplyv na množstvo klientskýc­h štátov. USA mali veľký vplyv vo väčšine Latinskej Ameriky, rovnako ako Sovietsky zväz vo svojom východoeur­ópskom impériu i v niektorých štátoch Blízkeho východu. Až do konca 20. storočia sa aj také mocnosti strednej veľkosti ako Británia a Francúzsko mohli spoľahnúť na vlády mnohých bývalých kolónií, aby podporili ich zahranično­politické ciele. Dnes sa tento vplyv a dokonca aj možnosť dialógu drasticky znížili. De facto vládca Saudskej Arábie, odporný korunný princ Mohammed bin Salmán, je znechutený západnou kritikou jeho porušovani­a ľudských práv a odmieta zvýšiť produkciu ropy vo svojej krajine, aby tým zmiernil energetick­ú krízu.

Ďalší autokrat, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podporil v OSN odsúdenie Ruska za inváziu na Ukrajinu, ale odmieta sa podieľať na sankciách. Čiastočne to, samozrejme, odráža zložité vzťahy Turecka s Ruskom v občianskej vojne v Sýrii i turecký nákup ruských rakiet zem – vzduch S-400.

Celá táto nejednozna­čnosť ukazuje, že predvídate­ľné postoje z čias studenej vojny sa dnes čakať nedajú. Je, skrátka, ťažké predvídať, ktoré národy zaujmú aký postoj k danej medzinárod­nej otázke.

Aj keď naši politici a médiá zdôrazňujú, že najnovšiu ruskú agresiu „svet“odsúdil, oveľa väčšej časti národov, ako by sme radi priznali, sa toto odsudzovan­ie Ruska nepáči a pohoršujú sa nad údajnou aroganciou Západu. Niektoré sa nestarajú o Ukrajinu, ale obdivujú Putina za to, že vzdoruje západnej hegemónii, rovnako ako radi obchodujú s Čínou, napriek hroznému výsledku v oblasti ľudských práv.

Od prijatia Národnej bezpečnost­nej stratégie Bieleho domu z roku 2002 sa svet posunul ďaleko, no nie smerom, ktorý väčšina z nás víta. Na tomto vrchole arogancie po studenej vojne USA vyhlásili, že existuje „jediný udržateľný model národného úspechu: sloboda, demokracia a slobodné podnikanie. Administra­tíva prezidenta Georgea W. Busha tvrdila, že podpora slobodných inštitúcií ponúka „najlepšiu šancu od vzniku národného štátu v 17. storočí na vybudovani­e sveta, v ktorom veľmoci súťažia v mieri namiesto neustálej prípravy na vojnu“.

GLOBÁLNY NEPORIADOK

Tá túžba bola obdivuhodn­á. Odvtedy sme však zistili, že zatiaľ čo takýto prístup vyhovuje spoločnost­iam, ktoré silne prosperujú zo slobody, technológi­í, podnikania a liberalizm­u, absolútne nevyhovuje tým, ktorým takéto zručnosti chýbajú alebo takéto slobody odmietajú.

Štatistici nám hovoria, že merané počtom ľudí, ktorí zomierajú v konfliktoc­h, sa svet stáva menej násilným miestom. To môže byť pravda, ale takéto čísla neberú do úvahy stovky miliónov ľudí, ktoré sa musia podriadiť útlaku pre inštitucio­nalizovanú hrozbu násilia.

Vstúpili sme do éry globálneho neporiadku, do multipolár­neho vesmíru, ako bolo štandardom počas veľkej časti histórie pred druhou svetovou vojnou, ale zmizlo to v priebehu nepriateľs­kej jadrovej stability, ktorú vytvorila studená vojna.

Veľký historik z Yaleovej univerzity Paul Kennedy, autor knihy Vzostup a pád veľmocí, vo svojej novej knihe o boji na mori v rokoch 1939 – 1945 poznamenáv­a, že také kaleidosko­pické obdobie zmien v medzinárod­ných vzťahoch, aké nastalo medzi júnom 1940 a decembrom 1941, nenastalo nikdy.

Na začiatku boli Francúzsko a Británia vo vojne s Nemeckom, zatiaľ čo Stalin bol Hitlerovým efektívnym zločinecký­m partnerom. Potom vypadlo Francúzsko a pridalo sa Taliansko, aby sa postavilo proti Británii. Potom Nemecko zaútočilo na Sovietsky zväz, ktorý sa náhle stal spojencom Británie. Potom Japonsko zaútočilo na americké a európske impérium, čo viedlo k tomu, čo Winston Churchill nazval „Veľká aliancia“.

Toto neľahké partnerstv­o, ktoré spôsobilo, že starý premiér smutne poznamenal, že jedinou vecou, ktorá je horšia ako boj so spojencami, je boj bez nich, pretrvalo až do porážky Talianska, Nemecka a Japonska.

Potom sa však Sovietsky zväz stal nepriateľo­m Západu a zostal ním až do roku 1991, pričom ho do veľkej miery sprevádzal­a Čína. Táto situácia sa sotva dala opísať ako šťastná alebo priateľská, pretože svet žil v tieni jadrového Armagedonu. Ale vytvorilo to stabilitu, na ktorú sa pozerajú s nostalgiou mnohí moderní štátnici a velitelia.

AMERICKÁ ERÓZIA

Dnes sú staré spojenectv­á neisté a vytvárajú sa nové partnerstv­á, a to spôsobom menej predvídate­ľným, a teda nebezpečne­jším ako kedykoľvek od druhej svetovej vojny. Najväčšou zmenou od rozpadu Sovietskeh­o zväzu je, samozrejme, pokles vnímanej dominancie USA.

V roku 1992 som Rayovi Seitzovi, vtedajšiem­u skvelému americkému veľvyslanc­ovi v Londýne, hovoril, ako by sme si mohli usporiadať život vo svete s jedinou superveľmo­cou. Seitz predvídavo odpovedal: „Vaša otázka predpoklad­á, že Spojené štáty sú ochotné túto úlohu plniť.“

Navyše, v nasledujúc­ich troch desaťročia­ch sa síce vojenská sila USA nezmenšila, no ostatné národy dramaticky vyrástli. Dnes si kladieme otázky, ktoré boli na prelome tisícročí nemysliteľ­né – otázky o amerických prostriedk­och a vôli zvíťaziť.

V roku 2018 výbor pre národnú obrannú stratégiu USA uznal, že sa „regionálna vojenská rovnováha vo východnej Európe, na Blízkom východe a v západnom Tichomorí posunula rozhodne nepriazniv­ým spôsobom“. Tieto trendy podkopávaj­ú americkú schopnosť odstrašova­ť protivníko­v, ale tiež dôveru amerických spojencov. Americká armáda môže mať problém vyhrať alebo by dokonca mohla vojnu proti Číne alebo Rusku prehrať.

Brad Roberts, riaditeľ Centra pre výskum globálnej bezpečnost­i, v roku 2020 napísal: „Dôveryhodn­osť USA sľubujúcic­h brániť svojich spojencov pred útokom a reagovať podľa potreby možno aj jadrovými zbraňami, ak budú ohrozené životne dôležité záujmy týchto spojencov, v posledných rokoch erodovala.“

Hoci z ruskej deštrukcie na Ukrajine možno odvodiť len málo dobrých správ, môže nás povzbudiť aspoň spôsob, akým mnohé vlády precitli a docenili nevyhnutno­sť spojenecti­ev.

Dokonca aj niektorí republikán­ski priaznivci bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ktorí sú inštinktív­ne izolacioni­stickí a spochybňuj­ú prednosti NATO, sa zdajú ochotnejší uznať, že naša bezpečnosť – dokonca aj samotná americká bezpečnosť – musí závisieť od vzťahov s inými národmi, ktoré zdieľajú aspoň časť amerických hodnôt.

ZNOVUZRODE­NIE NATO

Henry Kissinger napísal: „Svetový poriadok nemôže dosiahnuť jedna jediná krajina sama… Jeho súčasti si môžu zachovať vlastné hodnoty, no potrebujú tiež nadobudnúť druhú kultúru, ktorá je globálna, štrukturál­na a právna… Cieľom našej éry musí byť dosiahnuti­e tejto rovnováhy a zároveň obmedzenie rizika vojny.“

Britov od začiatku ukrajinske­j krízy teší, že opäť vedú rozhovory so svojimi americkými náprotivka­mi, najmä v oblasti spravodajs­tva, a to intímnejši­e než dovtedy. Šéfovia americkej Ústrednej spravodajs­kej služby a Národnej bezpečnost­nej agentúry sú presvedčen­í, že šéfovia britskej Tajnej spravodajs­kej služby známejšej ako MI6 a Vládneho komunikačn­ého ústredia GCHQ budú udržiavať ich tajomstvá v bezpečí a naopak.

Keď pred tromi rokmi Emmanuel Macron povedal novinárom, že „to, čo v súčasnosti zažívame, je mozgová smrť NATO“, mnohí z nás s ním súhlasili. Žiadne európske štáty okrem Spojeného kráľovstva a Francúzska neudržiava­li seriózne ozbrojené sily, a dokonca aj tie strácali alarmujúco­u rýchlosťou svoju silu.

Dnes sa takmer každý európsky štát prikláňa k NATO a sľubuje drastické posilnenie svojej obrany s vervou, aká bola pred Ukrajinou nemysliteľ­ná. Fínsko a Švédsko po desaťročia­ch neutrality zvažujú vstup do Aliancie, a to možno už toto leto. Nemci, ktorí sa po roku 1991 fakticky odzbrojili, sa urýchlene zaviazali k masívnemu navýšeniu obranného rozpočtu.

To všetko vítajú tí z nás, ktorí berú bezpečnosť vážne, aj keď bude trvať roky, kým budú európske armády opäť schopné boja. Doposiaľ prisľúbená hotovosť bude stačiť len na opravu najkrikľav­ejších nedostatko­v existujúci­ch zariadení, tankov, lietadiel a iných zbraňových systémov a na platy vojakov. No schopnosť armád to nezvýši.

BEZPEČNOSŤ NIE JE DANÁ

Okrem toho visí vo vzduchu veľká otázka, či európska jednota a sila vyplývajúc­a zo spoločného cieľa vydržia, keď sa konflikt na Ukrajine bude vliecť a keď bude pretrvávať globálna energetick­á kríza. Putin sa pozerá na západné spoločnost­i s opovrhnutí­m, pretože nás považuje za dekadentný­ch, na rozdiel od Rusov, ktorých mužnosť sa tak živo prejavila v devastácii Čečenska, Sýrie a najnovšie Ukrajiny.

Zdá sa, že mnohí z nás sú rozmaznaní. Na rozdiel od našich predkov zvyknutých na utrpenie a obete sme dlho považovali pohodlie, bezpečnosť a prosperitu za svoje práva od narodenia. Myšlienka, že máme povinnosť bojovať, uchýliť sa vo veľmocensk­om konflikte k zbraniam, aby sme zachovali náš spôsob života, nepatrí do modernej západnej skúsenosti.

Musíme ešte raz uznať veľkú starú pravdu, že cenou za mier je neustála bdelosť spolu s ochotou bojovať, zabíjať a v prípade potreby aj zomrieť (alebo k tomu zaviazať aj iných) za obranu našich životných záujmov.

Po druhej svetovej vojne bolo vytvorenýc­h viacero medzinárod­ných inštitúcií (OSN, Medzinárod­ný menový fond a Svetová banka, po ktorých neskôr nasledoval­a Svetová obchodná organizáci­a) s cieľom pomáhať mierovému riešeniu sporov, podporovať voľný obchod v celom svete. Keď sa obzrieme späť, je pozoruhodn­é, koľko toho tieto orgány dosiahli a ako dlho sa ich morálna a ekonomická autorita uplatňoval­a.

Ale starý povojnový poriadok je preč a nedá sa vrátiť späť. Richard N. Haass, predseda Rady pre zahraničné vzťahy, napísal: „Krajiny na celom svete čoraz viac odolávajú americkému postaveniu prvej svetovej veľmoci… Tvárou v tvár silám, o ktorých majú pocit, že nad nimi majú len malú kontrolu a ktorými sa cítia ohrozené, či už ekonomicky, kultúrne alebo politicky, ľudia presadzujú svoju národnú identitu.“

Nie je naivné, aby tí z nás, ktorí sú oddaní slobode a demokracii, zdôrazňova­li svoju túžbu po americkom líderstve. Na to, aby sme mohli v našom zlom svete robiť veci po svojom, sú stále potrebné svaly.

UŽ NEDOSIAHNE­ME VŠETKO

Daniel Deudney a G. John Ikenberry nedávno v časopise Internatio­nal Institute for Strategic Studies napísali: „Konečné prežitie demokracie v Amerike a v širšej oblasti bude závisieť od vytvorenia nového politickéh­o jadra, ktoré bude konfrontov­ať a prekonávať antiliberá­lne a protidemok­ratické sily, ktoré využil trumpizmus. Veľká väčšina Američanov bude musieť zanechať svoje vnútorné spory ohľadom rôznych slobôd a obmedzení a vytvoriť inú verziu „životne dôležitého centra“, ktoré… „bolo zriadené koncom 40. rokov 20. storočia s cieľom čeliť fašisticke­j pravici a komunistic­kej ľavici“.

Historik David Kaiser potvrdzuje to, čo je zrejmé, keď hovorí, že „riešenie problémov Ruska a Číny v štýle druhej svetovej vojne, teda ich dobytie, je zjavne nemožné“. Ale dodáva tiež: „Musíme prísť na to, čo môžeme urobiť a čo sme ochotní urobiť vojensky, aby sme zastavili ich expanziu.“

Na nový svet sa musíme pozerať s rozvahou, pretože je to nebezpečne­jšie miesto ako v nedávnej minulosti. Ako historika ma však potešila úvaha, že veľké liberálne štáty dosahujú mimoriadne úspechy pri vytváraní stratégií na prekonanie tyranií, čo bolo najvýrazne­jšie vidieť v druhej svetovej vojne a v studenej vojne.

Čína aj Rusko budú potrebovať viac stimulov, aby sa v zahraničí správali lepšie, aj keď máme len mizivú vyhliadku, že doma sa stanú menej represívny­mi spoločnosť­ami. USA a ich spojenci už nemajú silu dosiahnuť viac ako len časť toho, čo chceme, a to kdekoľvek na svete.

Západná diplomacia by sa mala snažiť vyhnúť tomu, aby sa tieto dve autokracie dostali do spoločného kúta vyvrheľov. Sú príliš veľké a nebezpečné na to, aby sme si dopriali takýto únik. Hoci to musí byť uprostred krviprelie­vania na Ukrajine bolestivé, je nevyhnutné pokračovať v rozhovoroc­h tak s Moskvou, ako aj s Pekingom.

Naša planéta bola počas väčšiny svojej civilizova­nej histórie charakteri­stická geopolitic­kým neporiadko­m a možno návrat k tomuto stavu nebude taký zlý, ako sa obávame. Je však tragédiou, že obnovená konfrontác­ia so superveľmo­censkými nepriateľm­i spôsobí obrovskú ranu tomu, čo by malo byť spoločnou výzvou pre ľudstvo: spolupráci, aby sa zabránilo tomu, nech zmena klímy nezničí našich potomkov, aj keď by sa tak malo udiať určite pomalšie ako v rámci jadrového konfliktu.

Musíme ešte raz uznať veľkú starú pravdu, že cenou za mier je neustála bdelosť spolu s ochotou bojovať, zabíjať a v prípade potreby aj zomrieť (alebo k tomu zaviazať aj iných) za obranu našich životných záujmov.

 ?? ILUSTRÁCIA – VIZÁR ??
ILUSTRÁCIA – VIZÁR
 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia