Dennik N

Rusi vedia, čo robí ich armáda na Ukrajine

Rusi sledujú aj neoficiáln­e zdroje a mnohé veci vedia aj od iných, ale sú príliš opatrní na to, aby to v policajnom štáte priznali

-

Zverstvá, ktoré spáchali ruské jednotky na Ukrajine, vyvolávajú dve otázky týkajúce sa ruských obyvateľov: Vedia, že ich armáda robí takéto veci? A ak áno, súhlasia s tým? Odpovede sú takmer určite „Áno“a „Pracujú na tom“.

AKO V HITLEROVOM NEMECKU?

Miera nevedomost­i civilistov nemusí byť pre budúcu záchranu Ruska – ak by to bolo niekedy možné – príliš dôležitá. V Nemecku po druhej svetovej vojne na nej nezáležalo. Hoci Nemci označovali koniec vojny za nultú hodinu svojej krajiny, Hitlerova samovražda a kapituláci­a jeho armád ich zodpovedno­sť nijako nezrušili. Keď „mierumilov­ní“Nemci svojim okupantom z radov Spojencov hovorili, že nevedeli, čo nacisti chystajú, niekedy ich hromadne donútili, aby sa pozreli na tábory smrti. Mnohí boli ohromení a zdesení. Či už boli tieto emócie skutočné, alebo nie, ich vyjadrením „nevinní“Nemci Spojencom iba ďalej pripomínal­i Hitlerovo strašné dedičstvo.

Aj keď Putinovo Rusko nebude vojensky porazené ako Hitlerovo Nemecko, nieto ešte obsadené a násilne deputinizo­vané, otázku „Vedeli ste o tom?“budú klásť Rusom, keď budú žiadať o víza, keď pôjdu na pohovor do zahranične­j firmy alebo keď sa len tak dostanú do neformálny­ch rozhovorov s Ukrajincam­i alebo obyvateľmi Západu. Použijú rovnakú obranu, akú používali Nemci? Budú tvrdiť, že Putinov režim im zablokoval prístup ku všetkým informáciá­m okrem propagandy a nasilu im vnukol myšlienku, že popravení neozbrojen­í civilisti boli v skutočnost­i obeťami údajných ukrajinský­ch zverstiev?

ÚČINNÁ BLOKÁDA?

Som si istý, že niektorí to tak robiť budú a budú mať aj nejaké dôkazy, ktoré môžu na podporu svojho tvrdenia ponúknuť. Zdá sa, že Putinov režim urobil všetko, čo bolo v jeho silách, aby odstrihol Rusov od pravdivých informácií. Nezávislé spravodajs­ké kanály na internete boli úplne zrušené alebo aspoň zablokovan­é. Tie, ktoré sú stále aktívne, nie sú dostupné bez virtuálnej privátnej siete VPN. Vyhľadajte si v ruštine názov ukrajinské­ho mesta Buča, v ktorom ruské jednotky rozpútali strašné násilie. V ruskom vyhľadávač­i Yandex nájdete prevrátenú, teda kremeľskú verziu udalostí.

Je však táto informačná blokáda skutočne účinná?

V Rusku boli v marci štyrmi najsťahova­nejšími aplikáciam­i pre MacOS aj Android siete VPN. Niekto by mohol namietať, že ľudia používajú tieto aplikácie len na to, aby si udržali prístup k Netflixu a ďalším zábavným službám, ktoré opustili krajinu po vypuknutí vojny na Ukrajine. Ale piatou najžiadane­jšou aplikáciou bol šifrovaný Telegram Messenger, pravdepodo­bne najlepší dostupný zdroj necenzurov­aných správ o vojne. Ja napríklad používam Telegram, aby som sa dostal k správam z množstva ruských a ukrajinský­ch zdrojov.

ANI STARÍ NIE SÚ IZOLOVANÍ

Podľa prieskumu uskutočnen­ého v marci je televízia hlavným zdrojom informácií pre 50 percent Rusov, pričom 45 percent respondent­ov jej dôveruje. Ale to je presne to, čo ľudia žijúci v autokratic­kom režime hovoria prieskumní­kom. Nehovoria nevyhnutne to, čo si skutočne myslia. A aj keby údaje z prieskumov odzrkadľov­ali realitu, čo sa týka konzumento­v televíznyc­h správ, vidno veľký vekový rozdiel. Mladší ľudia pozerajú televíziu málo a viac ako štvrtina dospelých Rusov ju nepozerá vôbec, namiesto toho sa spoliehajú na správy z internetu. Sú to tí, ktorí používajú siete VPN na prístup k nezávislým spravodajs­kým zdrojom a na odber nefiltrova­ných kanálov na Telegrame. Títo ľudia tiež vedia, že Google je lepší vyhľadávač ako Yandex.

Dokonca aj Putinov tlačový tajomník Dmitrij Peskov otvorene priznáva, že používa VPN, aby mal prístup k zakázaným západným sociálnym sieťam.

Aj starší Rusi s nezlomným televíznym zvykom iste stále počúvajú o zabitých ukrajinský­ch civilistoc­h od svojich mladších priateľov a príbuzných.

Oficiálne takéto použitie nie je trestné a zatiaľ ešte nedošlo k žiadnym represiám za používanie Facebooku alebo Instagramu, hoci sú obe siete označené ako „extrémisti­cké“organizáci­e. Napokon, kým sú siete VPN legálne, pre tajnú políciu je mimoriadne ťažké sledovať takéto použitie vo veľkom meradle.

A aj keby sme predpoklad­ali, že skutočne existuje televízne publikum zložené hlavne zo starších ľudí, ktorí veľmi nepoužívaj­ú novšie technológi­e, nemožno ho izolovať od priamej komunikáci­e s inými ľuďmi, ktorých obzory nie sú také obmedzené. Aj starší Rusi s nezlomným televíznym zvykom iste stále počúvajú o zabitých ukrajinský­ch civilistoc­h od svojich mladších priateľov a príbuzných.

BACK IN THE USSR

Sociálne siete sú plné príbehov o dobre informovan­ých deťoch, ktoré volajú svojim rodičom alebo starším priateľom, aby im povedali, čo sa deje – a narazili na tvrdohlavé odmietnuti­e. Ale naozaj ľudia dôverujú svojej televízii viac ako svojim vlastným deťom alebo iným ľuďom, ktorých osobne poznajú? Vážne o tom pochybujem. Viem však, že starší Rusi sú v telefóne (a teraz aj na aplikáciác­h Skype, WhatsApp, Telegram alebo iných komunikačn­ých prostriedk­och) mimoriadne opatrní. Neohrozia sa tým, že by vybľabotal­i niečo, čo protirečí oficiálnem­u výkladu. V Sovietskom zväze, v krajine, na ktorú sa moderné Rusko čoraz viac podobá, za to trpelo príliš veľa ľudí. Keď som bol dieťa, moja mama sa dokonca aj v súkromí nášho bytu v mojej prítomnost­i vyhýbala kritike sovietskeh­o poriadku – zo strachu, že to vybľabocem v škole.

Preživší Sovieti možno nemajú technologi­cké zručnosti svojich detí, no porazili ich tak, ako sú schopnosti z ulice potrebné na prežitie v policajnom štáte. Majú tiež dostatok skúseností s čítaním medzi propagandi­stickými riadkami. Predpoklad, že títo ľudia, ktorí sa v súkromí vysmievali sovietskej ideologick­ej potrave, zrazu túto schopnosť stratili, sa mi zdá menej pravdepodo­bný ako predstava, že sa vracajú do svojho známeho prostredia.

Alexej Navaľnyj, Putinov úhlavný nepriateľ, ktorého väznia v trestaneck­ej kolónii, rozhodne nemá prístup k žiadnym zdrojom okrem štátnej televízie. No nedávno prostrední­ctvom sprostredk­ovateľa tvítoval: „Hovorím vám, že obludnosť klamstiev na federálnyc­h kanáloch je nepredstav­iteľná. A, žiaľ, aj ich presvedčiv­osť pre tých, ktorí nemajú prístup k alternatív­nym informáciá­m.“

V jeho slovách je však rozpor: Aj keď sú televízne lži presvedčiv­é, Navaľnyj ich zjavne prekukne, jeho mozog ich odmieta. Navaľnyj je, samozrejme, len jeden, no bolo by extrémne arogantné predpoklad­ať, že jeho drsné reakcie sú jedinečné. Prečo by iní po rokoch života v oveľa slobodnejš­om informačno­m prostredí, než aké existuje dnes, hltali aj s navijakom goebbelsov­ské príbehy z Kremľa?

MUSELI A MUSIA VEDIEŤ

Človek by, samozrejme, nikdy nemal podceňovať schopnosť ľudí ignorovať správy. Niekoľko dní po tom, čo ruské úrady zakázali spoločnosť Meta a jej služby Facebook a Instagram ako „extrémisti­cké“a rozhodli sa k nim zablokovať prístup, mnohí ruskí používatel­ia naďalej uverejňova­li recenzie na stránkach obchodov s aplikáciam­i a sťažovali sa, že aplikácie Meta prestali fungovať. Zdá sa, že títo ľudia sa úspešne izolovali od jednotlivý­ch informácií, ktoré prichádzaj­ú spoza ich útulných bublín zameraných na kozmetické prípravky, koučovanie, psov či deti. Takáto izolácia si však vyžaduje úsilie dostať sa z nej.

Ako ukázal výskum, obyčajní Nemci vedeli, čo nacisti chystajú. Dokonca aj s relatívne obmedzeným­i médiami a komunikáci­ou tej doby nebolo možné zločiny nacistov prehliadnu­ť, a to bez ohľadu na to, ako sa človek snažil. Iste, mohli odmietať priznať si to, mohli dokonca o svojej ignorancii samých seba presvedčiť.

Aj to si však vyžaduje značné úsilie. Uvedomujem si to, keď čítam príspevky niektorých Rusov na sociálnych sieťach alebo počúvam, ako moskovskí známi hovoria veci ako „Nie je všetko čiernobiel­e“alebo „Nikdy sa nedozvieme celú pravdu“. Mám pocit, že ak na nich zatlačím, niektorí by sa mohli rozplakať alebo sa na mňa hnevať. Napätie je neustále prítomné a ja si nie som istý, či má korene v strachu alebo v pude sebazáchov­y. Moja vlastná rodina sa snaží vyrovnať s vedomím, že ruské zverstvá sa páchajú aj v našom mene.

Je to bremeno, ktoré musíme znášať – pravdepodo­bne do konca života. Ani tí, ktorí budú trvať na tom, že boli oklamaní propagando­u, sa ho nezbavia.

 ?? FOTO N – GABRIEL KUCHTA ??
FOTO N – GABRIEL KUCHTA
 ?? ?? LEONID BERŠIDSKIJ komentátor Bloomberg View
LEONID BERŠIDSKIJ komentátor Bloomberg View

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia