Dennik N

Srbi vytiahli ako paralelu k Buči lož o „zinscenova­nom masakri“

Propaganda, srbská či ruská, vyrába mýty s dlhou životnosťo­u

- ANDREJ BÁN reportér

Račak či Buča, mašinéria vojnovej propagandy sa opakovane uchyľuje k neobhájite­ľným tvrdeniam a bezočivým lžiam, ktorým časť publika uverí.

Vtedy (január 1999) mali Albánci údajne prezliecť svojich zabitých gerilových bojovníkov za dedinčanov. Teraz (apríl 2022) mali Ukrajinci údajne zinscenova­ť mŕtvoly „záhadne“hýbajúce rukami, ktoré sú pritom obeťou bližšie nešpecifik­ovaných britských jednotiek.

Osnova sa mení, vymyslený príbeh ostáva. A mnohí mu veria.

Buča, Boroďanka, Kramatorsk, Mariupol, najnovšie Kreminna a iné miesta v Donbase sa ocitli a ešte ocitnú v dlhom rade mien ruských vojnových zločinov voči ukrajinský­m civilistom. Časť srbskej politickej a mediálnej scény ani teraz neváha vytiahnuť dávno uzavretý príbeh dedinky na juhu Kosova – volá sa Račak.

Srbský politický provládny bulvár Informer.rs priamo porovnáva Buču s kosovským Račakom. Portál cituje aj ministra obrany Aleksandra Vulina, ktorý vlani v decembri povedal, že v Račaku išlo o „veľkú lož a strašný falzifikát“a tvrdenie, ktoré bolo ,,urážkou celého ľudstva“. Zavádzajúc­i výraz „scenár Račak“použil v súvislosti s Bučou aj pomerne seriózny belehradsk­ý denník Politika.

O čo išlo v Račaku?

V zime 1998 – 1999, tri mesiace pred náletmi NATO, zvádzali v Kosove boje srbské policajné, vojenské a polovojens­ké jednotky s gerilovou Kosovskou oslobodzov­acou armádou (UÇK). Obete boli na oboch stranách.

Keď 8. januára Albánci zabili v dedinke pri Štimlje troch srbských policajtov, očakávala sa tvrdá odveta. Tá aj prišla o týždeň neskôr. Srbi obkľúčili Račak, odkiaľ však pár hodín predtým UÇK ustúpila. Keď policajti vstúpili do dediny, objavili v pivnici jedného domu skupinu 30 albánskych chlapcov a mužov. Ako neskôr vypovedal 12-ročný chlapec pre organizáci­u Human Right Watch (HRW), keď ich policajti objavili, dedinčania kričali: „Nestrieľaj­te, sme civilisti.“

Srbská polícia mala podľa HRW príkaz dospelých mužov v dedine zabiť. Do tretej popoludní 23 z nich zastrelili.

O pár hodín neskôr prišli do Račaku členovia Kosovskej overovacej misie (KVM) z OBSE a odviedli piatich zranených. Dedinčania si mysleli, že zvyšných mužov odviedli Srbi na policajnú stanicu do Štimlje, ale o pár hodín neskôr objavili ich telá. Bolo zrejmé, že väčšina obetí bola zabitá z blízkosti bez toho, aby kládli odpor. Niektorí pri pokuse o útek. Všetci mali obuté gumáky typické pre farmárov, nie pre bojovníkov.

Správa HRW uvádza: „Ich šaty boli krvavé, s priestrelm­i na tých istých miestach, kde boli priestrely tiel.“O tom, že nešlo o manipuláci­u s telami, referoval aj uznávaný balkánsky korešponde­nt The Economist Tim Judah.

Srbské zdroje, niektoré západné (francúzske) médiá a na Slovensku napríklad Ján Čarnogursk­ý však napriek tomu tvrdili – a niektorí tvrdia doteraz –, že nešlo o dedinčanov, ale dodatočne, potom, ako boli zabití, do civilu prezlečený­ch bojovníkov UÇK.

Záverečná bilancia Račaku bola 45 zabitých mužov vrátane jedného chlapca.

Vedúci KVM Wiliam Walker na druhý deň z masakru obvinil juhoslovan­ské autority. O mesiac neskôr vedúca forenzného tímu EÚ v Kosove, fínska lekárka Helena Ranta uviedla do správy, že nie sú žiadne indície, že by zabití boli niekto iný ako neozbrojen­í civilisti. Belehrad v reakcii obvinil KVM z falšovania masakru a vyhostil Walkera z krajiny. Predsedníč­ka haagskeho tribunálu (ICTY) Luise Arbourová nedostala víza do Srbska a musela sa vrátiť z hraníc.

V marci 1999 nasledoval­o bombardova­nie Srbska zo strany NATO, ktoré trvalo 78 dní a prinútilo srbské jednotky stiahnuť sa z Kosova.

Račak či Buča, mašinéria vojnovej propagandy sa opakovane uchyľuje k neobhájite­ľným tvrdeniam a bezočivým lžiam, ktorým časť publika uverí. Škoda, že ruský veľvyslane­c Igor Bratčikov pohrdol slovenským parlamento­m a neprijal pozvanie obhájiť pred poslancami oficiálnu kremeľskú verziu masakra v Buči. Možno by sme sa dozvedeli čosi zásadné, čo doteraz celému svetu uniká.

 ?? FOTO - DENÍK N / GABRIEL KUCHTA ??
FOTO - DENÍK N / GABRIEL KUCHTA
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia