Dennik N

Matovičova oslava

Plán ministra financií sa vymyká všetkým možným mierkam

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Po mesiacoch trvajúcej neschopnos­ti vlády zareagovať na rekordný rast cien sme sa dočkali. Koalícia bez SaS Richarda Sulíka vo štvrtok predstavil­a finálny návrh kompenzačn­ých opatrení, o ktorom sa dá hneď spakruky povedať, že je všetkým, len nie tým, na čom sa týždne zhodovali všetky ekonomické autority v tomto štáte. Mal byť adresný, ale je plošný. Mal byť zodpovedný k udržateľno­sti verejných financií, ale bude stáť miliardu eur ročne. A napokon ani nemusí riadne pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú. Prvú časť opatrení predstavil minister práce Milan Krajniak a je najbližšie k jeho pôvodnému návrhu pomôcť ľuďom, ktorí sú najohrozen­ejší prudko rastúcimi cenami. Na jedno dieťa štát prispeje jednorazov­ým príspevkom 100 eur, i keď každej rodine bez ohľadu na jej príjem.

Druhú časť pomoci predstavil minister financií Igor Matovič. A v skutočnost­i ide o nápad, ktorým sa verejnosti po prvýkrát pochválil vlani začiatkom mája, keď sme o dnešnom nebývalom raste cien ani len nechyroval­i – a to 200 eur mesačne na každé dieťa od budúceho roka.

Pôvodny návrh Milana Krajniaka počítal so sumou pomoci približne 130 miliónov eur. Nakoniec to v tomto roku bude 260 miliónov a od budúceho roka miliarda eur ročne.

Kde na to zoberú: Ide o obrovské peniaze, ale zatiaľ nikto konkrétne nepovedal, odkiaľ štát na to vezme. Matovič aj Krajniak vravia o zdanení jednej stovky regulovaný­ch firiem, ktoré by sa v ťažkých časoch mali podeliť o svoje zisky s ľuďmi. Ktoré to budú a ako budú sadzby vyzerať, nie je jasné. Rovnako nie je zrejmé, ako si koalícia predstavuj­e financovan­ie enormného zvýšenia daňového bonusu na deti. Totiž tu sa rozprávame o daniach z príjmu fyzických osôb, ktoré sú príjmami nie štátneho rozpočtu, ale obcí a žúp. V momente, ako sa zvýši daňový bonus na deti podľa návrhu, samosprávy prídu o desiatky až stovky miliónov eur.

Igor Matovič ľúbi veľké veci, čo demonštrov­al slovami, že Slovensko sa stane výkladnou skriňou Európskej únie pomoci rodinám. Je pravda, že vláda aj spoločnosť sa potýka s krízami (pandémia, vojna, inflácia), ktoré nemajú za posledné desaťročia obdobu. Taktiež sedí, že kým ostatné štáty v Európe už míňajú na pomoc obyvateľom miliardy eur, naša koalícia sa doteraz nedokázala rozhýbať. Ale napriek tomu všetkému, tento plán sa vymyká akejkoľvek rozumnej mierke a skôr to vyzerá tak, že Igor Matovič využil krízové časy na presadenie svojej ďalšej veľkolepej myšlienky.

Mal byť adresný, ale je plošný. Mal byť zodpovedný k udržateľno­sti verejných financií, ale bude stáť miliardu eur ročne.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia