Dennik N

Polícia sa dostala na vrchol pyramídy

Fica spája so zločinom toľko nitiek, že to asi nebude náhoda

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Hoci je namieste zdržanlivo­sť, k téme Fico a zločin sa dá čoto povedať už teraz. Po prvé, odkedy on a jeho „najlepší“minister vnútra nie sú vo vláde, policajti si robia svoju prácu zodpovedne­jšie. Podľa všetkého im nik nezväzuje ruky, a keď narazili, tak boli príčinou vždy tie isté inštitúcie – generálna prokuratúr­a, policajná inšpekcia, Krajská prokuratúr­a Bratislava či SIS –, ktoré pôsobia dojmom, že konajú v zhode a v záujme reštauráci­e systému našich ľudí.

Po druhé, na zozname stíhaných, obžalovaný­ch či už odsúdených ľudí, ktorí boli na vrchole moci v čase, keď tu vládol Smer, sú desiatky ľudí. Aj keby sme k nim nerátali ľudí ako Ladislav Bašternák, od ktorého si Fico prenajímal byt, či Marian Kočner, ktorý ho nazýval šéfom, stále je tu množstvo iných. Napríklad bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý bol Kaliňákový­m nominantom, Norbert Bödör, ktorý v tom čase zrejme políciu riadil, poslanec Peter Žiga, ktorý do Hlasu prešiel zo Smeru, či zbrojár Miroslav Výboh, Ficov kamarát.

Po tretie, Fico robí všetko pre to, aby spochybnil činnosť NAKA, špeciálnej prokuratúr­y či sudcov Špecializo­vaného trestného súdu. Dookola rozpráva o „politickýc­h väzňoch“, spolupracu­júcich obvinených obviňuje, že konajú na politickú objednávku, väzbu označuje za mučiaci prostriedo­k, a to všetko aj napriek tomu, že sa nič z toho nepreukáza­lo. Jeho cieľom je jednoducho zasievať pochybnost­i a dosiahnuť, že si ľudia budú hovoriť vety ako „Ktovie, ako to naozaj bolo?“

Po štvrté, zaujímavé je aj to, kto koho zastupuje. Para je obhajcom Kočnera, ale nemá problém vystúpiť na tlačovke Smeru a dohadovať s Ficom na poľovnícke­j chate, ako vysekať našich ľudí z väzby. Kaliňák, ktorý sa po odchode z veľkej politiky venuje aj advokácii, zastupuje viacerých obvinených zo smeráckych čias vrátane Bödöra a Výboha a aj obvineného bývalého sudcu Davida Lindtnera. No a Lindtner teraz zobral pod svoje advokátske krídla práve Kaliňáka a Fica. Viac ako bežné vzťahy advokát – klient to vyzerá ako nerozlučné bratstvo medzi obvinenými, ktorí by si navzájom radi kryli chrbát.

Iste, ani to nemusí nič znamenať, ale Fico a Smer sú so svetom zločinu previazaní toľkými nitkami, že to vôbec nevyzerá ako náhoda. Druhá vec je, či sa dá dokázať, že zločin páchal aj samotný Fico a Kaliňák. Azda by si na nich bez toho netrúfli.

Viac ako bežné vzťahy advokát – klient to vyzerá ako nerozlučné bratstvo medzi obvinenými, ktorí by si navzájom radi kryli chrbát.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia