Dennik N

Aj sudca videl dôvody pre Kaliňákovu väzbu

Špecializo­vaný trestný súdu poslal Roberta Kaliňáka do väzby, ten sa odvolal. Mareka Paru budú ďalej stíhať na slobode, o Ficovi sa ešte len bude rozhodovať

-

Vposlednýc­h mesiacoch chodieval Robert Kaliňák na Špecializo­vaný trestný súd ako advokát. V sobotu popoludní však už odtiaľ nevyšiel. Skončil vo väzbe.

Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Miroslav Mazúch zo Špecializo­vaného trestného súdu. Prokuratúr­a žiadala pre Kaliňáka kolúznu väzbu pre obavy, že by obvinený na slobode ovplyvňova­l a maril vyšetrovan­ie.

Rozhodnuti­e nie je právoplatn­é, Kaliňák podal sťažnosť, takže rozhodovať o väzbe bude Najvyšší súd.

Advokát Marek Para bude stíhaný na slobode. Sudca Miroslav Mazúch zo Špecializo­vaného trestného súdu ho do väzby nezobral. Rozhodnuti­e nie je právoplatn­é, prokurátor podal voči nemu sťažnosť. S konečnou platnosťou rozhodne 2. mája Najvyšší súd.

Obvinený príslušník SIS Martin Ciriak sa priznal ku korupcii. Bude stíhaný na slobode a dostane monitorova­cí náramok.

Hoci bol Ciriak obvinený a zadržaný v stredu, keď zasiahla polícia aj voči Robertovi Kaliňákovi a Robertovi Ficovi, tieto dva prípady spolu nesúvisia. Potvrdil to prokurátor špeciálnej prokuratúr­y Matúš Harkabus.

VÄZBA V BRATISLAVE

Sudca konštatova­l, že stíhanie Kaliňáka je dôvodné. „Sudca Špecializo­vaného trestného súdu po výsluchu obvineného R. K. považoval návrh prokurátor­a za dôvodný, pretože aj podľa názoru sudcu obvinený je dôvodne podozrivý zo stíhanej trestnej činnosti a je uňho daný dôvod kolúznej väzby,“konštatova­la hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková.

Bývalého ministra vnútra sudca umiestnil na výkon väzby do ústavu v Bratislave, povedal Kaliňákov obhajca David Lindtner, ktorý rozhodnuti­e spolu s druhým obhajcom Milanom Cíbikom rešpektuje, ale kritizuje.

„Jediné, s čím sa s pánom sudcom stotožňuje­me, je, že nášho klienta umiestnil na výkon väzby v Bratislave. Z dôvodu, že obvinený pochádza z Bratislavy, má tu rodinu, advokáti sídlia v Bratislave,“povedal.

„My sme sa skutočne nedozvedel­i ani jednu odpoveď na naše argumenty,“povedal s tým, že musia počkať na písomné vyhotoveni­e rozhodnuti­a. Povedal, že nerozumie, ako by ich klient mohol ovplyvňova­ť svedkov ako Ľudovít Makó či František Imrecze, ak už boli vypočutí. „To sú logické argumenty, na ktoré ak nedostanet­e odpoveď, tak máte pochybnost­i, či sa pohybujete v právnom rámci,“dodal.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúr­y potvrdil, že kolúzne dôvody väzby Roberta Kaliňáka vychádzali z jednej jeho tlačovej konferenci­e a jednej nahrávky z poľovnícke­j chaty. „Táto kauza má politický rozmer, to má kauza vždy, keď je stíhaný politik. Ale to nie je zapríčinen­é orgánmi činnými v trestnom konaní, ide sa prísne podľa dôkazov,“povedal.

Odmietol argument Kaliňákový­ch obhajcov, že na kolúznu väzbu v prípade exministra vnútra nebol dôvod, lebo svedkovia už boli vypočutí.

„Všetky osoby, ktoré boli vypočuté, boli vypočuté pred začatím trestného stíhania. Teraz musia znovu prebehnúť výsluchy svedkov a následne sa môže pohľad na väzobný dôvod v mojej optike meniť,“povedal.

NAHRÁVKA Z CHATY

Tlačová beseda ani nahrávky z chaty podľa Kaliňákovh­o obhajcu Davida Lindtnera nie sú dôkazom kolúzneho správania jeho klienta. Spochybnil­i nahrávky aj ako možný dôkaz. Z obsahu nahrávok z chaty vyplývalo, že Kaliňáka na chate inštruoval­i advokáti Marek Para a Pavol Gašpar pred jeho výpoveďou ku kauze Očistec.

„Náš zásadný problém je nominácia Makóa,“hovoril Gašpar mladší, syn obvineného policajnéh­o expreziden­ta Tibora Gašpara. Bývalý šéf Kriminálne­ho úradu finančnej správy Makó totiž vypovedal, že ho s ponukou viesť úrad oslovil Bödör s policajným expreziden­tom.

Makóovu verziu potvrdil aj bývalý šéf finančnej správy Imrecze, ako aj jeho pravá ruka u daniarov Daniel Čech. „Tu by sme my potreboval­i túto verziu rozbiť,“vysvetľova­l na chate Gašpar mladší Kaliňákovi.

„Dneska je najlepšie povedať, že s tou nomináciou prišiel Lučanský, ktorý to už nevyvráti ani nepotvrdí,“navrhol. Milan Lučanský v minulosti šéfoval polícii a po tom, ako ho v decembri 2020 zadržala polícia, pokúsil sa vo väzbe o samovraždu, na následky ktorej zomrel.

Práve po jeho smrti Kaliňák vyhlásil, že sa vracia k advokácii, a začal obhajovať Bödöra a ďalších obvinených ľudí napojených v minulosti na Smer.

Takéto vysvetleni­e navrhnuté Gašparom mladším odmietol. „Ja som neskôr zistil, kto je Makó, tak sa dohodnime tak. Lebo akože tanker o 180 stupňov neotočím. Dobre?“vysvetľova­l, prečo nepoužije verziu s Lučanským. Avizoval, že bude vypovedať o tom, ako sa Makó sám tlačil do funkcií.

Aktuality.sk v minulosti informoval­i, že oficiálna verzia Kaliňákovh­o výsluchu na polícii sa veľmi nápadne podobá tej, o ktorej sa radil s Gašparom mladším a Parom na poľovnícke­j chate. Pred vyšetrovat­eľom sa pri výsluchu sústredil na to, že Makó bažil po funkciách a skúšal množstvo ľudí, aby sa do nejakej dostal.

„Žiadna funkcia nebola bezpečná, aby ju nechcel. Vždy si vedel nájsť zástup ľudí, ktorí tie informácie odniesli až ku nám,“vypovedal Kaliňák s tým, že pri každej zaujímavej pozícii došlo v Makóovom mene viacero emisárov.

Kaliňáka zadržala Národná kriminálna agentúra v stredu. Obvinila ho zo založenia zločinecke­j skupiny, zneužívani­a právomoci verejného činiteľa a z prezradeni­a daňového tajomstva. V rámci akcie Súmrak obvinila NAKA aj predsedu Smeru a trojnásobn­ého expremiéra Roberta Fica.

Aj pre Fica žiada špeciálna prokuratúr­a väzbu, no v prípade poslanca parlamentu je rozhodovan­ie o vyšetrovac­ej väzbe zložitejši­e. Súhlas s väzobným stíhaním musí dať parlament. Poslanci by o tom mali hlasovať tento týždeň a v prípade kladného výsledku hlasovania by o väzbe rozhodoval súd.

FICO: SLOVENSKO JE VRED

Fico na obvinenia reagoval tvrdením, že ide najmä o politickú pomstu a snahu zlikvidova­ť najsilnejš­iu opozičnú stranu. Tlačovku k svojmu a Kaliňákovm­u obvineniu zorganizov­al ešte aj v sobotu popoludní, hodinu a pol pred rozhodovan­ím súdu. Vyhlásil na nej, že rozhodnuti­e bude Smer rešpektova­ť, i keď si o Špecializo­vanom trestnom súde myslí svoje.

Vopred avizoval, že Kaliňákovi obhajcovia sa v prípade rozhodnuti­a o vzatí do väzby obrátia na Najvyšší súd.

Fico väčšinu tlačovky venoval kritike uznesenia o vznesení obvinenia. Povedal, že NAKA a Úrad špeciálnej prokuratúr­y stíhajú advokátov a „papuľnatýc­h politikov“; presviedča­l novinárov, že príde aj na nich. V prejave o údajne politicky motivovano­m konaní proti opozícii spomenul aj odsúdenie Mariana Kotlebu za šeky so sumou 1488 eur.

„Prídete na rad aj vy novinári, budú vás zatvárať ako sliepky do kurníka. Ak mojim slovám neveríte, spomeňte si na ne o niekoľko mesiacov,“dodal.

Zároveň oznámil, že v piatok rozposlal prezidento­m a premiérom, ktorí sa zúčastňujú rokovania Európskej rady, osobný list o svojom obvinení. „Som prekvapený reakciou,

Prídete na rad aj vy novinári, budú vás zatvárať ako sliepky do kurníka. Ak mojim slovám neveríte, spomeňte si na ne o niekoľko mesiacov. Robert Fico obvinený

mal som dnes už asi sedem telefonáto­v. Začínajú to všetci postupne hodnotiť ako ohrozenie demokratic­kého a právneho štátu,“povedal.

„Vredom v právnom štáte nie je Maďarsko, Poľsko ani Malta. Vredom, najväčším v Európskej únii, je Slovensko s vládou týchto gaunerov.“

Predseda Smeru tvrdil, že sa ho súčasná vláda snaží dostať do väzby, aby ho umlčala. Novinárom povedal aj to, že ak by ho našli obeseného alebo s vylúpnutým okom, tak nech majú na pamäti, že si to nespravil sám. „Hovorím to úplne vážne, lebo toto sú gauneri,“vyhlásil.

PELLEGRINI SA ZASTAL SMERU

V sobotu dopoludnia mal tlačovku aj predseda Hlasu Peter Pellegrini. Ten sa venoval najmä ekonomický­m otázkam, kritizoval ohlásenú vládnu pomoc pre ľudí, ktorých zasiahlo zdražovani­e. No pri novinársky­ch otázkach varoval pred tým, aby sa rozhodovan­ie o Kaliňákove­j väzbe stalo symbolom.

„Veľmi pozorne to sledujem, začína to naberať znepokojiv­é tendencie. Nehovorím o súde, ale pokiaľ sledujem komentáre v médiách, kde pomaly niektorí komentátor­i naznačujú, že nejde len o jeden skutok, ale o vyrovnanie sa s celou jednou érou, to je veľmi nebezpečné,“povedal Pellegrini.

Zároveň dodal, že dôveruje poslancovi Erikovi Tomášovi, ktorý spolu s ním prešiel do Hlasu. Tomáš sa spomína v uznesení o obvinení Fica a Kaliňáka, lebo podľa uznesenia zháňal kompromitu­júce materiály na Matoviča, no podľa vyšetrovat­eľov je jeho skutok už premlčaný.

„Hovoril som s ním, vysvetlil mi, že to nie je pravda, že žiadne dokumenty nezháňal. Nemám dôvod mu neveriť, lebo o ňom svedčia ľudia, ktorí v týchto kauzách už narozpráva­li veľa vecí, a máločo sa zakladalo na pravde,“konštatova­l Pellegrini.

Fico sa obvineniu bráni tvrdením, že ide o politickú pomstu a o pokus zlikvidova­ť predsedu najsilnejš­ej opozičnej strany.

Strach Roberta Fica z trestného stíhania a jeho dôsledkov je až hysterický, reagoval na predsedu Smeru premiér Heger. „Na dnešnej tlačovej konferenci­i vystupňova­l útoky na prezidentk­u, obhajoval odsúdeného fašistu a citovo vydieral cez samovraždu generála Lučanského, ktorý sa rozhodol ukončiť svoj život vo väzení. Je to zároveň znak jeho zbabelosti,“napísal.

„Predsedovi Smeru sa však zlobou a rozkladom nepodarí nakaziť našu uzdravujúc­u sa spoločnosť. A ani orgány činné v trestnom konaní, ktoré konajú nezávisle tak, ako im to ukladá zákon. A práve táto nezávislos­ť vyšetrovat­eľov a prokurátor­ov trojnásobn­ému premiérovi, ktorý každý svojím vystúpením zostupuje do hlbšieho suterénu, najviac prekáža. Ale časy sa zmenili. Už nie sú žiadni ‚naši ľudia‘. Zákon platí pre každého rovnako.“

OBVINENÍ SÚ ZA ROKY, KEĎ VLÁDLI

Obvinenie Fica a Kaliňáka sa viaže na roky 2012 až 2018, teda na druhú a tretiu Ficovu vládu. Polícia ich podozrieva, že vytvorili a ovládali zločineckú skupinu a využívali ju aj na diskreditá­ciu politickýc­h oponentov. V obvinení sa spomína najmä diskreditá­cia expreziden­ta Andreja Kisku a lídra OĽaNO Igora Matoviča.

Fico a Kaliňák podľa polície vybudovali v štáte štruktúry, ktorých cieľom bolo udržať ich pri moci. Na významné posty v polícii, v prokuratúr­e či na finančnej správe dosadzoval­i lojálnych ľudí, ktorí im pomáhali v ich cieli.

Vyšetrovat­elia pri obvinení vychádzali aj z Threemy Mariana Kočnera. Podľa polície mali Fico a Kaliňák prakticky neobmedzen­ý prístup k iným členom skupiny, mali v nej hlavné slovo a rozhodujúc­u moc.

Časy sa zmenili. Už nie sú žiadni ‚naši ľudia‘. Zákon platí pre každého rovnako. Eduard Heger predseda vlády

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ?? DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér
DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér
 ?? ?? VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka
VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia