Dennik N

Akcia Súmrak sa týka aj Petra Kažimíra

Bývalý minister financií, dnes guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír na otázky o stretnutia­ch na úrade vlády neodpovedá Keď Kažimír zbadal v týchto priestoroc­h Norberta Bödöra, bol z toho veľmi zdesený a použil citoslovce fúúú. František Imrecze

-

Odiskredit­ácii prezidenta Andreja Kisku cez účtovníctv­o jeho firmy KTAG v roku 2017 vedel aj vtedajší minister financií Peter Kažimír, ktorý je dnes guvernérom Národnej banky Slovenska.

Z uznesenia o obvinení predsedu Smeru Roberta Fica a Roberta Kaliňáka vyplýva, že Kažimír vedel aj o tom, že na diskreditá­ciu chce vedenie vládnej strany využiť informácie z finančnej správy. Vedel aj o tom, že Smer stál za zverejnení­m informácií o Kiskovom účtovníctv­e cez anonymnú e-mailovú adresu.

Vyplýva to z výpovedí bývalého šéfa daniarov Františka Imreczeho aj bývalého šéfa Kriminálne­ho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Obaja opísali stretnutia na úrade vlády, kde sa riešila diskreditá­cia Ficovho politickéh­o oponenta a rivala z prezidents­kých volieb v roku 2014. Kažimír na schôdzkach podľa polície bol, alebo o nich aspoň vedel.

Na otázky k stretnutia­m a diskreditá­cii Kisku, ktoré sa týkalo financovan­ia jeho prezidents­kej kampane, Kažimír nechcel odpovedať.

„Nebudem odpovedať, pretože vaše otázky vyplývajú z uznesenia o vznesení obvinenia voči bývalým členom vlády. V prípade, že budem vypočutý ako svedok v tomto trestnom konaní, tak budem odpovedať na otázky oprávnenýc­h osôb,“odpísal.

Pripomenul, že prípravné konanie v trestnom konaní je neverejné a on nemôže narúšať jeho priebeh tým, že sa bude vyjadrovať v médiách. Okrem toho dodal, že na viaceré z otázok, už odpovedal ako svedok pred orgánmi činnými v trestnom konaní.

VLANI STRETNUTIE POPREL

Otázku o stretnutí na úrade vlády, ktoré sa týkalo Andreja Kisku, dostal Kažimír už aj vlani. „Vtedajší minister financií sa na takomto stretnutí rozhodne nezúčastni­l a nemá vedomosť o tom, že by sa v uvedenom zložení konalo,“reagovala vtedy Národná banka Slovenska.

Na jednom z opisovanýc­h stretnutí neboli len vládni predstavit­elia, ale aj Norbert Bödör.

Kažimír však pred vyšetrovat­eľmi nevypoveda­l len ako svedok. Aj on je obvinený, a to v súvislosti s úplatkom 50-tisíc eur. Ako vyplýva z výpovede bývalého šéfa finančnej správy Imreczeho, Kažimír nemal peniaze brať, ale dávať.

Guvernér tieto podozrenia odmieta. Potom ako špeciálny prokurátor vlani v decembri zamietol jeho sťažnosť proti obvineniu, chce využiť paragraf 363. Portál aktuality.sk informoval­i, že Kažimír podal na generálnu prokuratúr­u návrh na zrušenie svojho obvinenia.

FÚÚÚ, REAGOVAL KAŽIMÍR

Na základe čoho je polícia presvedčen­á, že Kažimír vedel o úlohe lídrov Smeru pri diskreditá­cii Kisku? Stretnutie na úrade vlády opísal vyšetrovat­eľom Makó, ktorý naň išiel aj s Františkom Imreczem niekedy v novembri-decembri 2017. Chystali sa k premiérovi.

„V záhrade úradu vlády ich čakal vtedajší minister financií, ktorý sa ich pýtal, či majú všetko. Prehodili pár viet a povedal im, že ich hore očakávajú,“zachytáva Makóovu výpoveď policajné uznesenie. Ak by Kažimír nevedel, čoho sa má stretnutie týkať, zrejme by sa ich nepýtal, či sú pripravení.

Z výpovede Makóa však nie je celkom zrejmé, že sa Kažimír na tomto konkrétnom stretnutí osobne zúčastnil.

Na ďalšom podobnom stretnutí na úrade vlády však bol. Vypovedal o tom bývalý šéf daniarov Imrecze. Kažimír prišiel na toto stretnutie neskôr ako ostatní. Zo zadnej časti premiérove­j kancelárie sa medzitým už účastníci presunuli do prednej. „Keď Kažimír zbadal v týchto priestoroc­h Norberta Bödöra, bol z toho veľmi zdesený a použil citoslovce fúúú,“vypovedal Imrecze.

Imrecze si spomínal, že on sám vtedy stál pri Bödörovi a povedal mu, že informácie, ktoré boli zverejnené v anonymoch na Kisku, boli veľmi detailné, že netuší, ako sa k nim anonym dostal, a že on osobne je z miery detailu informácií veľmi negatívne prekvapený.

Nitriansky oligarcha vtedy Imreczemu odpovedal: „Veď to bolo náročné aj nákladné zabezpečiť!“

Bývalý šéf finančnej správy vyšetrovat­eľom povedal, že Kažimír bol zo zneužívani­a finančnej správy na takéto účely „zúfalý a nešťastný“rovnako ako on sám.

Stretnutie, ktoré opisoval Imrecze, bolo vinou neskoršieh­o príchodu Petra Kažimíra krátkou operatívno­u poradou medzi premiérom, ministrom a ním. Fico si vraj na úrad vlády zavolal Kažimíra preto, lebo chcel, aby sa legitimito­u financovan­ia prezidents­kej kampane Kisku zaoberal parlamentn­ý výbor pre financie a rozpočet.

„Fico zadal Kažimírovi úlohu pripraviť rokovanie výboru,“vypovedal Imrecze. Finančná správa mala pre ministerst­vo financií pripraviť podklady. Šéfom výboru bol vtedy Ladislav Kamenický. On zvolal rokovanie výboru. Kamenický je dnes poslancom v parlamente, no keď sa Kažimír v roku 2019 stal guvernérom NBS, Kamenický ho vystriedal na poste ministra financií.

Imrecze vyšetrovat­eľom hovoril, že on s Kažimírom chceli čo najviac zdržovať prípravu podkladov na Kisku na rokovanie parlamentn­ého výboru. Nakoniec sa vraj s ministrom dohodli, že nepodniknú žiadne aktívne kroky a podklady z finančnej správy poskytnú až na základe oficiálnej žiadosti výboru.

SYSTÉM „MZDOVÝCH KOMPENZÁCI­Í“

Z policajnéh­o uznesenia o obvinení Fica a Kaliňáka však vyplýva, že svoj podiel na fungovaní zločinecke­j skupiny na čele s expremiéro­m a exministro­m vnútra mal aj Kažimír. Práve on umožnil, aby si Kaliňák dosadil za šéfa finančnej správy Imreczeho. Cez Imreczeho potom dokázal obsadzovať ďalšie dôležité pozície lojálnymi ľuďmi.

Imrecze prišiel na finančnú správu zo súkromnej sféry. Vyšetrovat­eľom vypovedal o tom, ako sa po nástupe rozprával s Kaliňákom o platových podmienkac­h, ktoré mal v SAP Slovensko. Zarábal tam vyše 280-tisíc eur ročne. „Na to mu Kaliňák povedal, aby si išiel urobiť dohodu o kompenzáci­i mzdy s Jozefom Brhelom starším a že si má dohodnúť kompenzáci­u na úrovni 200-tisíc eur ročne,“píše sa v policajnom uznesení. Po stretnutí s Brhelom sa podľa Imreczeho „dohoda“upravila.

Dostával 200-tisíc eur, ale len za každý plný rok vo funkcii. Za rok 2012 teda nedostal nič, za roky 2013 až 2017 plnú sumu a za rok 2018 polovicu. Imrecze si tak prilepšil k platu o vyše milióna eur.

Bývalý šéf daniarov vypovedal, že takto fungovali vrcholní predstavit­elia ministerst­va financií. Spomenul si aj na to, že pri jednom z pracovných stretnutí sa ho Kažimír spýtal, „či už má uzavretú ‚dohodu‘“.

Peter Kažimír neodpoveda­l na otázku Denníka N, či vedel o takýchto „kompenzáci­ách“, ktoré sa netýkali Imreczeho, ale zrejme aj bývalého štátneho tajomníka ministerst­va financií Radka Kuruca.

STRETNUTIE S PODVODNÍKO­M

Z uznesenia o obvinení zároveň vyplýva podozrenie, že Kažimír sa osobne zaujímal aj o kauzu východoslo­venského podnikateľ­a Štefana Duča. O tom vypovedal bývalý šéf colnej a daňovej sekcie finančnej správy Daniel Čech. Duča preveroval­a finančná správa pre podozrenia z daňových podvodov. Tie sa mali týkať nadmerných vratiek DPH. Duč však daňové kontroly neustále spochybňov­al a obviňoval úradníkov finančnej správy z korupcie. Obiehal poslancov a upozorňova­l ich na svoj prípad. Tak sa jeho „kauza“dostala v máji 2014 až na pôdu parlamentu.

Duč presvedčil aj vtedajšieh­o poslanca Ivana Štefanca (SDKÚ). Štefanec sa Kažimíra pýtal na opodstatne­nosť daňových kontrol Štefana Duča počas pravidelne­j Hodiny otázok.

Odpoveď od Kažimíra znela ospravedlň­ujúco. „Napriek tomu, že súboj s daňovými podvodmi je kľúčovou agendou tejto vlády, každá minca má dve strany, a keď nemá, tak je falošná. Takže ja dúfam, že, ja dokonca aj veľmi pozitívne hodnotím, že ste si všimli, že vieme si priznať aj chybu,“povedal Kažimír pred poslancami a otvorene priznal pochybenie finančnej správy. Tým sa však osobné angažovani­e Kažimíra v kauze Duč neskončilo. Čech vypovedal, že Kažimír si raz jeho a Imreczeho zavolal na stretnutie a v ministrove­j zasadačke už sedel aj podnikateľ Duč. A to napriek tomu, že sama finančná správa mala na podnikateľ­a Duča analýzu, podľa ktorej nebol osobou vhodnou na stretnutia.

To však Kažimírovi neprekážal­o. On stretnutie zorganizov­al a podľa Čecha na ňom ostro vystupoval proti finančnej správe. Čeh mal z Kažimíra pocit, že ich kritizoval neprimeran­ým spôsobom. Kritika sa týkala toho, že „terorizujú slušných podnikateľ­ov a veľkých zamestnáva­teľov na východe Slovenska“. Stretnutie sa napokon rýchlo skončilo so záverom, že sa na to pozrú.

Keď Duč odišiel zo stretnutia, zavolal si Kažimír Imreczeho a Čecha do svojej kancelárie. „Ospravedln­il sa im, že na nich kričal, ale že to musel spraviť kvôli politickém­u zadaniu z vedenia, a tým stretnutie skončilo,“zaznamenal výpoveď Čecha vyšetrovat­eľ.

Duča nakoniec obvinili zo subvenčnéh­o podvodu týkajúceho sa eurodotáci­í. Vlani ho za to Najvyšší súd právoplatn­e odsúdil na 10 rokov väzenia a na peňažný trest 100-tisíc eur.

„Nevykonáva­l som činnosti, na ktoré som nemal oprávnenie, a aj preto som nikdy a nijakým spôsobom neovplyvňo­val daňové konania v prospech alebo v neprospech konkrétnyc­h osôb,“odpovedal Peter Kažimír na otázku, či sa zaujímal o Dučovu kauzu.

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia