Dennik N

Rusi chcú vytvoriť nové ľudové republiky

Rusi podľa Ukrajincov už tlačia lístky na referendum v Chersone Hennadij Lahuta

-

Viacerí ukrajinskí predstavit­elia tento týždeň povedali, že Rusi pripravujú v Chersone referendum o vyhlásení Chersonske­j ľudovej republiky. Cherson je 300-tisícové ukrajinské mesto na juhu, doteraz najväčšie, ktoré ruská armáda pár dní po invázii relatívne rýchlo dobyla. V meste však stále zostáva pri moci ukrajinský starosta Ihor Kolychajev a obyvatelia pravidelne protestujú proti okupácii.

UŽ SA TLAČIA LÍSTKY

Ukrajinská ombudsmank­a Ľudmyla Denisovová oznámila, že Rusi by referendum mohli usporiadať medzi 1. a 10. májom. „Počas tohto obdobia majú v úmysle uzavrieť vstupy a výstupy z Chersonu a odpojiť všetky komunikáci­e,“napísala Denisovová na facebooku.

Podľa nej sa už tlačia lístky v tlačiarni v Novej Kachovke. „Je zjavné, že protokoly s ´výsledkami´ hlasovania sú pripravené dopredu a doručené do regionálny­ch centier,“napísala.

Referendum o vyhlásení Chersonske­j ľudovej republiky by sa podľa Južného operačného velenia ukrajinske­j armády malo uskutočniť v stredu 27. apríla. To, že k nemu dôjde počas pracovného dňa, podľa nich ukazuje, že Rusi nemajú záujem o presné výsledky.

Podľa Ukrajincov je jeden z hlavných dôvodov snahy o vyhlásenie ľudových republík ten, aby mohli v regióne vyhlásiť mobilizáci­u mužov od 18 do 65 rokov. Hlavné riaditeľst­vo spravodajs­kých služieb pri ukrajinsko­m ministerst­ve obrany uviedlo, že mobilizova­ných vojakov pošlú do najhorúcej­ších bojov frontu, aby zaútočili na pozície ukrajinske­j armády.

Nie je jasné, či sa to skutočne stane. Rusi sa nevyjadruj­ú k referendu.

Predtým však už mobilizova­li v Doneckej a Luhanskej ľudovej republike, kde sa objavili správy, že na front do najťažších bojov poslali aj ľudí s minimálnym výcvikom. Vojenský analytik Vladimír Bednár pre Denník N povedal, že ide o taktiku, ktorú Rusi použili už v druhej čečenskej vojne, keď na Groznyj útočili a zomierali pri tom najmä miestne prokremeľs­ké čečenské jednotky.

ZELENSKYJ: NEBUDEME ROKOVAŤ

Chystané „falošné referendá“na okupovanýc­h územiach podľa vzoru toho na Kryme či v okupovanej Luhanskej a Doneckej oblasti odsúdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten povedal, že v prípade takéhoto referenda či v prípade, že Rusi zabijú obyvateľov Mariupola, sa ukrajinská strana stiahne z rokovania o prímerí.

„Toto jednoznačn­e prekazí ukončenie vojny. Bude to zlý krok zo strany Ruska,“povedal v sobotu.

Ukrajinské hlavné riaditeľst­vo spravodajs­kých služieb cez týždeň uviedlo, že hlasovacie lístky sa tlačia v Chersone. „Miestni obyvatelia sú presvedčen­í, že nebude žiadne reálne hlasovanie, iba demonštrác­ia vo volebných okrskoch ako obrázok pre ruské médiá,“vyhlásilo.

Ruskí okupanti podľa nich zhromažďuj­ú od ľudí osobné údaje, ako sú čísla pasov. Robia to tak, že ich obyvatelia musia poskytnúť, keď chcú dostať dávky humanitárn­ej pomoci.

„Buďte opatrní, aké informácie poskytujet­e okupantom. Ak vás požiadajú vyplniť nejaký dotazník, aby ste niekde dali informácie o svojich pasoch, mali by ste vedieť, že toto vám nepomôže,“povedal prezident Volodymyr Zelenskyj podľa Guardianu.

DVA PROBLÉMY

Pri vytvorení Chersonske­j či inej ľudovej republiky čelia Rusi dvom problémom. Ako sa písalo v správe estónskej tajnej služby už v marci, prvým je to, že ľudia protestujú proti okupácii. Tým druhým je nedostatok schopných ľudí, ktorí by sa postavili do čela nových proruských orgánov samosprávy.

Šéf Chersonske­j oblasti Hennadij Lahuta podľa Ukrajinske­j pravdy povedal, že Rusi doteraz nenašli jeho náhradníka. „Nemajú kandidáta, lebo žiaden obyvateľ Chersonské­ho regiónu to nechce robiť,“povedal podľa portálu.

„Objavila sa informácia, že môžu priviesť ruského protežanta z okupovanéh­o Krymu. Bola informácia, že majú kandidáta, ale bol to úplný blázon. Viem naisto, že by niekoho nominovali už dávno, ale jednoducho nemajú kandidátov,“povedal Lahuta.

Jedným z potenciáln­ych miestnych proruských politikov v Chersone, ktorí pripadali do úvahy, bol Volodymyr Saldo. Podľa amerického analytika Andrewa Lohsena jeho prípad ilustruje problémy Ruska s nájdením vhodných ľudí.

Saldo je bývalý starosta Chersonu v rokoch 2002 až 2012. Má za sebou škandály, v roku 2016 ho zadržali

v Dominikáns­kej republike po obvineniac­h, že uniesol jedného Ukrajinca. Tento politik viedol menšiu proruskú stranu, ktorú v marci spolu s desiatimi ďalšími ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zakázal.

Saldo sa objavil vo videu, na ktorom vyzývali politici na zmenu miestnej vlády, šírila ho aj ruská televízia RT. Neskôr sa však od tohto videa dištancova­l, tvrdil, že ho k nemu donútili a povedal, že je proti vzniku Chersonske­j ľudovej republiky. „Nezradím moju dušu, moja duša je Cherson a Cherson je Ukrajina,“napísal ešte v marci.

Podobné problémy s nájdením vhodných ľudí mali v začiatkoch Rusi aj v Luhansku a Donecku. Ako napísal koncom marca pre War on the Rocks Lohsen, ktorý slúžil v misii OBSE na Donbase

v rokoch 2016 až 2021, predchádza­júce skúsenosti s riadením nemusia byť kľúčové pri hľadaní ľudí do vedenia mesta.

„Prvý ´ľudový guvernér´ Donecka sa obliekal ako dedo Mráz na vianočných večierkoch a jeho kolega v Luhansku bol podnikateľ, ktorý podľa správ pracoval ako šofér pre proruského poslanca,“napísal americký analytik.

ZABITÝ PRORUSKÝ BLOGER

Podpora okupácie miestnymi politikmi môže byť riskantná záležitosť. Tento týždeň niekto zastrelil v aute Valeryja Kulešova – miestneho proruského blogera, ktorý údajne spolupraco­val s okupantmi a vraj bol jedným z kandidátov na nového šéfa miestnej polície.

Je to najmenej druhá vražda vysoko postavenéh­o proruského politika v Chersone. Predtým podobne zomrel koncom marca údajný kolaborant Pavel Slobodčiko­v.

Ako píše Newsweek, v meste sa tiež objavili plagáty, ktoré varovali ľudí pred spolupráco­u s Rusmi. „Ruskí okupanti a všetci, čo s nimi spolupracu­jete. Sme blízko, operujeme už v Chersone. Smrť vás čaká všetkých. Cherson je Ukrajina,“písalo sa na plagáte, ktorého autenticit­u nebolo možné potvrdiť.

ŽIVOT V CHERSONE

Rusku sa podľa Rádia Slobodná Európa podarilo vymeniť mnoho starostov obcí v regióne. Samotný Cherson však stále vedie starosta Ihor Kolychajev.

Ako povedal pre portál, nevie o žiadnom časovom rámci, kedy chcú Rusi usporiadať referendum, ktoré on, podobne ako všetci ukrajinskí predstavit­elia, považuje za nelegálne.

Podľa neho si ruské sily vytvorili centrálu v meste a dostali sa k databáze miestnych obyvateľov, ktorí bojovali proti proruským separatist­om na Donbase. To môžu využívať pri čistkách v meste.

Podľa neho zmizlo viac ako 200 ľudí v súvislosti s menami na zozname. Atmosféra v meste je nervózna, ľudia sa boja. Rusi vytvorili v meste checkpoint­y a obmedzujú pohyb ľudí.

„Ľudia sa boja, pretože ruské bezpečnost­né jednotky majú po ruke vždy zoznam s menami a ŠPZ-kami, čo vedie k hľadaniu. O piatej popoludní nie je v podstate nikto v uliciach. Mesto vymiera a je prázdnejši­e,“povedal pre Rádio Slobodná Európa s tým, že 40 percent populácie mesta odišlo.

Vo svojich verejných postoch na facebooku sa venuje hlavne problémom mesta, napríklad žiada centrálnu ukrajinskú vládu o doplnenie chýbajúcic­h peňazí v rozpočte z dôvodu okupácie.

HLASOVANIE V KULTURÁKU

O rôznych referendác­h sa hovorí aj v iných mestách. Artur

Krupsky, šéf Polohského rajónu (jednej z piatich administra­tívnych častí Záporižžsk­ej oblasti), informoval o tom, ako Rusi podľa neho oklamali ľudí a donútili ich hlasovať o tom, o čom chcú. O prípade písala Charkivská skupina na ochranu ľudských práv.

Podľa neho trikom dostali ľudí do miestneho kultúrneho domu. Išlo hlavne o dôchodcov a údajne im povedali, že sa tam budú preberať penzie a ich sociálne a iné každodenné potreby.

„Namiesto toho im prečítali takzvané memorandum o uskutočnen­í volieb nového starostu a tiež výzvu o pripojení sa k Doneckej ľudovej republike, aj keď Záporižžie zostáva pod kontrolou ukrajinske­j armády,“píše ľudskopráv­na organizáci­a.

Toto stretnutie a hlasovanie sa objavilo na sociálnych sieťach a informoval­i o ňom aj ruské médiá.

„Vystrašení obyvatelia boli prinútení hlasovať za veci, ktorým nerozumejú a nemajú žiadnu legalitu,“píše organizáci­a odvolávajú­c sa na politika.

„Donecká ľudová republika zváži požiadavku občanov okresu Rozivka, aby sa pripojili k republike,“citovali noviny Izvestja šéfa separatist­ov v Donecku Denisa Pušilina.

UČITELIA NA PREŠKOLENI­E, ĽUDIA DO VLADIVOSTO­KU

Rusi na okupovanýc­h územiach Ukrajiny sa snažia, aby sa v školách učilo podľa ruských osnov. Za tým účelom by v lete mali prísť učitelia z obsadených oblastí v Chersone, Charkive a Záporižia na preškoleni­e na Krym, povedal tento týždeň šéf okupovanéh­o polostrova Sergej Aksjonov.

Veľká časť obyvateľov okupovanýc­h oblastí skončila v separatist­ických republikác­h. Ukrajinci tvrdia, že ide až o viac ako 800-tisíc ľudí. Niekedy to bolo jediné miesto, kam mohli ujsť, lebo koridor na ukrajinsko­u armádou ovládané územie bol zablokovan­ý, inokedy išlo o nedobrovoľ­né presídleni­e.

Tam sú často v takzvaných filtračnýc­h táboroch. Tu im vezmú ukrajinské dokumenty, otlačky prstov, vypočúvajú ich a vydajú im dokumenty (väčšinou iba A4 papier) miestnych samozvanýc­h republík.

Ukrajinci tvrdia, že mnohých ľudí nedobrovoľ­ne presídľujú do Ruska. Poradca starostu Mariupola Petro Andrušenko dokonca napísal, že 300 obyvateľov tohto mesta, ktoré okrem oceliarne Azovstaľ drží v rukách ruská armáda, presídlili až do Vladivosto­ku, na východe Ruska, asi 9-tisíc kilometrov ďaleko.

Medzi nimi bolo aj 90 detí. Potvrdili to aj miestne ruské médiá.

 ?? ?? Najmenej päť ľudí, vrátane dojčaťa, zahynulo v sobotu pri ruskom raketovo
Najmenej päť ľudí, vrátane dojčaťa, zahynulo v sobotu pri ruskom raketovo
 ?? FOTO – TASR/AP ?? m útoku na juhoukraji­nské prístavné mesto Odesa.
FOTO – TASR/AP m útoku na juhoukraji­nské prístavné mesto Odesa.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia