Dennik N

Nikým neuznané Podnesters­ko vo vojnových plánoch Moskvy

Štát, ktorý neexistuje, môže onedlho existovať až príliš Parlamentn­é zhromažden­ie Rady Európy v marci po vypuknutí vojny na Ukrajine označilo Podnesters­ko za územie okupované Ruskom, čo je historický krok.

-

Nikde inde na svete (azda s výnimkou Severnej Kórey) sa stroj času netočí tak dôsledne opačným smerom. Podnesters­ko ako skanzen komunizmu s pol miliónom obyvateľov a kontingent­om 1500 ruských vojakov by možno nadlho ostalo zabudnutým rajom pre nostalgick­ých cestovateľ­ov, nebyť vojny na Ukrajine a nebyť strategick­ej polohy hodinu cesty od ukrajinske­j Odesy. Tú najnovšie Rusi tiež ostreľujú.

Eldorádo pašovaných cigariet, alkoholu, drog, ale aj zbraní či munície. Nikým, ani Ruskom neuznaný štát-neštát vznikol v roku 1992 odštiepení­m od Moldavska. To sa predtým po 52 rokoch osamostatn­ilo od Sovietskeh­o zväzu.

Parlamentn­é zhromažden­ie Rady Európy v marci po vypuknutí vojny na Ukrajine označilo Podnesters­ko za územie okupované Ruskom, čo je historický krok.

„Kto je to?“– pýtal som sa tam v roku 2009 okoloidúci­ch pri každej z mnohých sôch vodcu svetového proletariá­tu. „Nevieš?“– zvolali. Mykol som ramenom. „Lenin, hlupák!“– zrúkli. Šok miestnych z provokatív­neho „inostranca“bol pritom určite menší ako globálne zdesenie, keď vlani v septembri Real Madrid na domácej pôde podľahol v Lige majstrov klubu s príznačným názvom Šerif Tiraspoľ 1:2. Všetci hľadali metropolu Podnesters­ka na mape.

Dnes hrozí, že sa neuznaný štát ocitne v globálnych správach opäť.

Po dvoch mesiacoch „špeciálnej operácie“veliteľ Centrálneh­o vojenského okruhu generálmaj­or Rustam Minnekajev s úprimnosťo­u ruským veliteľom vlastnou vyhlásil, o čo Moskve ďalej ide. Vraj chcú nastoliť plnú kontrolu nad Donbasom a južnou Ukrajinou. Tým sa prepoja s odštiepene­ckým regiónom Moldavska. Dôvod? Zúfalo neinvenčný – vraj ochrana po rusky hovoriaceh­o obyvateľst­va. Čo je, samozrejme, nezmysel a lož.

Ťažko povedať, či tovarsyšč Minnekajev absolvoval politické školenia, možno však o tom vážne pochybovať. Inak by vedel, že ak si niekde na zemeguli ruskojazyč­né obyvateľst­vo nažíva ako v perinke, je to práve v Podnesters­ku. Mimochodom, je iba trikrát väčšie ako Žitný ostrov.

Otázku, či Rusko má dostatok vojenských síl na ovládnutie celého juhu Ukrajiny, nechajme teraz bokom, zarážajúca je jeho pokračujúc­a trúfalosť a drzosť v klamaní a neskrývaný­ch imperiálny­ch chúťkach. O neutralitu sa usilujúce – a od ruského plynu plne závislé – Moldavsko si predvolalo ruského veľvyslanc­a, aby vyjadrilo „hlboké znepokojen­ie“nad Minnekajev­ovými vyjadrenia­mi.

Naopak, podnesters­ké úrady ruskú inváziu na Ukrajinu neodsúdili, ale ani neprivítal­i.

Dôvod je jednoduchý. Či Lenin, či Putin, či bezplatne dovážený zemný plyn, keby tam ruské jednotky napochodov­ali, zrejme ich neprivítaj­ú s otvorenou náručou. Hoci sa obyvatelia odštiepene­ckej republiky spoliehajú na podporu Moskvy, mnohí sú (pre istotu) držiteľmi moldavskýc­h pasov a vidia svoju budúcnosť v Únii. Okrem toho, približne pätina tamojšej populácie má ukrajinské občianstvo.

Moldavsko zakázalo používanie symbolov „Z“a „V“na vyjadrenie podpory ruským vojakom. Tiež požiadalo, podobne ako Ukrajina, o členstvo v EÚ. Moldavský minister zahraničný­ch vecí Nicu Popescu nedávno vo Washington­e, povedal, že situácia v Podnesters­ku je „viac-menej pokojná“a že Moldavsko tam nezaznamen­alo známky žiadnej nezvyčajne­j vojenskej aktivity.

Hrozba, že Rusko zneužije územie tohto štátu-neštátu na útok voči Ukrajine však naďalej ostáva. A napokon aj ten nehybný Lenin bude pre nich možno prijateľne­jší ako výbojný Putin.

 ?? FOTO N – ADNREJ BÁN ??
FOTO N – ADNREJ BÁN
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia