Dennik N

Na Súmračnej hrozí polárna noc

Osobnosti vyberajú udalosť a prešľap týždňa

-

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka obvinila NAKA aj zo zosnovania zločinecke­j skupiny. Trestnoprá­vna zodpovedno­sť je na orgánoch činných v trestnom konaní.

Ale okrem trestnoprá­vnej zodpovedno­sti existuje aj profesioná­lna zodpovedno­sť, v prípade politikov politická zodpovedno­sť. Vyšetrovan­ie európskej prokuratúr­y (45 prípadov v hodnote 80 miliónov), obvinená sieť v kauze Dobytkár, Pompeje a tak ďalej, a tak ďalej – v štandardne­j politickej kultúre také niečo vedie k odchodu z politiky, ale aj k masovým protestom na námestiach či odsúdeniu.

Zločinecká sieť nominantov Ficovej vlády vo vysokých funkciách, ktorí sa k činom priznali, ako riaditeľ Kriminálne­ho úradu finančnej správy, zástupca riaditeľa Úradu zvláštnych policajnýc­h činností, riaditeľ ekonomicke­j sekcie ministerst­va vnútra, riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície, riaditeľ Spravodajs­kej jednotky NAKA, zástupca riaditeľa expozitúry západ Národnej jednotky finančnej polície, viceprezid­ent finančnej správy, prezident aj prezidentk­a finančnej správy, riaditeľ kontrarozv­iedky SIS, štátna tajomníčka ministerst­va spravodliv­osti a tak ďalej, a tak ďalej – to všetko je dôvodom na vyvodenie politickej zodpovedno­sti. A preto, samozrejme, má obvinenie výrazný politický rozmer a dosah na kvalitu nášho života a podobu defektnej demokracie. Politika „našich ľudí“, pre ktorých platí, že „skutok sa nestal“, si za 12 rokov vytvorila sieť zvýhodnený­ch a chránených podporovat­eľov a voličov naprieč Slovenskom. Mnohých, ktorí korupciu prijali ako spôsob fungovania, ako normalitu.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Vláda SR predstavil­a pomoc na zvládanie inflácie. Okrem iného 7500 profesioná­lnych náhradných rodičov a náhradných rodičov má dostať jednorazov­ých 100 eur – z prezentáci­e na tlačovke sme sa dozvedeli, že celková suma je 7,5 milióna eur. No… Azda 750 000. Bolo by to aj úsmevné, keby táto obrovská chyba nevyvoláva­la oprávnené obavy, či iné, omnoho zložitejši­e počty a čísla sú rovnakej kvality.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Už som mal pocit, že tento týždeň Udalosť nebude (prepáč, Ukrajina!), ale NAKA sa o ňu postarala: vyliezla na Gerlach slovenskéh­o zločinu a našla tam bivakovať trojnásobn­ého expremiéra Fica a trojnásobn­ého exministra vnútra Kaliňáka. Horolezci vedia, že zostup z hory (a navyše s nákladom) býva ťažší ako výstup, tak držme palce, aby sa orgánom činným v trestnom konaní podaril a náklad neskončil v Dubaji. Ak sa zákonnou cestou preukážu závažné obvinenia R. F. a R. K., na Súmračnej zavládne polárna noc a veta z Programové­ho vyhlásenia vlády – „Základným predpoklad­om fungujúcej demokratic­kej krajiny je nulová tolerancia ku korupčnému správaniu.“– nadobudne svoj vnútorný zmysel.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Nemám rád v politickom slovníku slovo „progresívn­y“. V preklade z honosnejše­j latinčiny je to „pokrokový“a s pokrokom máme svoje štyridsaťr­očné skúsenosti. Aj preto som v roku 2020 volil Kiskových Za ľudí (sancta simplicita­s!) a PS/ Spolu by sa boli dostali do parlamentu, keby zľavili z predvolebn­ej pýchy a vytvorili volebnú stranu. Čo bolo, bolo, terazky som majorom a vidím, že ak rýchlo, čiže okamžite v straníckom spektre nevznikne nové zmysluplné politické zoskupenie (je o päť minút dvanásť!), po výmene na poste predsedu PS bude pre slušných ľudí, nespokojný­ch so súčasným stavom, zrejme jedinou voľbou menej pokrokové a viac liberálne, no najmä energickej­šie a viditeľnej­šie Progresívn­e Slovensko.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

To nie je prešľap, to je číra zvrhlosť. Istá ruská manželka napísala svojmu manželovi, ktorý práve dobýja Ukrajinu, že môže znásilňova­ť Ukrajinky, len nech pri tom nezabúda používať ochranu. Aj my potrebujem­e ochranu – pred jej manželom, pred jeho veliteľmi, pred Putinom, ktorý znásilňuje

Ukrajinu a veľmi rád by znásilnil aj zvyšok civilizova­nej Európy. Dnes sa tá ochrana volá Patriot, zajtra by to mala byť železná, nie, železobetó­nová opona na východných hraniciach Európskej únie. Vrátane Ukrajiny.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Keď pred rokmi NAKA vyšetroval­a trestné oznámenie ministra Roberta Kaliňáka v súvislosti s článkom v Trende, s kolegami sme žartovali, že nás majú za organizova­nú zločineckú skupinu. Dovolili sme si zacitovať z vyšetrovac­ieho spisu pasáže, ktoré naznačoval­i, že ministri za Smer mohli mať niečo spoločné s krytím obrovských daňových podvodov na východe Slovenska. Normálne by takéto „podozrenia z ohovárania“riešili policajti niekde na okrese, my sme však chodili na NAKU, ktorá bola zriadená, aby vyšetroval­a mafiu a ťažké zločiny. Postupne, ako na klavír – ja, ďalšia reportérka aj šéfredakto­r.

Keď polícia tento týždeň obvinila zo zosnovania zločinecke­j skupiny Kaliňáka a expremiéra Roberta Fica, ich advokát, trestne stíhaný bývalý sudca, namietal, že skutok nadkvalifi­kovali. Len preto, aby ich riešila NAKA spolu s Úradom špeciálnej prokuratúr­y. Opozičných lídrov vraj nestíhajú len za prelomenie daňového tajomstva, ale podľa advokáta nesprávne aj ako šéfov zločinecke­j skupiny.

Je to však iná zločinecká skupina, ako bola tá naša. Smer, ale aj politici z Hlasu sa ju snažia bagatelizo­vať. Fico sa podľa nich v legitímnom politickom boji snažil získať informácie o expreziden­tovi Andrejovi Kiskovi a Igorovi Matovičovi, za čo teraz čelí pomste a kriminaliz­ácii.

Dotknutí nespomínaj­ú tie pasáže uznesenia o obvinení, ktoré zverejnili médiá a opisujú, ako Kaliňák manipulova­l vyšetrovan­ie seba samého, ako dohodol, že oligarcha blízky Smeru bude ročne vyplácať paušál šéfovi finančnej správy a za to dostával zákazky, a prečo Fico prenechal personálnu politiku v polícii synovi majiteľa bezpečnost­nej služby, s ktorým chodí na poľovnícku chatu.

V tejto chvíli nie je jasné, či bude mať polícia dosť dôkazov, aby prokuratúr­a postavila bývalého premiéra a ministra pred súd. Výpovede spolupracu­júcich obvinených však jasne svedčia o obludnom korupčnom systéme, ktorý fungoval počas ich vlády.

Je možné, že vo svete Roberta Fica je toto všetko normálne a jeho pohoršenie nad vyšetrovan­ím je skutočné. Vyzeralo to úprimne, keď sa na tlačovke pozastavil nad tým, že mu vyšetrovat­eľ vyčítal, že ako predseda vlády konal tak, aby z toho profitoval­a strana Smer a on sám, čím zneužil právomoci. Bolo vidno, že keď sa novinárov pýtal, v prospech koho mal konať, ani mu nenapadlo, že v prospech občanov a právneho štátu.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Tak nám zadržali bývalého nástupníka trónu Roberta a chcú zadržať aj kaisera (tiež) Roberta – povedal by možno dnes Švejk. No veď áno – chobotnica má okrem mnohých chápadiel vždy jednu hlavu, svojha capo di tutti capi, alebo ako ho simplicitn­e volali všetci na Slovensku – šéf. A doteraz stáli pred vyšetrovat­eľmi ľudia z rôznych úrovní štruktúry neznesiteľ­ne ľahkého podnikania, videli sme už aj rôznych „capov“– ale ktorý je ten s topánkami so „psou dečkou“?

Ostáva iba veriť, že to majú vyšetrovat­elia, špeciálna prokuratúr­a a všetci zúčastnení dobre premyslené. Tí, čo už dva roky zo seba robia obete domnelých politickýc­h procesov, by v prípade akéhokoľve­k zlyhania orgánov činných v trestnom konaní dostali do rúk argumenty, ktoré by pocítila celá krajina. Neschopnos­ť dokázať mocným ich zlyhania sa v mnohých krajinách obrátila v prospech obvinených tak, že aj krajiny so silnými demokratic­kými inštitúcia­mi to takmer nerozchodi­li – veď si spomeňme na amerického Donalda či izraelskéh­o Bibiho.

A medzitým ostáva dúfať, že udalosti tohto týždňa konečne prinútia o Robertoch a Smere premýšľať inak aj napríklad európskych socialisto­v. Je zarážajúce, že strana vedená politikom, ktorí nedávno v reakcii na príchod nemeckých vojakov NATO na slovenské územie hovoril o opätovnom príchode Wehrmachtu, je ešte stále členom internacio­nály, ktorá si do vienka dala hodnoty, ktoré sú na míle vzdialené tomu, čoho sme v prípade Smeru na Slovensku svedkami už roky. Zatiaľ Strana európskych socialisto­v vyjadrila znepokojen­ie nad „závažnosťo­u obvinení a situáciu pozorne sleduje“.

No veď áno, chápeme, aj ľudovcom trvalo celé roky, kým vypoklonko­vali Fidesz zo svojich radov. Ale odkaz do Bruselu a celkovo do zahraničia predsa dnes znie inak. Toto nie je iba kauza, kde možno budú súdení konkrétni ľudia. A aj keď právo takto samozrejme nefunguje, v symbolicke­j rovine je toto súdny proces s celým jedným obdobím. Obdobím, keď Slovensko zapadlo do bahna a stále sa z neho nevyhrabal­o. Toto nie je iba obvinenie nejakých politikov, toto je obvinenie a súdenie celej jednej nešťastnej éry v živote krajiny pod Tatrami. Ak sa nepodarí pomenovať a súdne potvrdiť, čo sa to tu vlastne celé roky dialo, sme ako spoločnosť „odsúdení“si to zopakovať. A zrejme ešte v horšej podobe.

BÁSEŇ TÝŽDŇA Piatoček

Je tu piatok!

Ruka hore, úsmev doširoka, vyzerá to, že sa tuším chystá párty roka.

Ruka hore, pri nej druhá. Pravda je však krutá: von sa nejde.

Na tých rukách ligocú sa putá.

 ?? ??
 ?? ?? ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
 ?? ?? VLADO JANČEK básnik a hudobník
VLADO JANČEK básnik a hudobník
 ?? ?? IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
 ?? ?? JÁN ŠTRASSER spisovateľ
JÁN ŠTRASSER spisovateľ
 ?? ?? MICHAL VAŠEČKA sociológ
MICHAL VAŠEČKA sociológ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia