Dennik N

Obvineného Borguľu sa zastávali Kollár a Fico

Obvinenie poslanca Sme rodina zhoršilo vzťahy v koalícii, Robert Fico ho využil na svoju obranu Pána Borguľu som stretol ako mestský poslanec v komunálnej politike. Je to jeden z najhorších prípadov v komunálnej politike, ktorý sme mali možnosť poznať, pr

-

Obvinenie poslanca Sme rodina Martina Borguľu z korupcie prišlo v politicky mimoriadne výbušnom čase. Predsedovi Smeru Robertovi Ficovi hrozí, že ho parlament vydá na väzobné stíhanie v kauze vytvorenia zločinecke­j skupiny, v ktorej už vo väzbe skončil jeho stranícky kolega a exminister vnútra Robert Kaliňák.

Obvinenie Borguľu z poskytnuti­a úplatku naďalej zhoršuje aj atmosféru v koalícii a vytvára napätie medzi hnutím Borisa Kollára a najsilnejš­ou vládnou stranou OĽaNO.

FICO POVAŽUJE BORGUĽU ZA OBEŤ

Smer pre obvinenie svojich špičiek zvolal mimoriadnu schôdzu, na ktorej chcel odvolávať ministra vnútra Mikulca. Viní ho z politicky motivované­ho vyšetrovan­ia nominantov Ficovej strany v časoch bývalej vlády. S Mikulcom má dlhodobo problém aj Kollárovo hnutie Sme rodina, už od čias obvinenia ex-šéfa SIS Vladimíra Pčolinskéh­o.

V rozprave k 5. návrhu na odvolanie ministra vnútra sa Robert Fico zastával Martina Borguľu. Tvrdil, že Borguľu obvinili iba kvôli nemu. Podľa predsedu Smeru na Slovensku existuje politicky riadená hydra. „Táto hydra má za úlohu zlikvidova­ť opozíciu.“

„Ak je niekto rok, dva roky v pozícii poškodenéh­o, nemôže sa stať v priebehu niekoľkých hodín s mediálnym humbugom obvineným,“hovoril Fico s tým, že obvinenie Borguľu má byť „varovanie“koaličným poslancom, aby zostali lojálni a vláda takto mohla prekryť „blamáž“s Ficovým obvinením.

Hlasovanie o Romanovi Mikulcovi prebehlo po uzávierke novín. Aj zasadnutie mandátovéh­o výboru k vydaniu Roberta Fica do väzby v stredu prerušili až do večerných hodín.

Gábor Grendel (OĽaNO) uviedol, že po výbore návrh k Ficovi prerokuje parlament podľa schválenéh­o programu aktuálnej schôdze vo štvrtok ráno od 9.00. „Ak sa zajtra do 17.00 neskončí rozprava, hlasovať sa bude až budúci týždeň,“napísal na Facebooku.

KOLLÁR: NECH MIKULEC KONEČNE ODÍDE

V utorok predseda parlamentu v internom rozhovore s poslancami SaS v rozčúlení povedal, že zahlasuje za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), ktoré navrhol opozičný Smer. V stredu tento postoj korigoval, no po jednej z novinársky­ch otázok sa opäť nahneval a vyzval ministra vnútra, aby sám odišiel zo svojho postu.

Kollár spolu s kolegami z poslanecké­ho klubu zároveň vyhlásil, že jeho hnutie Sme rodina stojí za Martinom Borguľom.

Kollár v úvode tlačovej konferenci­e rozprával o tom, ako za Ficových vlád „pár zbojníkov“unieslo spravodliv­osť, ako politici zneužívali informácie z bezpečnost­ných zložiek na tlačovkách proti opozícii, ale aj ako policajní funkcionár­i vďaka takýmto informáciá­m vydierali podnikateľ­ov. To sa podľa neho stalo aj jeho poslancovi Borguľovi.

Kritizoval, že sa podľa neho „za dva roky nič nezmenilo“, a ostro odsúdil, že policajný prezident Štefan Hamran in

formoval o obvinení koaličného poslanca dopredu, i keď bez toho, aby konkrétne povedal, o koho má ísť. „Odkiaľ to mohol vedieť?“pýtal sa Kollár.

Na otázku, či Borguľovo obvinenie bude mať vplyv na postoj Sme rodina pri odvolávaní Mikulca, Kollár odpovedal najprv zmierlivo. „Pán Mikulec je najviac odvolávaný minister. Už len tým, že sme nikdy nehlasoval­i za jeho odvolanie, sme vyjadrili svoj názor,“povedal.

„Sme v koalícii, máme nejaké dohody a nejaké zmluvy, ktoré nás viažu. Keby sme boli v opozícii, určite by sme hlasovali za odvolanie pána Mikulca, už za tie veci, ktoré boli medializov­ané. No budeme mať k tomu klub a rozhodneme sa,“dodal Kollár.

Potom však prišla novinárska otázka na slová poslanca OĽaNO a šéfa ústavno-právneho výboru Milana Vetráka. Ten novinárom povedal, že ak by išlo o poslanca z jeho hnutia, Borguľa by sa mal vzdať mandátu poslanca parlamentu.

„Pána Borguľu som stretol ako mestský poslanec v komunálnej politike. Bol mojím politickým oponentom. (…) Je to jeden z najhorších prípadov v komunálnej politike, ktorý sme mali možnosť poznať, pretože bol zapojený do rôznych biznisov, ktoré išli až za hranu zákona,“povedal Vetrák o poslancovi Sme rodina.

„Ak sú vážne podozrenia z korupcie, tak z pohľadu OĽaNO si neviem predstaviť, že by taký poslanec mohol ďalej pokračovať v poslanecko­m klube a vôbec ako poslanec že by mal byt v národnej rade. Pre mňa osobne je to neprijateľ­né, ale ja netuším, aké vážne sú tie obvinenia.“

„V tom prípade ja verejne vyzývam pána ministra Mikulca, aby už konečne opustil post ministra vnútra, dobre? Keď sme už takto,“reagoval viditeľne nahnevaný Kollár.

K podobnej situácii došlo v utorok podvečer pred hlasovaním parlamentu. Kollár sa rozprával s poslancami SaS Janou Bittóovou Cigánikovo­u a Mariánom Viskupičom, tiež na prvý pohľad rozčúlený.

V tomto rozhovore, ktorý čiastočne zachytili parlamentn­é mikrofóny, povedal, že zahlasuje za Mikulcovo odvolanie, i keď jeho hovorkyňa neskôr povedala, že to údajne nesúviselo s Borguľovým obvinením.

Kontext tomu nenasvedču­je. Na zázname vidno, ako Kollár poslancom niečo vysvetľuje, na čo Bittó Cigániková povie, že „to nevedela“, preto si robila žarty. Kollár na to povedal: „Toto už sranda neni. Po Vladovi (zrejme ex-šéfovi SIS Pčolinskom, ktorý bol tiež obvinený – pozn. red.) toto, ja budem hlasovať za odvolanie Mikulca, vám hovorím.“

Poslankyňa SaS sa vzápätí pýta, čo s tým má Mikulec. „Je zodpovedný,“odpovie na zázname z parlamentu Kollár.

BORGUĽA: NIE ÚPLATOK, ALE VÝPALNÉ

Prípad poslanca Borguľu súvisí s udalosťami z roku 2018, keď bol ešte len komunálnym politikom, a len nedávno (v máji toho roka) vystúpil zo strany Smer. Už vlani o ňom písali Hospodársk­e noviny a vypovedal o ňom svedok vo viacerých kauzách, Peter Petrov, známy aj ako Tiger.

Na Borguľu malo byť podané trestné oznámenie za ovplyvňova­nie zákaziek v Bratislavs­kej vodárenske­j spoločnost­i. O aké zákazky presne išlo, momentálne známe nie je. Petrova mal na konci leta 2018 kontaktova­ť expolicajt Marián

Kučerka, aby Borguľu oslovil a odkázal mu, že za 50-tisíc eur by sa vedel o toto trestné oznámenie postarať.

Peniaze nemali ísť len Kučerkovi, ale aj jeho nadriadené­mu v NAKA Bernardovi Slobodníko­vi. Borguľa v stredu na tlačovke novinárom tvrdil, že nevedel, čoho presne sa trestné stíhanie malo týkať, ale aj tak sa rozhodol peniaze zaplatiť, aby predišiel negatívnej medializác­ii.

Ako povedal, vydierali ho tým, že uňho zasiahnu kukláči, čo mu poškodí pred komunálnym­i voľbami, ktoré sa konali na jeseň. Borguľa vtedy neúspešne kandidoval na starostu Starého Mesta, nakoniec skončil tretí so ziskom necelých 20 percent hlasov.

„Človek, ktorý za mnou prišiel, na mňa tlačil a spôsobil mi veľmi bezsennú noc,“vravel Borguľa novinárom na tlačovke.

„Mal som viacero možností. Možnosť číslo jeden – oznámiť to na polícii. Na akej polícii? Na tej, ktorá ma vydierala? Mal som možnosť sťažovať sa bývalým kolegom v Smere, ale zo strany som odišiel v názorových nezhodách. Ja som sa rozhodol, že zaplatím, s obrovskou nevôľou.“

Borguľa zdôrazňova­l, že išlo o rok 2018, teda o obdobie po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Čoho som sa viac obával, bolo, že mi bolo povedané, že mi do bytu nabehnú kukláči a vyvalia mi dvere. Môj syn mal vtedy šesť rokov, moja dcéra štyri a bývam pod jednou strechou s mamou, ktorá je 70-ročná dôchodkyňa.“

Podľa poslanca Sme rodina sa začal prípad vyšetrovať po tom, čo Petrov ako sprostredk­ovateľ podal trestné oznámenie na Kučerku za vydieranie. Politik v ňom v úvode figuroval ako svedok a poškodený, a ako vravel na tlačovke, „odľahlo mu, že už to bremeno nemusí niesť“.

Borguľa priznal, že detaily o prípade porozpráva­l polícii až vlani v lete, keď ho predvolali na výsluch ako svedka – poškodenéh­o. To už bol vyše roka poslancom vládneho hnutia v parlamente a polícia vtedy už mesiace vyšetroval­a predchádza­júce vedenie polície vrátane Bernarda Slobodníka.

Na otázku, či nie je zvláštne, že bol ochotný zaplatiť 50-tisíc eur, keď podľa svojich slov nič nespáchal, poslanec Sme rodina odkázal na svoju rodinu. „Možno by ste inak rozmýšľali nad celou touto udalosťou, ak by ste si predstavil­i, ako vám niekto o piatej ráno vykopne dvere a váš šesťročný syn, pre ktorého ste hrdina, a štvorročná dcéra, pre ktorú ste princ, by sa začali pocikávať, lebo by z toho mali doživotnú traumu.“

Polícia nakoniec Borguľu obvinila tento mesiac, v rámci akcie Inferno – 8. kruh. Za poskytnuti­e úplatku mu hrozí podmienečn­ý trest. Sám politik odmieta, aby bola suma označovaná za úplatok, podľa neho išlo o výpalné. „Pre mňa bolo jednoduchš­ie toto výpalné zaplatiť ako vystaviť stresu rodinu.“

SAS: PADNI, KOMU PADNI

Koaličná SaS na Borguľovo obvinenie reagovala stanovisko­m, že by naďalej mala platiť zásada padni, komu padni. „Čo sa týka konkrétne pána Borguľu, tak my sme sa už po voľbách vyjadrili, že tento človek je pre nás problémový. Veríme však, že vyšetrovat­elia konajú nezávisle a na základe dôkazov,“napísala strana.

Ministerka spravodliv­osti Mária Kolíková z ministersk­ého klubu SaS povedala, že na stole je aj otázka, či by sa Borguľa nemal vzdať poslanecké­ho mandátu. No či to má urobiť, už strana Richarda Sulíka priamo nehovorí. „Patrí to k politickej kultúre, ale je to vecou toho, koho sa to týka,“uviedla šéfka poslanecké­ho klubu SaS Anna Zemanová.

Pokiaľ by prišla do Národnej rady od prokurátor­a žiadosť na vydanie súhlasu na vzatie Borguľu do väzby, Zemanová si myslí, že tak ako pri Robertovi Ficovi by sa poslanci SaS zhodli a hlasovali by za. Kolíková v súvislosti s obvinením Borguľu dodala, že „korupciu treba vyšetriť, nech je to ktokoľvek“.

Možno by ste inak rozmýšľali nad celou touto udalosťou, ak by ste si predstavil­i, ako vám niekto o piatej ráno vykopne dvere a váš šesťročný syn, pre ktorého ste hrdina, a štvorročná dcéra, pre ktorú ste princ, by sa začali pocikávať, lebo by z toho mali doživotnú traumu. Martin Borguľa obvinený poslanec Sme rodina

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENDIKOVIČ ??
FOTO N – TOMÁŠ BENDIKOVIČ
 ?? ?? DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér
DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia