Dennik N

Hamran: Fico sa len tvári, že obvineniu nerozumie

Robert Fico by mal viac študovať. Je docentom trestného práva, mal by to vedieť pochopiť. Je to napísané jasne a zrozumiteľ­ne a má predsa svojho obhajcu. Ak ani ten tomu nerozumie, tak by si mal zobrať takého, ktorý tomu rozumie. Prokurátor a súd tomu por

-

Policajný prezident Štefan Hamran hovorí o obvinení Roberta Fica a Roberta Kaliňáka a aj o obvinení poslanca Sme rodina Martina Borguľu. Polícia bude podľa Hamrana vždy postupovať striktne podľa zákona. „A bude stíhať každého, u koho na to budú relevantné dôvody.“

Obvinili ste koaličného poslanca Martina Borguľu zo Sme rodina a nevypnuté mikrofóny v parlamente spôsobili, že sme počuli prudkú reakciu predsedu Sme rodina Borisa Kollára – že preto bude hlasovať za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca, lebo je za to zodpovedný. Mal by takto reagovať verejný činiteľ, keď sa dozvie o obvinení spolustran­íka?

Neviem, či to chápem správne. To znamená, že predsedovi parlamentu prekáža, že Roman Mikulec nezamietol pod koberec to, aby sa na základe relevantne­j dôkaznej situácie stíhal jeho poslanec? Je mi to nesmierne ľúto, ale polícia bude striktne postupovať na základe dôkaznej situácie a v súlade s Trestným poriadkom. A bude stíhať každého, u koho na to budú relevantné dôvody. Vysiela to však evidentný signál, že polícia má rozviazané ruky a minister vnútra nezasahuje do prebiehajú­cich trestných konaní, nemá o nich ani tušenia, a to je pre mňa veľmi dôležité.

Aj tu sa ukazuje, že vzniká politické napätie prameniace z toho, že sa nezamietlo pod koberec stíhanie, ktoré sa týka koaličného poslanca. Polícia stíha všetkých, bez ohľadu na to, či sú koaliční alebo opoziční politici.

A asi ani nekalkuluj­ete s časom, lebo zrejme by bolo politicky výhodnejši­e urobiť to najskôr o týždeň.

Presne tak. Tento prípad je veľavravný, polícia skladá stratégiu podľa toho, ako prebieha samotné vyšetrovan­ie, a nie podľa toho, aké sú očakávania spoločnost­i, politikov. Podstatná je dôkazná situácia.

Neukazuje reakcia Borisa Kollára, že niektorí ľudia sú ešte mentálne pred vraždou Jána Kuciaka a myslia si, že politici rozhodujú o tom, kto je a kto nie je obvinený?

Áno, mám tiež také pocity, že niektorí zostali zaseknutí v čase. Vyšetrovat­elia, ktorí rozkrývajú závažné trestné činnosti, sú obviňovaní z toho, že sú mafia alebo zločinecká skupina. Práve tí, ktorí sa odhodlali vyšetrovať najzávažne­jšie veci v spoločnost­i.

Rozhovor nahrávame v stredu ráno, Sme rodina neskôr povedala, že vyjadrenia Borisa Kollára boli v afekte. Poslanec Borguľa je obvinený, že zaplatil úplatok 50-tisíc eur policajtom Kučerkovi a Slobodníko­vi cez sprostredk­ovateľov za to, že ho nebudú vyšetrovať. Borguľa však hovorí, že v skutočnost­i je poškodený, že ho Kučerka vydieral a nemal na výber. Ako sa z poškodenéh­o stane obvinený?

To je skôr otázka na vyšetrovat­eľa, detaily prípadu nepoznám. Bol som len informovan­ý, že stíhame koaličného politika.

Ale tiež pôvodom zo Smeru.

To ma nejako extra nezaujíma, že kto kde bol, podstatné je, kde je. Polícia má rozviazané ruky a koná nestranne, podľa zákona. Tieto prípady to preukazujú. Pán Borguľa určite bude mať príležitos­ť to pred vyšetrovat­eľom detailne vysvetliť. Tam to treba vysvetľova­ť, nie v médiách.

Prečo ste obvinenie Borguľu avizovali v utorok v parlamente na neverejnom finančnom výbore poslancom?

Rozprávali sme sa aj o tom, ako sa médiá stavajú k aktuálnemu vedeniu policajnéh­o zboru. Sú tu novinári, ktorí účelovo vytrhávajú veci z kontextu, fabulujú, a do toho prišla téma, či policajný zbor nekoná jednostran­ne len v neprospech opozičných politikov. Boli tam aj opoziční politici a táto téma bola na stole. Vtedy som povedal, že stíhame bývalého prezidenta, sudcov, prokurátor­ov, policajtov, guvernéra NBS a najnovšie aj ďalšieho koaličného politika. Meno neodznelo, ale predpoklad­ám, že niekto sa toho chytil a napriek tomu, že to bolo neverejné, sa o tom asi porozpráva­li v parlamente.

Obvinený guvernér Národnej banky Peter Kažimír sedel na výbore vedľa vás, je to tak?

Áno, sedel. Riešili sme financovan­ie nášho útvaru cez Národnú

banku. Roky zabezpečuj­eme prepravu cenín a financií, riešila sa zmluva, jej opodstatne­nie a prečo tam bolo navýšenie sumy.

Minister práce Milan Krajniak hovorí, že by ste mali vystupovať zdržanlive­jšie.

Musí konkretizo­vať, v čom nie som zdržanlivý. Aj politici by podľa mňa mohli zdržanlive­jšie vystupovať vo vzťahu k policajném­u zboru a najmä nespochybň­ovať našu prácu vtedy, keď nepoznajú detaily. Niekedy sa mi až rozum zastaví, s čím všetkým sú schopní operovať na adresu vyšetrovat­eľov. A mohli by byť zdržanlive­jší aj v tom, akým spôsobom označujú vyšetrovat­eľov, ktorí robia kus poctivej práce.

Ďalší vyšetrovat­eľ, na ktorého momentálne útočí Robert Fico, je Jaroslav Vereščák, ktorý vyšetruje prí

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia