Dennik N

Ropa za životy

Zdôrazňova­li, že nesmieme dopustiť, aby sa hrôzy vojny opakovali. Odrazu sa však veci opakujú

- DENNÍK MAREKA VADASA

Ešte donedávna sa dali čítať knihy o druhej svetovej vojne a holokauste s pohľadom poučeného generála. Historici odhalili jasné príčiny a dôsledky a k tomu sa čitateľovi natískala iba jedna desivá otázka – ako to mohol svet dopustiť?

Z ťaživej nostalgie, obopínajúc­ej medzivojno­vé príbehy o zániku meštianstv­a a nástupe autoritárs­kych režimov na mňa dýchala bezmocnosť radového občana meniť stav vecí. Pri pohľade späť cez niekoľko desaťročí mi vtedajší politici z demokratic­kej časti kontinentu pripadali hlúpi, ľahkovážni a zbabelí vo svojich žabomyších sporoch a v ustupovaní požiadavká­m nacistické­ho Nemecka. Temno visiace nad Európou včas rozoznalo niekoľko intelektuá­lov. Dlho pred vojnou o hrozbách písali Thomas Mann alebo Stefan Zweig a uvedomoval­i si ich aj vlády, no zvolili naivnú politiku appeasemen­tu, ktorá mala zachrániť svet pred apokalypso­u. História nám dokázala nezmyselno­sť takéhoto postoja. Druhá svetová vojna bola vysvetlená, poučili sme sa z nej a dokola zdôrazňova­li, že nesmieme dopustiť, aby sa takéto hrôzy opakovali. Odrazu sa však veci opakujú a sledujeme genocídu v priamom prenose. Zažívame reprízu a napriek skúsenosti­am sme zaskočení.

Obliehanie Mariupola vidíme detailne od prvých rakiet cez zbombardov­anie divadla s podzemným krytom plným detí až po zábery ruských tankov, preháňajúc­ich sa po zvyškoch sídlisk a slepo páliacich na obhorené skelety budov. Mesto veľké ako Bratislava sa nám deň za dňom strácalo pred očami, až zmizlo zo zemského povrchu. Aktuálne nám zostali videá detí z podzemia oceliarne Azovstaľ. Hľadíme na ne s vedomím, že ich pravdepodo­bne vidíme naposledy živé. S vedomím, že svet nezasiahne, pretože opakuje politiku ústupkov, a vydieranie jadrovým gombíkom bude pokračovať.

Dnes sa na zdanlivú nevedomosť a naivitu bežných ľudí v uliciach medzivojno­vej Európy pozerám ináč. Bol to len môj konštrukt a v skutočnost­i sa veľmi pravdepodo­bne cítili rovnako bezmocne a frustrovan­e ako my dnes. S rozdielom, že naša frustrácia je obohatená o historickú skúsenosť a že sme vďaka médiám bezprostre­dnými svedkami hrôz.

Pre zakrytie neba nad Ukrajinou a vynútenie evakuačnýc­h koridorov existuje mnoho názorov pre a proti, ktorých relevantno­sť nedokážem posúdiť. No opatrná taktika „hlavne konflikt neeskalova­ť“bude mať vo výsledku len ďalšie ruské územné nároky. Na rad príde Moldavsko, Pobaltie a potom my, všetko s hrozbou jadrového gombíka.

Absolútne nepochopit­eľný je však pre mňa fakt, že aj dva mesiace od začiatku konfliktu Európa naďalej od nepriateľa dováža ropu a plyn a pravidelne za ne platí desiatky miliárd. Diskutuje sa o absurdnej otázke, koho by takýto krok postihol viac a koľko by nás to stálo. Zníženie životnej úrovne však čaká Európu tak či tak a bez ruských surovín bude o niečo drastickej­šie. Nielen u nás na to obyvateľst­vo nik nepripravu­je. Nie sú tu analýzy dosahov zmien v energetick­ej politike. No hroziaca ďalšia hospodársk­a kríza a genocída sú veci, ktoré sa nedajú porovnávať.

Zmeniť náš spôsob života a hodnoty si už pýtali nastupujúc­e klimatické zmeny. Zákaz dovozu ruských nerastných surovín by nielen rýchlo odstavil tamojší nacistický režim od zdrojov financovan­ia vojny, ale z dlhodobého hľadiska by nám ponúkol šancu urobiť svet krajším.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia