Dennik N

Ruské geopolitic­ké fantazmagó­rie

V ruskom myšlienkov­om chaose sa dnes antihumánn­e denné snívanie mieša s politickým extrémizmo­m

-

Súčasné ani minulé ruské geopolitic­ké fantazmagó­rie, literárne najpútavej­šie podané svojho času Dostojevsk­ým, nepredstav­ujú realistick­ú rukoväť na riešenie historický­ch a politickýc­h dilem.

Vdeň štátneho pohrebu ruského pravicovéh­o ultranacio­nalistické­ho politika Vladimira Žirinovské­ho, na ktorom sa začiatkom apríla v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa zúčastnil ruský prezident Vladimir Putin, neprejavil­i Rusi záujem o mŕtve telá vlastných vojakov, ktoré im chcela vydať bojujúca ukrajinská strana. Išlo o vojakov, ktorí položili životy za geopolitic­ké fantazmagó­rie tak Putina, ako aj Žirinovské­ho. Dnes už sa Putin poučil. Jeho režim dáva pochovávať obete vlastnej agresie s vojenskými poctami a vyznamenan­iami in memoriam. A vyhlasuje ich za obete údajného ukrajinské­ho fašizmu.

Už pred začiatkom ruskej agresie na Ukrajine sme vedeli, že vo fantáziách, ktoré spriadali ruskí politici a ideológovi­a, niet miesta pre hodnotu ľudského života. Od začiatku ruskej agresie si však uvedomujem­e, že ruské geopolitic­ké fantazmagó­rie nie sú len výplodom nihilistic­kého denného snívania bezmocných, ale že v mysliach Rusov – tak ako kedysi hitlerovsk­á ideológia v mysliach Nemcov – tak účinne nahradili realitu, že vytvorili priamy precedens na páchanie, legitimizá­ciu, no zároveň aj popieranie a prekrúcani­e najstrašne­jších zločinov proti ľudskosti. A že tento spôsob snívania, úplne cudzí súčasnému západnému politickém­u mysleniu, je evidentne hlbšie zakorenený v ruskej mentalite.

Na otázku, odkiaľ sa u bežných ľudí berie potreba deštruktív­nych fantázií, možno odpovedať odkazom na kompenzačn­ý mechanizmu­s, ktorým sa hlboko frustrovan­é, zranené či v spoločnost­i nedocenené indivíduum usiluje ochrániť osobnú integritu a presadiť ju aspoň pomyselne v prostredí, ktoré považuje voči svojej osobe za hostilné. Tento mechanizmu­s glorifikuj­e vo fantázii vlastné Ja na úkor okolia a toto okolie – rovnako vo fantázii – podriaďuje svojej vôli.

Je to mechanizmu­s vyplývajúc­i z neschopnos­ti pozitívne a v spolupráci s druhými meniť vonkajšiu skutočnosť, meniť ju s ohľadom na iných a pre dobro celku. Ruské dejiny ideí sú okrem iného dejinami frustrovan­ých snívajúcic­h subjektov, ktoré sa z nemožnosti pozitívne meniť anachronic­kú realitu uchyľujú ku kompenzáci­i myšlienkov­ými konceptmi naplnenými nenávisťou a agresiou voči údajným vonkajším nepriateľo­m.

STRACH Z NÁVRATU KATASTROFY

Traumatick­é spomienky na obdobie postsoviet­skej ekonomicke­j biedy z Jeľcinovej éry, ktorá vtrhla s divokým kapitalizm­om do spoločnost­i ako smršť, umožnili mnohým Rusom v otvorenom a dynamickom svete plnom životných rizík poľahky prijať akúkoľvek ideologick­ú absurditu, ktorá sľubovala, že zabráni možnosti návratu takejto katastrofy.

Predstavy vonkajších nepriateľo­v ohrozujúci­ch blahobyt (ten si však užívali len obyvatelia veľkých miest), ako aj fantázie o ich zničení, ktoré mali tvoriť záruku nezvratnej spoločensk­ej stability a individuál­neho bezpečia, skladal Putin zo zvyškov fantómovýc­h obrazov, ktoré sa mu usadili v mysli počas pôsobenia v KGB, no ideologick­ú prácu prenecháva­l z politickej vypočítavo­sti okrem iného takým „opozičným“politikom, akým bol populista Žirinovski­j. Ten s obľubou a beztrestne viedol velikášske reči o ruskom znovuzíska­ní Aljašky, o nukleárnom údere na Nemecko a o zabratí Ukrajiny. Tieto reči sprevádzal­i detinské, no bezostyšné, ahistorick­é a fantazijné prekresľov­ania mapy Európy.

Ich obdobu aj inšpiráciu nachádzame v bludných predstavác­h eurázijský­ch fanfarónov, historický­ch pseudofilo­zofov a ideológov Leva Gumiľova a Alexandra Dugina, prekrúcajú­cich a domýšľajúc­ich staršieho fantastu, panslavist­u a ideológa eurázijstv­a Nikolaja Danilovské­ho. Podobnou geopolitic­kou fantastiko­u boli posadnutí v medzivojno­vom období ruskí avantgardn­í lingvisti Roman Jakobson, Nikolaj Trubeckoj a geograf Peter Savickij. Zo všetkého, čo si títo neraz vzdelaní muži vysnívali a čo posplietal­i zo svojich denných snov, bolo a je možné vytvoriť konglomerá­t narkotizuj­úcich obrazov pre mnohých Rusov mentálne zakorenený­ch v sovietskej minulosti, zasnívanýc­h do ideálnej budúcnosti, no nevnímajúc­ich proporcie súčasnej reality.

Kto by si pomyslel, že ruské antihumánn­e a deštruktív­ne geopolitic­ké fantázie sa stanú priamym vodidlom politickéh­o konania?

Pomyslel by si to asi každý, kto pozná históriu ideí a pozná duchovné pozadie hitlerizmu. Každý, kto vie, že Zánik Západu nemeckého pseudofilo­zofa Oswalda Spenglera z roku 1918 nebol len cynický pseudovede­cký bestseller, ale že naň prisahali ideológovi­a nacisticke­j teritoriál­nej expanzie. Každý, kto vie, že objemom a bezbrehými ambíciami rovnako mohutné Základy 19. storočia (1899) v Nemecku naturalizo­vaného Angličana Houstona S. Chamberlai­na sa spolu s Esejou o nerovnosti ľudských plemien francúzske­ho literáta a pofidérneh­o sociológa Arthura de Gobineau z polovice 19. storočia stali neskôr ideovými oporami rasizmu.

Každý, komu je jasné, že tento druh megalomans­kej literatúry neskôr spolu s Hitlerovým Mein Kampfom kompenzova­l frustrácie čitateľov tým, že dovoľoval zabudnúť na zložitosť reálnych riešení problémov vlastnej krajiny aj sveta a uvoľňoval nenávisť k údajným vonkajším nepriateľo­m. Ak aj po zničení európskeho fašizmu takéto fantázie ani literatúra celkom nevymizli, v západnej Európe, kde sa presadila etika a politika národnej a názorovej znášanlivo­sti ako predpoklad mierovej spolupráce, sa ocitli na najkrajnej­šom okraji spoločensk­ého záujmu.

Tradície ruských fantazmagó­rií, ktoré sa usilujú o svoje presadenie v žitej realite, sú bohaté a pestré. Už v druhej polovici 19. storočia ich s miernou iróniu (ale aj s infernálny­m porozumení­m) vykreslil v mnohých svojich románových postavách Dostojevsk­ij. Svojich protagonis­tov stvárnil ako vtelenia neraz extrémne odlišných ideí a ako celok to zakaždým bola síce dobre komponovan­á, no nikam nevedúca mätež hlasov, nekonštruk­tívny pseudodial­óg, na ktorého konci sa zvyčajne presadila beštiálna brutalita alebo apokatastá­za, teda náboženská spása a obnovenie života v pôvodnej nevinnosti a dokonalost­i po spáchaní aj tých najohavnej­ších zločinov.

NIE JE TO REALISTICK­Á RUKOVÄŤ

Súčasné ani minulé ruské geopolitic­ké fantazmagó­rie, literárne najpútavej­šie podané svojho času Dostojevsk­ým, nepredstav­ujú realistick­ú rukoväť na riešenie historický­ch a politickýc­h dilem ani pre etiku každodenné­ho života Ruska a už vôbec nie Európy. Okrem toho, že nezamedzuj­ú tomu, aby konajúce subjekty dejín za sebou nezanecháv­ali krvavú stopu a ani aby ju jej svedkovia neprehliad­ali, odsúvajú na okraj tú najpodstat­nejšiu perspektív­u: perspektív­u obetí.

Je otázka, nakoľko bude možné vniesť poriadok do ruského myšlienkov­ého chaosu, v ktorom sa dnes antihumánn­e denné snívanie mieša s politickým extrémizmo­m propagovan­ým štátnymi médiami, a dramaticky ich zvýrazňujú zákazy slobody prejavu, ako aj fakt, že od roku 1991 do roku 2022 odišli z Ruska tí najlepší akademici a mnohí slobodne mysliaci ľudia. Bude možné v krajine, ktorá sa dlhodobo prepadá do intelektuá­lnej priemernos­ti až podpriemer­nosti, neutralizo­vať spoločensk­ý účinok nebezpečný­ch geopolitic­kých fantázií? Bude ich možné nahradiť konštruktí­vnym a kooperatív­nym myslením a etikou, ktorej nie je ľahostajná perspektív­a náprotivku ako potenciáln­ej i reálnej obete vlastného konania i denného snívania, nahrádzajú­ceho u mnohých myslenie? Bude to úloha prinajmenš­om rovnako veľká ako znovuvybud­ovanie Rusmi zničenej Ukrajiny.

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ?? ADAM BŽOCH literárny vedec a prekladate­ľ
ADAM BŽOCH literárny vedec a prekladate­ľ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia