Dennik N

Kolíková to nakoniec dala

Je zrejmé, že nebyť naviazanej polmiliard­y eur z plánu obnovy na reformy, nebolo by ani torza a možno ani ministerky Márie Kolíkovej. Ministerka spravodliv­osti Mária Kolíková sa dočkala. Parlament po dlhých peripetiác­h schválil jej reformu súdov

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Čo sa po celý čas podobalo katastrofe, je v tejto chvíli pre Kolíkovú politický úspech. Hoci vyše roka nevedela presvedčiť koaličných partnerov a pôvodný návrh musela iks ráz prepisovať, až z neho zostalo torzo, dokázala aj vďaka tlaku peňazí z plánu obnovy doručiť nejaký výsledok, a to sa počíta.

Či to bude stačiť aj v reálnom živote a či a ako plánované zmeny sadnú a povedú k očakávaným výsledkom, je iná téma.

Kolíkova od začiatku hovorila, že jej cieľom sú kvalitnejš­ie a rýchlejšie súdne rozhodnuti­a. Ale keď na jeseň v roku 2020 ukázala svoju predstavu o reforme, ktorá by vymazala z mapy takmer polovicu súčasných súdov, nastala panika.

Z pôvodného plánu nezostal kameň na kameni, ale hlavná myšlienka áno – k lepším rozhodnuti­am súdom prispejú väčšie súdne obvody okresných súdov a špecializá­cia sudcov.

V ideálnom prípade to znamená, že na každom okresnom súde sa budú sudcovia špecializo­vať na jednu agendu – trestnú, obchodnú, civilnú a rodinnú. Dnes robia často všetci z každého trochu, čím prirodzene trpí kvalita rozhodnutí.

Zároveň väčšie súdne obvody povedú k tomu, že spisy sa budú prideľovať náhodne medzi väčší počet sudcov – čo by zase malo celý proces výrazne zrýchliť.

Na počutie to znie dobre, sama ministerka však pripomína, že špecializá­cia nebude môcť fungovať na každom súde, keďže nie každý má dostatok sudcov.

Reforma pôvodne počítala aj so zlučovaním krajských súdov z dnešných osem na tri. Ani z toho nič nebude. No zmení sa, že nie všetky budú robiť všetko ako doteraz, ale rozdelia si medzi sebou špecializá­cie. Navyše reforma zavádza aj nový typ – takzvaných správnych súdov, ktoré budú mať na starosti len spory medzi občanmi a štátom. A zavádzajú sa aj mestské súdy v Bratislave a Košiciach.

Pôvodný nápad povýšiť súdnictvo na špecializo­vaných sudcov, ktorí vedia, čo robia, namiesto kamenného súdu v každom meste nevyšiel, ale aj torzo je lepšie ako nič. No je zrejmé, že nebyť naviazanej polmiliard­y eur z plánu obnovy na reformy, nebolo by ani torza a možno ani ministerky Márie Kolíkovej.

Teoretickú časť práce má za sebou, najbližšíc­h osem mesiacov musí využiť, aby sa zmeny pretavili do reality. Papier znesie veľa, stačí pohľad na reformu nemocníc.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia