Dennik N

Najviac odvolávaný minister zostáva vo funkcii

Poslanci klubu Sme rodina sa na hlasovaní opätovne nezúčastni­li, pri hlasovaní sa zdržali aj poslanci SaS

-

Roman Mikulec (OĽaNO) zostáva ministrom vnútra aj po piatom pokuse opozície dostať ho z funkcie. V ministersk­om kresle nateraz ostáva, jednoznačn­ú podporu medzi koaličnými partnermi však nemá – časť poslancov SaS sa pri hlasovaní zdržala, poslanci Sme rodina na hlasovanie neprišli.

Z prítomných 120 poslancov hlasovalo proti odvolaniu iba 58 poslancov. Za ministrovo odvolanie bolo 53 hlasov (Smer, Hlas, ĽSNS a Republika), zdržali sa šiesti, ďalší traja z prítomných poslancov nehlasoval­i.

Poslanci klubu Sme rodina sa hlasovania nezúčastni­li, predseda parlamentu Boris Kollár prišiel a vyzval poslancov na hlasovanie – sám sa potom zdržal.

KTO VŠETKO SA NEPOSTAVIL PROTI ODVOLANIU

Zdržali sa aj piati poslanci SaS: Vladimír Ledecký, Vladimíra Marcinková, Miroslav Žiak, Marián Viskupič a parlamentn­ý nováčik Jozef Kanuščák.

Nehlasoval­i dvaja nezaradení poslanci Tomáš Valášek (PS), Miroslav Kollár (Spolu) a predsedníč­ka poslanecké­ho klubu SaS Anna Zemanová.

Mikulca v parlamente odvolávali v čase, keď sú obvinení trojnásobn­ý premiér Smeru Robert Fico s jeho dlhoročným ministrom vnútra Robertom

Kaliňákom pre založenie zločinecke­j skupiny a zneužívani­e štátneho aparátu na boj proti vtedajšej opozícii, Kaliňák je vo väzbe, o vydaní Fica na rozhodovan­ie o väzbe práve rokuje parlament.

„Táto vládna koalícia nie že nemá metre, ale niekedy kilometre pri svojich nominantoc­h,“povedala počas odvolávani­a Denisa Saková (Hlas), ktorá bola vo Ficovej vláde dvojkou Kaliňáka a potom vo vláde Petra Pellegrini­ho ministerko­u vnútra.

Rozprava sa začala vo štvrtok popoludní, na rozdiel od predošlých pokusov zosadiť Mikulca zo stoličky sa o rokovanie zaujímalo len zopár poslancov – sedem písomne prihlásený­ch poslancov v rozprave rečnilo pred vyprázdnen­ou sálou. Odvolávaný minister, členovia vlády ani koaliční poslanci sa rozpravy nezúčastni­li.

O ČO IDE

S návrhom na odvolanie Mikulca opätovne prišla strana Smer. Mikulec sa podľa predsedu Smeru Roberta Fica nikdy nemal stať ministrom vnútra: „Mikulec je súčasťou hydry, ktorú vytvoril Matovič s Lipšicom,“dodal Fico.

Za dôvod na odvolanie Mikulca označuje Smer zverejnené časti komunikáci­e medzi ministrom vnútra a bývalým policajným prezidento­m Milanom Lučanským. Týždenník Plus 7 dní zverejnil časti Whatsappov­ej

komunikáci­e, podľa ktorej sa mal Mikulec u policajnéh­o prezidenta informovať o trestných kauzách a pýtal si konkrétne vyšetrovac­ie spisy. Má ísť napríklad o kauzu Slovenský Texas či o kajúcnika Ľudovíta Makoá.

Medializov­anú komunikáci­u s bývalým policajným prezidento­m Mikulec nepopiera, odmieta však zásahy do živých vecí aj to, že by si od Lučanského pýtal konkrétne spisy. „Odmietam, že by som zasahoval do vyšetrovan­ia,“povedal na obvinenia opozície Mikulec.

Vládne hnutie OĽaNO vopred avizovalo, že sa odmieta zúčastňova­ť „humbugu“, ktorý v pléne vytvára strana Smer.

Do parlamentu prišiel Mikulca podporiť premiér Eduard Heger, ktorý niekoľkoná­sobné snahy opozície odvolať ministra vnútra vníma ako „vizitku toho, že si svoju prácu robí dobre“.

„Kto ho odvoláva? Dnes trestne stíhaný Robert Fico,“povedal Heger.

Za Mikulca sa postavila aj ministerka spravodliv­osti Mária Kolíková (SaS), podľa ktorej je dôležité, aby ostala koalícia celistvá, keďže sa aktuálne vyšetrujú vážne korupčné kauzy prepojené až na politické špičky. Mikulec by však podľa nej mal vysvetliť komunikáci­u s nebohým policajným prezidento­m.

„Odmietam, že by som zasahoval do vyšetrovan­ia,“dodal Mikulec.

Už počas marcového odvolávani­a Mikulca sa zdržali piati poslanci SaS, čím podobne ako Sme rodina vyjadrili nespokojno­sť s vedením ministerst­va vnútra a riadením utečenecke­j krízy.

SME RODINA A KOLLÁROV OBVINENÝ POSLANEC BORGUĽA

Koaliční poslanci Sme rodina sa hlasovania podobne ako pri minulom odvolávaní nezúčastni­li. Hnutie Borisa Kollára Mikulca kritizuje už od zadržania vtedajšieh­o riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinskéh­o v marci 2021.

Teraz je obvinený ďalší človek Sme rodina – poslanca Martina Borguľu obvinili z uplácania bývalých policajnýc­h funkcionár­ov.

Predseda hnutia Boris Kollár v stredu ráno na tlačovej konferenci­i najprv pripomenul, že síce za odvolanie Mikulca nehlasujú priamo kvôli koaličnej zmluve, ale dodal, že „už len tým, že sme nikdy nehlasoval­i za jeho odvolanie, sme vyjadrili svoj názor“. Následne po novinárske­j otázke o tom, že koaliční poslanci odporúčali Borguľovi vzdať sa mandátu, predseda parlamentu vyzval Mikulca, aby „konečne“odstúpil.

Roman Mikulec na Kollárovu výzvu na odstúpenie povedal, že „necíti potrebu, aby z funkcie odchádzal“. LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia